Omaa mottoa ei välttämättä kannata tarjota kriisissä olevalle ystävälle, muistuttaa positiiviseen psykologiaan perehtynyt Taina Laane.
Mikä sinun mottosi on? Positiiviseen psykologian ja ratkaisukeskeisen menetelmän kouluttaja Taina Laane kysyy tätä työnohjauksessa usein.
– Vastaus tuo ryhmän jäsenille esille jotakin uutta työkaverista, hänen arvoistaan, huumoristaan ja elämänasenteestaan, Laane sanoo.
Motto eli tunnuslause kuvastaa Laanen mukaan ihmisen sinnikkyyttä ja sisukkuutta. Silloinkin, kun motossa on pessimistinen sävy, taustalla on yleensä toivoa tai vapauttavaa huumoria.
Sellaisia mottoja ovat esimerkiksi "Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä" tai "Paistaa se aurinko risukasaankin".
– Tällainen motto kertoo huumorin kera siitä, että ihmisillä on usein paljon resilienssiä eli kykyä selviytyä hankalista tilanteista ja jatkaa matkaa, Laane sanoo.
Huumori on tärkeä selviytymiskeino, hän muistuttaa. Jos motto tuo esille arjen komiikan ja se on sanottu pilke silmäkulmassa, se toimii.
– Nauru tuo aina hetken helpotuksen.
"Asioilla on tapana järjestyä" -moton Laane liittää niin ikään selviytymiskykyyn. Ihmisellä on voinut olla vastoinkäymisiä, mutta kokemus on opettanut, että elämä jatkuu – jopa parempana kuin ennen.
– Tapahtumat ovat kenties saaneet uuden merkityksen, Laane sanoo.

Yksi suosituimmista motoista on latinankielinen "Carpe diem", joka yleensä suomennetaan muotoon "tartu hetkeen". Kirjaimellisesti se tarkoittaa "poimi päivä".
– Carpe diem muistuttaa siitä, että elä nyt, elä hetkessä. Tämän muistaminen on onnellisuuden perusta, Laane sanoo.
Hänen mukaansa tarvitsemme näitä muistutuksia, sillä ihmiselle on luontevaa ajatella mennyttä ja tulevaa. Joskus ajatusten harhailu voi olla tuskaista.
Laane kannustaa silloin palauttamaan huomionsa tähän hetkeen, juuri nyt havaittaviin aistimuksiin ja tuntemuksiin.
Laane pitää mottoja hyvänä asiana, sillä ne antavat voimaa ja toivoa. Hän kannustaa pitämään myönteistä mottoa näkyvillä jossakin – kännykän näytöllä tai tauluna seinällä – tai vain omassa päässä.
Pessimististä tai moittivaa sitaattia hän ei pitäisi jatkuvasti silmiensä edessä.
– Se ei välttämättä tee ihmiselle hyvää. Itselle kannattaa sanoa kannustavia sanoja.
Myös ystäväänsä voi kannustaa rohkaisevalla motolla. Kannattaa kuitenkin muistaa hienotunteisuus: yhden mielestä syvällinen elämänviisaus voi olla toisen mielestä ärsyttävä tai jopa loukkaava klisee.
Jos ystävällä on kriisi, ei kannata heti kättelyssä tarjota lohduksi esimerkiksi lausetta "Kenellekään ei anneta sen enempää kuin hän jaksaa kantaa". Ei, vaikka itse uskoisi siihen vilpittömästi.
– Kun elämä on palasina, jokaisen pitää löytää mottonsa itse, Laane sanoo.
Hedelmällisempää onkin jutella siitä, millaiset ajatukset ystävää ovat lohduttaneet, eikä tarjota varauksettomasti omiaan.
"Asenne ratkaisee" -motto on Laanen mukaan osuva, vaikka hän tietääkin, että se jakaa mielipiteet. Toiset inhoavat sitä, toiset rakastavat.
– Mutta tottahan se on, että asenteeseen voi edelleen vaikuttaa, vaikkei mihinkään muuhun voisikaan.
Moton ei tarvitse olla koko elämän mittainen. Sen voi Laanen mukaan vaihtaa tarpeen mukaan. Niin hän on itsekin tehnyt.
Laanen oma motto oli aikaisemmin: "Mikä ettei?" Kun korona tuli ja pani kouluttajana toimivan yrittäjän arjen uusiksi, mottokin vaihtui.
– Nyt se on: "Eteenpäin, sanoi mummo lumessa."