Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailu | Reittisovellus ja lomalippu helpottavat julkista liikennettä käyttävää kotimaanmatkaajaa

Kotimaan matkailukierroksille pääsee entistä yksinkertaisemmin myös julkisilla kulkuvälineillä.

VR lanseerasi kesällä 2021 lomalipun, jolla voi matkustaa rajattomasti kotimaassa. Lippu on voimassa joko viisi, seitsemän tai yhdeksän päivää.

VR:n kaupallisen johtajan Johanna Jäkälän mukaan ensimmäinen kesä oli kokeilu, josta saatujen kokemusten perusteella lomalipun käyttöä päätettiin jatkaa myös tulevina lomakausina.

Lomalippu on VR:n valikoimissa myös talvilomasesonkina.

VR on koonnut verkkosivuilleen valmiita reittivinkkejä kotimaanmatkailijoille ja markkinoi niitä myös luontomatkailun matkustusmuotona.

Korona-aika nosti tunnetusti luontomatkailun suosiota, ja Johanna Jäkälä uskoo ilmiön pysyvyyteen.

– Luontomatkailu ja kestävä matkailu ovat tulleet jäädäkseen isona trendinä, Jäkälä sanoo.

Yksi reiteistä on retkeilyreitti, joka vie muun muassa Kolille, Seitsemisen kansallispuistoon, Evon retkeilyalueelle ja Repoveden kansallispuistoon – tai ainakin niitä lähimpinä oleville juna-asemille.

Jäkälän mukaan eniten kiinnostusta on kuitenkin herättänyt Itä-Suomen reitti, jossa vieraillaan muun muassa Joensuussa, Lappeenrannassa, Parikkalassa, Punkaharjulla ja Savonlinnassa.

Lomalipulla matkustaminen on ikään kuin pienimuotoinen kotimaan interrail-matka.

Muualle Eurooppaan suuntaavan, varsinaisen interrail-matkustamisen koronapandemia painoi käytännössä olemattomiin.

Johanna Jäkälän mukaan interrail-lippujen myynti romahti vuonna 2020 lähelle nollaa. Myös viime vuonna kysyntä oli hyvin pientä.

Jäkälä kuitenkin uskoo, että interrail-matkojen suosio palaa vähintäänkin pandemiaa edeltäneisiin lukemiin.

– Interrail-matkojen suosio nousi selkeästi ennen koronapandemiaa, ja nyt siinä on jo pientä elpymistä.

Juna ei ole ainut vaihtoehto kotimaanmatkailuun. Matkahuollolla on ollut jo pitkään kotimaan lomamatkustamista varten bussipassi, jolla voi matkustaa viikon tai kaksi rajattomasti Suomessa.

Matkahuollon uusien matkustaja- ja liikkumispalveluiden päällikkö Tuomo Kinnusen mukaan bussipassi on kuitenkin jäänyt sitä edullisempien kertalippujen varjoon. Sen käyttö on ollut varsin vähäistä.

Bussipassin sijaan Matkahuolto on panostanut matkaketjujen helpottamiseen, mistä on hyötyä myös lomamatkailijoille.

Matkahuolto lanseerasi parisen vuotta sitten Reitit ja liput -mobiilisovelluksen. Sovelluksella pystyy suunnittelemaan matkareitin kotimaassa ja ostamaan siihen tarvittavat liput.

Mukana on bussien kaukoliikenteen lisäksi VR:n junat sekä kaupunkien seutu- ja paikallisliikennettä. Matkailijan näkökulmaa ajatellen sovellukseen on otettu mukaan muun muassa Turun saariston lauttoja.

Kinnusen mukaan sovelluksen kattavuutta laajennetaan koko ajan.