Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Valomeri on epätodellinen näky", kuvailee USA-tuntija Lena Grenat Las Vegasia – lue hänen vinkkinsä Yhdysvaltoihin matkaavalle

Finnair on avannut Suomen ja Yhdysvaltojen välille tänä vuonna uusia reittejä. Talvikaudella voi lentää muun muassa Dallasiin.

Yhdysvallat on valtava maa, jonka mittasuhteita voi olla vaikea käsittää, sanoo Suomi-Amerikka-yhdistysten liiton (SAM) toiminnanjohtaja Lena Grenat.

Grenat, 59, on asunut pitkään Yhdysvalloissa ja matkustanut maanosaa ristiin rastiin. Hän on käynyt noin 40:ssä Yhdysvaltojen 50 osavaltiosta. Nykyisin hän asuu Suomessa.

Yhden mieleenpainuvimmista USA:n reissustaan hän teki parikymppisenä. Tuolloin bussi vei hänet Orlandosta läpi mantereen Seattleen asti.

Matka Greyhound Linesin linja-autolla kesti viisi hikistä vuorokautta.

– Siinä ennätti todellakin tutustua muihin matkustajiin ja kuolata puolinukuksissa vierustoverin olkapäälle monet kerrat. Välillä vain pysähdyttiin Burger Kingiin syömään ja vähän peseytymään, Grenat muistelee.

Grenatille ikimuistoisia matkoja ovat olleet myös muun muassa lukuisat kansallispuistovisiitit. Hän on patikoinut Washingtonin vuoristossa ja nähnyt siellä karhujakin.

Grenat on myös käynyt Nevadan osavaltiossa sijaitsevassa Las Vegasissa monta kertaa. Hän muistaa ikuisesti, miten epätodelliselta kaupungin lähestyminen autolla tuntui.

– Kun Vegasiin ajaa idän suunnasta, erämaata on aluksi ikuisuudelta tuntuvan ajan. Sitten yhtäkkiä kaiken keskeltä avautuu mieletön valomeri, joka on rakennettu keskelle ei mitään, hän kuvailee.

Grenatin kiinnostus Yhdysvaltoja kohtaan heräsi jo nuoruudessa, kun hän vietti maassa vuoden au pairina. Opiskeluaikoinaan hän päätyi Delta Airlines -lentoyhtiöön myyntitehtäviin ja reissasi mantereiden väliä taajaan.

Kun hänen entinen puolisonsa sai töitä Yhdysvalloista, perhe muutti perässä. Ensin heidän piti viipyä vain vuosi, sitten kolme, sitten viisi. Lopulta vuosia kertyi 20. Sinä aikana Grenat haki myös Yhdysvaltojen kansalaisuutta.

Hänen kaksi aikuista poikaansa asuvat edelleen Yhdysvalloissa.

World Trade Centerin iskut, joista 11. syyskuuta tulee kuluneeksi 21 vuotta, vaikuttivat matkustamiseen paljon. Turvatarkastuksista tuli merkittävästi aiempaa tiukempia, ja sitä ne ovat edelleen.

Kun antautuu ihmisten kanssa juttusille vaikka iltanuotiolla, tutustuu aitoihin amerikkalaisiin.

Lena Grenat

Silti tilanne on jo normalisoitunut.

– Joillekin kentille, muun muassa Helsinki-Vantaalle, on tullut uusia skannereita. Ne nopeuttavat turvatarkastusta, kun käsimatkatavaroista ei tarvitse ottaa erilleen esimerkiksi nesteitä, Grenat kertoo.

USA on unelmille perustettu valtio, ja juuri se tekee siitä Grenatin mukaan ainutlaatuisen.

– USA on erilaisten uskontojen ja etnisten ryhmien sulatusuuni. Yhteistä kaikille on amerikkalainen unelma. Se, jota suuri osa tavoittelee, hän sanoo.

Grenat ei pidä amerikkalaisia pinnallisina, vaikka he viljelevätkin joidenkin kammoksumaa small talkia. Hän kokee, että he ovat aidosti kiinnostuneita muista ihmisistä.

– Elämä koostuu pienistä kohtaamisista. Jokin kohtaaminen voi olla elämää mullistava, toinen muuten vain suuri rikkaus, Grenat sanoo.

Hän uskoo, että antautumalla juttelemaan eri tavalla ajattelevien kanssa ymmärtää paremmin maailmaa. Silloin myös empatia lisääntyy.

– Kerää siis matkalla kohtaamisia.

Lena Grenatin vinkit Yhdysvaltojen-matkaa suunnittelevalle

Mieti, mitä matkaltasi haluat. Haluatko nähdä kaupunkeja, uimarantoja, saaria, aavikkoa, kansallispuistoja, sademetsiä vai vuoristoa? Kiinnostavatko upeat museot vai elämykselliset urheilutapahtumat? Yhdysvalloissa on tätä kaikkea, eikä turisti millään ehdi tutustua kaikkeen tavallisella lomareissulla.

Varaa vähintään pari viikkoa aikaa.Siinä ajassa ensikertalainen ennättää tutustua esimerkiksi sekä New Yorkiin ja Washington DC:hen. Grenatin mukaan välimatka kannattaa ehdottomasti kulkea junalla.

– Matka kestää kolmisen tuntia. Siinä ajassa pääsee suoraan kaupungin keskustasta toiseen. Se on huomattavasti nopeampi ja kätevämpi tapa kuin lentäminen.

Hänen mielestään näissä kaupungeissa ovat maan parhaat museot.

Käy kansallispuistoissa. Yhdysvalloissa on lukuisia kansallispuistoja, joista tunnetuimpiin lukeutuvat Yellowstone ja Yosemite. Kuuluisa luontokohde on myös Grand Canyon Arizonassa.

Luontomatkailijan kannattaa ottaa vuodenajat huomioon matkaa suunnitellessaan. Moniin puistoihin on varminta suunnistaa kesällä.

– Yellowstonessa voi olla talvella kolme metriä lunta ja tiet suljettuina, Grenat muistuttaa.

Puistot ovat hyvin suosittuja. Niihin voi joutua sesonkiaikana jopa jonottamaan.

Älä pelkää autoilua. Moni pohtii, uskaltaako Yhdysvalloissa tarttua autonrattiin. Kyllä uskaltaa, kannustaa Grenat.

– Suuret maantiet on numeroitu niin, että pohjoisen ja etelän väliset valtatiet ovat parittomia ja itä-länsisuuntaiset parillisia. Autoilija tietää aina, mihin ilmansuuntaan on ajamassa.

Autoilijoita myös palvellaan hyvin. Monin paikoin on huoltoasemia kioskeineen ja ravintoloineen. Ellei mitään palvelupistettä ole näköpiirissä esimerkiksi 80 mailiin eli noin 130 kilometriin, siitäkin tiedotetaan tienvarsikyltissä.

Telttaile! Jos haluaa tutustua amerikkalaisiin ihmisiin, kannattaa hotellin sijaan yöpyä teltassa, Grenat suosittelee. Toimivia leirintäalueita on paljon.

Tähtitaivaan alla on helppo solmia uusia tuttavuuksia.

– Kun antautuu ihmisten kanssa juttusille vaikka iltanuotiolla vaahtokarkkien paistelun lomassa, tutustuu aitoihin amerikkalaisiin, Grenat sanoo.