Oma raha | Käytetyt golfpallot voivat pian tuoda Viljami Virran, 19, yritykselle miljoonaliikevaihdon – "Muut ajattelivat tätä harrastuksena, minä olin tosissani"

Golfkenttien lammikoissa uinuu tuhansia golfpalloja. Viljami Virta, 19, hankkii niillä elantonsa.

Kun Viljami Virta, 19, kertoo tavoittelevansa tänä vuonna yritykselleen miljoonan euron liikevaihtoa, kulmakarvat kohoavat väkisinkin. Siis myymällä käytettyjä golfpalloja?

Kaikki sai alkunsa viisi vuotta sitten. Virta oli golfannut jonkin verran ja kuuli, että jotkut pelaajat hankkivat pallonsa käytettyinä Yhdysvalloista ja Britteinsaarilta.

Yrittäminen oli kiinnostanut Virtaa pienestä pitäen. Niinpä hän hankki Tori.fi:stä erän likaisia golfpalloja, pesi ne ja myi ne Facebookin markkinapaikalla.

Kaupoista innostuneena Virta osti lisää palloja. Hän pesi pallot saunassa ja laittoi jälleen myyntiin.

Bisnes kasvoi nopeasti, ja vuonna 2018 Virta myi jo 65 000 palloa.

Palloja voi olla lammikoissa todella paljon. Sukellusennätys on 1 300 palloa tunnissa.

Viljami Virta

Liikevaihto kasvoi niin suureksi, että Virran piti perustaa yritys. Isä allekirjoitti tarvittavat paperit, ja Boordigolfin liiketoiminta alkoi toiminimellä.

– Muut ajattelivat tätä harrastuksena, minä olin tosissani. Liikevaihto oli viime vuonna noin 400 000 euroa.

Virta kertoo, miten hän aluksi osti palloja yksityishenkilöiltä. Myyjä saattoi olla esimerkiksi palloja haalinut golfkentän kenttämestari.

Bisnes lähti pyörimään toden teolla, kun Virta otti yhteyttä kentille päästäkseen keräämään palloja itse. Pääasiassa palloja löytyy golfkenttien lammista sukeltamalla.

– Aluksi minulla oli sukeltaja, mutta viime kesänä sukelsin jo itse. Palloja voi olla lammikoissa todella paljon. Sukellusennätys on 1 300 palloa tunnissa.

Kun tätä lukemaa vertaa siihen, että asiakas ostaa Virralta keskimäärin 50–75 palloa kerralla ja keskiostos on 50–60 euroa, liikevaihdon suuruus alkaa tuntua ymmärrettävältä.

Virran yritystoiminta onkin alun jälkeen ammattimaistunut. Hänelle on kertynyt luottotoimittajia ja vakioasiakkaita.

Myös verkkokauppa on lähtenyt rullaamaan, ja asiakkaita on jo 13 maasta.

Virralla on ensi vuodeksi sopimus pallojen sukeltamisesta 15 golfkentän kanssa.

– Olen ottanut lähes kaikkiin kenttiin yhteyttä, ja vain kourallinen ei ole vastannut.

Alussa joissakin paikoissa vastaanotto oli nihkeä. Virta laittaa tämän ikänsä piikkiin. Nyt kentillä jo tiedetään, että yhteydenottaja on oikea yritys.

Kahden neliön kopissa alkanut toiminta on laajentunut myös tilojen osalta. Virralla on ollut vuokralla jo useampia varastoja. Nyt hänellä on palloja varten 200 neliön varasto, jonka yhteydessä on pesutilat. Tiloissa on kolme pesukonetta pyörimässä.

Käytetyt pallot ovat kellertäviä, mutta suurimman osan niistä saa valkoiseksi valkaisuaineella.

– Koneet käyvät 1,5 tuntia kerrallaan. Jos pesen koko päivän, puhdistuu 8 000 palloa.

Viime toukokuussa Virtasi palkkasi yritykseensä kokoaikaisen työntekijän. Itse hän tekee välillä jopa seitsenpäiväisiä viikkoja.

Viikonloput hän pyrkii kuitenkin pitämään vapaana, vaikka silloin tällöin pitää noutaa palloja eri paikkakunnilta.

