Rasteille omaan tahtiin – "Perinteinen kävelylenkkikin menee mielenkiintoisemmaksi"

Liikunta: Jokivarteen on rakennettu mobiilipohjainen suunnistusrata

Suunnistusrata toimii mobiilisovelluksella ja rastit luetaan QR-koodin avulla. Rasteja on pitkin keskustan aluetta. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Pitkittynyt koronapandemia on saanut liikunnan- ja vapaa-ajanohjaajien mielikuvituksen kukoistamaan, kun kuntalaisille on täytynyt keksiä uusia ja innovatiivisia ulkoliikunnan mahdollisuuksia.

Viime viikolla jokirantaa kierrettiin Kävelykipinän kirittämänä, mutta nyt kirittäjäksi voi asettaa mobiilisovelluksen. Kummassakin tapauksessa tahdin voi silti valita itselleen sopivaksi.

Mäntsälän keskustan jokivarteen on saatu yhteistyössä Mäntsälän Urheilijoiden suunnistusjaoston kanssa rakennettua mobiilipohjainen suunnistusrata. Suunnistus ja leimaus tapahtuu älypuhelimella, mutta reittiä voi kiertää myös yhtä hyvin paperikartan avulla.

– Aika kevyellä paketilla sai hyvän palvelun ja nyt kun meillä on materiaalit, niin rata on muokattavissa vaihtamalla vain rastien paikkaa ja tekemällä sovelluspäivityksen, kertoo vapaa-ajanohjaaja Teemu Aimia.

Kustannuksia radalle ei tullut kuin noin 500 euroa ja asentamisessakin saatiin apua paikallisilta osaajilta:

– Mäntsälän Urheilijoiden suunnistusjaosta merkitsi paikat, ja heillä oli vahva osaaminen siihen liittyen mihin ne kannatta sijoittaa. Kiitos heille siitä, että saimme kartat merkattua, Aimia kiittelee.

Osalla on jäänyt huonoja muistoja suunnistuksesta koulussa.

Rata sijoittuu keskustan ja pääasiallisesti jokivarren alueelle. Valittavana on pohjoinen tai eteläinen reitti, tai halutessaan voi urakoida kerralla koko 9 kilometrin kokonaisuuden.

Kokonaisuudessa on pyritty siihen, että suunnistamaan pääsisi helposti ja vaivattomasti, eikä radalle lähtemistä ja rastien löytämistä tarvitse jännittää.

– Luulen, että suurella osalla on jäänyt huonoja muistoja suunnistuksesta esimerkiksi koulussa, mutta kun olen vienyt tuttuja kaupunkisuunnistukseen, niin he ovat kyllä innostuneet, liikunnanohjaaja Satu Karjalainen kertoo kokemuksiaan ja lisää:

– Perinteinen kävelylenkkikin menee mielenkiintoisemmaksi ja nopeammaksi, kun on mukana se kartta ja voi etsiä rasteja.

– Tulee kyllä onnistumisen ja ilon kokemuksia, kun löytää keskustan alueellakin aivan uusia paikkoja, Aimia komppaa.

Aina on myös mahdollisuus käydä etsimässä vain pari rastia kerrallaan, ja kierroksen voi lopettaa milloin haluaa.

Vaikeustasoa voi myös hieman säätää itselleen sopivaksi. Innokkaimmat suunnistajat voivat kisailla radalla kaverien kesken, sillä sovelluksesta näkee reaaliajassa rastien löytämisen käytetyn ajan.

Kuntoliikkujakin voi käydä seuraavalla kierroksella parantamassa edellistä aikaansa.

Rata pystytettiin viikolla 20 ja Aimia kävi itse kiertämässä testikierroksen tiistaina 25.5., eli kuka tahansa voi nyt aloittaa suunnistamisen.

Suunnistamiseen käytetään mobiilisovellusta ja rastit luetaan QR-koodeista, eli samanlaisista koodeista kuin kunnan uusi palautejärjestelmä. Rataa voi myös kiertää ilman mobiilisovellusta ja suunnistuskarttoja on noudettavissa kunnantalon palvelupiste Vinkistä.

Millaista oli rakentaa tällainen rata keskustan alueelle:

– Joutunut vähän laatikon ulkopuolelta miettimään liikunnan mahdollisuuksia, että ei ole aivan meidän normaalia työnkuvaa rakentaa suunnistusrataa keskustaan, mutta tässä sitä on kehittänyt omaa ammattitaitoa koronan aikana, Aimia pohtii.

Rataa voi käyttää myös koulut suunnistamisen opettamisessa.

MOBO-kaupunkisuunnistus

15 rastia ja kolme reittiä: eteläinen (3,5 km), pohjoinen (5,4 km) ja koko rata noin 9 kilometriä.

Rata suunniteltu yhdessä Mäntsälän Urheilijoiden suunnistusjaoston ja liikuntapalvelujen kanssa.

Suunnistus toimii MOBO-sovelluksella (ladattavissa Android playsta ja Apple Storesta).

”Radat” kohdasta etsii ”Mäntsälän Jokivarsi”.

Lähtö Urheilupuiston ja seurojentalon välisen sillan vierestä, juoksuradan aidassa kiinni.

Laite kirjaa kuljetun reitin ja aikamerkit jokaisella rastilla.

Radan käyttö on kaikille ilmaista ja rata on käytössä 24/7.

Ohjatut tunnit: pe 4.6. klo 13.00 (kesto n. 2h), to 10.6. klo 13.00 (kesto n. 2h)

Lähtö monitoimitalolta.

Kommentoi

Palvelut