Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsälässä Suomen kaunein tomaatti – Jättikasvisyhdistyksen järjestämät SM-kisat käytiin Saarella

Vuonna 2010 perustetun Jättikasvisyhdistyksen järjestämät SM-kisat käytiin Keuda Mäntsälän Saaren kartanossa lauantaina 24.9.

Yleisöä oli arviolta 800 henkeä ja kisoihin osallistui 38 kilpailijaa, kaukaisimmat Kittilästä ja Tohmajärveltä.

Vuoden vihanneksen, tomaatin kunniaksi esillä oli Suomen laajin tomaattilajikekatsaus peräti 132 lajikkeella pienistä marjatomaateista kiloisiin jätteihin.

Kauneimmaksi tomaatiksi valittiin hienosti kukan muotoinen, punainen Costoluto Genovese -lajike.

– Costoluto Genovese on italialainen perinnelajike jota käytetään yleisesti siellä kastikkeiden raaka-aineena. Siitä tulee myös kauniita tomaattisiivuja, toteaa voittajatomaatin kasvattanut Elina Vuori Mäntsälästä.

Sitä mukaa kun arvostelu valmistui, kasviksia siirrettiin ulos näyttelypöydille.

Mahtavat kurpitsat punnittiin yleisön edessä. Voittajakurpitsa oli kasvanut viime vuoden voittajakurpitsan siemenistä ja voitto heltisi 278 kilolla. Kasvattaja Timo Iisakkila Hauholta toisti viimevuotisen voittonsa.

Toisessa kurpitsalajissa, vihertävässä squashissa päästiin yli 300 kilon kun Laura Pirhosen Tohmajärvellä kasvattama jätti painoi 324,4 kiloa, vain 600 grammaa vähemmän kuin vanha ennätys.

Arviointeja tehtiin päivän aikana kaikkiaan 219, lähes sama määrä kuin viime vuonna, vaikka kilpailukasvisten määrää oli tänä vuonna rajattu.

Tuttujen kasvisten kanssa syntyi seitsemän uutta Suomen ennätystä, esimerkiksi yli kymmenkiloinen punajuurikas, yli kiloinen raparperi, 234-grammainen chili ja lähes kahdeksankiloinen kesäkurpitsa.

Jättikasvisten ja tomaattilajikenäyttelyn lisäksi esillä oli muun muassa pieni viidakkokurkku, piikikäs kiwano, okraa, jota ei juuri kukaan tunnistanut ja oppina saatiin, että mansikka-, karviais- ja mustikkakoisoa on helppo kasvattaa itsekin.

Jättimäiset kasvikset kiinnostivat väkeä Saarella – ensikertalainen voitti "kuninkuuslajin", vaikka epäonneakin oli mukana