Yrittäminen on Virralle maistunut. Koulun penkille hän ei haikaile takaisin, vaikka opiskelupaikka onkin kaupallisella alalla.

– Kulut ovat jo isot. On eläkemaksut, työnantajan vakuutusmaksut, vuokratilakulut ja pakettiauton lyhennykset. Välillä kaipaan niitä aikoja, kun firman suurin lasku oli 200 euroa, hän naurahtaa.

Oman yrityksen pyörittämisessä on kuitenkin tulojen lisäksi muukin iso etu.

– Vaikka on paljon töitä, on aina myös tietty vapaus.

Nyt Virran on tarkoitus muokata yrityksen toimintaa edelleen kysynnän mukaan. Hänen valikoimissaan on sekalaisia lajitelmia palloja. Tarkoitus on, että tulevaisuudessa valikoimissa huomioidaan entistä paremmin eri pallomerkit, valmistusvuodet ja laatu.

Käytettyjen pallojen markkinat tulevat varmasti kasvamaan, kun pelaajien ilmastotietoisuus kasvaa. Virran mukaan laadusta käytetyillä palloilla pelaava ei ainakaan tule tinkimään.

– Suomalaisgolfaajista 99 prosenttia ei huomaa eroa siinä, pelaavatko he käytetyllä pallolla. Kun käytetyt ovat selvästi uusia halvempia, mikseivät he sitten myös pelaisi niillä.

Millaisen viestin Virta haluaisi antaa nuorille yrittäjyyttä miettiville? Ainakin sen, että riskejä pitää ottaa.

– Tärkeintä on, että kun on idea, niin alkaa toteuttaa sitä. Olen ottanut palloja ostaessa riskejä ja otan myös jatkossa. Nuorena riskien ottaminen on helpompaa, hän tiivistää.

Hän

Viljami Virta

19-vuotias.

Asuu Raisiossa.

Parisuhteessa.

Perustanut Boordigolf-yrityksen.

Opiskelupaikka ammatillisen oppilaitoksen merkonomilinjalla.

Harrastaa tennistä ja jääkiekkoa, kun aika antaa myöten.

Nuoret perustavat harvoin yrityksiä

Suomessa on vain muutama sata alaikäistä yrittäjää, ja heistä noin 200 on elinkeinonharjoittajia. 15–24-vuotiaita yrittäjiä on noin 2 000.

– Suomessa on lähes 300 000 yrittäjää, joten nuorten määrä on hyvin marginaalinen. Se on kuitenkin kasvussa, kertoo ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä.

Lain mukaan elinkeinonharjoittaja voi olla alaikäinen. Lisäksi nuoria yrittäjiä on muissa elinkeinomuodoissa rekisteröityneenä esimerkiksi vanhempien kautta.

– Toiminimellä aloittaminen on yksinkertaisempi ja helpompi tapa kuin osakeyhtiön perustaminen. Etenkin nuoret aikuiset perustavat jonkin verran myös osuuskuntia.

Kouluissa on viime vuosina lisätty yrittäjäkasvatusta. Se on saanut nuoret myös perustamaan aiempaa enemmän yrityksiä.

– Yrittäjäkasvatus on tärkeää nuorille, sillä se auttaa ymmärtämään yrittämisen luonnetta. Yrittäminen voi olla monille vierasta, jos lähipiirissä ei ole yrittäjiä, Malinen toteaa.

Nuorten perustamat yritykset ovat usein palvelualoilla. Jonkin verran nuorten yrityksiä syntyy myös valmistavaan toimintaan ja rakentamiseen, jossa yritykset voivat olla esimerkiksi korjaustoimintaan liittyviä kiinteistöpalveluita.

Korona-aikana aloittaneiden nuorten yrittäjien määrää ei ole tilastoitu. Malisen mukaan oletuksena on, että koska korona on kurittanut etenkin palvelualoja, myös nuorten perustamien yritysten määrä on kasvanut.

– Rajoitustoimen kohteena olevilla aloilla on ollut lomautuksia. Ne ovat voineet olla monelle nuorelle ponnahduslauta lähteä yrittäjäksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut