Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yllätyitkö? Yksi vihannes kasvaa Suomessa 10 kertaa paremmin kuin Espanjassa – Ja se on meidän suosikkimme

Suomalainen kurkku rikkoo nykyisin erikoisen maailmanennätyksen. Suomessa on maailman korkeimmat kasvihuonekurkun keskisadot ja korkeimmat huippusadot. Keskisato 2022 oli Suomessa 109 kiloa yhtä kasvihuoneneliömetriä kohden, kun Hollannissa keskisato oli vuonna 2020 keskimäärin 70 ja Espanjassa 10 kiloa neliömetriä kohden.

Asiasta kertoo Kauppapuutarhaliitto tiedotteessaan.

Satomäärä vaikuttaa suoraan viljelyn maankäyttöön. Esimerkiksi kurkun viljelyssä Espanjassa tarvitaan yli 10-kertainen ala maata saman vihannesmäärän tuottamiseen Suomeen verrattuna.

– Kasvihuoneviljelyosaaminen on Suomessa maailman huipputasoa, jonka ansiosta ala on muun muassa pudottanut ilmastovaikutustaan 60 prosenttia vuodesta 2014. Tämä on kasvihuoneviljelijöiden vuosikymmenten työn tulos. Kotimainen kurkku on vastuullinen valinta, vuodenajasta huolimatta, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan sijainen Lassi Remes tiedotteessa.

Kurkkua viljelee Suomessa 117 yritystä 46 hehtaarin alalla.

Kurkku on yksi yleisimmistä vihanneksista suomalaisten ruokapöydissä. Vuonna 2022 kasvihuonekurkkua viljeltiin Suomessa noin 50 miljoonaa kiloa ja ulkomailta tuotiin noin 5 miljoonaa kiloa. Se tarkoittaa, että Suomessa syötiin noin 165 miljoonaa kurkkua.

Keskiverto suomalainen syö siis noin 10 kiloa, eli 30 kurkkua vuodessa. Kymmenen vuotta sitten suomalainen söi vuodessa kurkkua noin 7 kiloa, eli määrä on lisääntynyt merkittävästi. Valtaosa kurkuista syödään kotimaisina.

– Suomalaiset haluavat kurkkunsa nimenomaan kotimaisina. Kurkun kotimaisuusaste on erittäin korkea, noin 90 prosenttia. Kotimaisen kurkun maku ja tuoreus ovat ylivoimaisia verrattuna tuontikurkkuun, sanoo Remes.

Valtakunnallista kurkkuviikkoa vietetään kuluvalla viikolla 20.–26. maaliskuuta.