Kirjallisuus | Lauri Lattu ei ollut ennen kääntänyt, kun tarttui H. P. Lovecraftin tuotantoon – "Hän käyttää monipolvisia virkkeitä, jotka vain jatkuvat"

Lauri Lattu käänsi kosmisen kauhun luojan, H. P. Lovecraftin tuotantoa.

Joensuulainen Lauri Lattu, 38, luki jo pienenä kauhukirjallisuutta. Hän oli 11-vuotias, kun isoveli lykkäsi käteen kirjan, jota kehotti lukemaan.

– Kirja herätti kauhun tunteen, Lattu muistelee.

Teoksen oli kirjoittanut yhdysvaltalainen H. P. Lovecraft (1890–1937). Kirjailija on siitä asti kulkenut Latun mukana muun muassa pelien kautta. Pari vuotta sitten Lattu innostui kääntämään kirjailijan tuotantoa. Loppuvuodesta ilmestyi hänen toinen käännöksensä Hulluuden vuorilla (Nysalor). Väri avaruudesta ja muita Cthulhu-mytologian tarinoita julkaistiin vuotta aiemmin.

Howard Phillips Lovecraft on synnyttänyt kosmisen kauhun alagenren, jossa universumi on ihmiselle vihamielinen paikka.

– Lovecraftin kertomuksissa ihminen on täällä erehdys, joka kuvittelee olevansa tärkeämpi kuin on, Lattu kertoo.

Kirjailijan tuotannossa kauhua syntyy, kun ihmisen kokemus itsestään maailman keskipisteenä murtuu. Vallitsee epävarmuus ihmisen paikasta maailmassa, johon valtavat voimat vaikuttavat.

Lovecraftin kertomuksissa ihminen on täällä erehdys.

– Olemme sellaisten voimien riepoteltavana, mihin kukaan ei voi vaikuttaa. Tämä kokemus tuottaa ahdistusta.

Hulluuden vuorilla -romaani sai alkunsa Lovecraftin ärtymisestä. Hän luki lehdestä tarinan, jossa dinosaurus kuoriutuu löydetystä munasta.

– Hän suivaantui, koska oli ehdottanut ystävälleen vastaavan tarinan kirjoittamista. Julkaistu tarina oli hänestä huono, ja hän päätti kirjoittaa oman vastaavan.

Romaanissa retkikunta löytää Etelämantereelta jotain kammottavaa maapallon historian hämäristä ja varoittaa muita siitä.

Se on moderni ollakseen kirjoitettu vuonna 1926.

– Lovecraft oli jo lapsena innostunut Antarktiksesta. Sama on vaivannut minuakin.

Latun mielestä teoksessa yhdistyvät Lovecraftin teosten mielenkiintoisimmat aiheet: kosmisuus ja maailman käsittämättömyys.

Lovecraftin luomaa aineistoa kutsutaan nykyisin Cthulhu-mytologiaksi. Se on taustaverkko tarinoille, joissa on samoja nimiä ja jumalolentoja.

Cthulhu on Lovecraftin kehittämä hirviömäinen jumalolento, suurten muinaisten ylipappi, jota kultit palvovat.

Latun oma suosikki kirjailijan tuotannosta on novelli Cthulhun kutsu. Lattua kiinnostaa, miten nykyajan ongelmia voi peilata lähes sata vuotta vanhoihin teoksiin.

– Se on moderni ollakseen kirjoitettu vuonna 1926. Tarinan teemat heijastelevat nykyajan ongelmia, kuten ilmastonmuutosta, hämmästyttävän osuvasti. Samoin kuin Lovecraftin hirviöt, nykyisin ilmastonmuutos ja internet ovat kaiken läpäiseviä.

Lovecraftin käsittelemät aiheet olivat uusia hänen aikanaan, ja tuotanto sai ristiriitaisen vastaanoton.

– Hänen tekstinsä möivät jonkin verran, ja hän oli välillä tunnettukin, mutta ei läheskään samassa mittaluokassa kuin nykyisin, kun Lovecraft on joka paikassa.

Kirjailijan suosio on mennyt aalloissa. Viimeisin suosion aalto on kasvanut 80–luvulta tähän päivään. Kirjailijan työ läpäisee populaarikulttuurin Simpsoneista ja South Parkista Metallicaan. Lattu näkee, että Lovecraftin tuotannon vaikutus nykykulttuuriin on vertaansa vailla.

– Tekstien vaikutus ilmenee niin populaarikulttuurissa kuin korkealentoisessa filosofiassakin. Lovecraftin voidaan jopa sanoa synnyttäneen filosofian haaroja, Lattu sanoo.

Lattu päätyi Lovecraft-kääntäjäksi, kun hän oli tylsistynyt työttömänä ollessaan. Hän ei ollut kääntänyt aiemmin.

– Lovecraftin teoksia on julkaistu alun perin pulp-lehdissä 1920- ja 30-luvuilla, ja lehtiversioihin on saatettu tehdä muutoksia. Osa aiemmista suomalaisista käännöksistä on käännetty lehtijulkaistujen pohjalta, ei alkuperäistekstien.

Lovecraftin kieli on Latun mukaan monimutkaista. Hän pyrki kirjoittamaan yrjönaikaisella tyylillä, joka oli vanhentunutta jo hänen aikanaan.

Vaikein käännettävä oli Hulluuden vuorilla, jossa tiedemies-kertojahahmo kertoo yksityiskohtaisia kuvauksia.

– Hän käyttää monipolvisia virkkeitä, jotka vain jatkuvat. Lisäksi hän käyttää varsin erikoista terminologiaa.

Paraikaa Lattu kirjoittaa esikoisromaaniaan, jolle on jo kustannussopimus.

Hän kutsuu sitä moderniksi Sudenmorsiameksi.

– Olen psykologisen kauhun ystävä. Siinä ihminen epäilee omaa järkeään tai sitä, että tapahtuuko yliluonnollista. Marko Hautala on hyvä esimerkki tästä.

Hän

Lauri Lattu

Asuu Joensuussa, kotoisin Lappeenrannasta.

Syntynyt vuonna 1983.

Valmistunut maisteriksi Itä-Suomen yliopistosta erikoistumisalanaan kulttuuriantropologia.

Työskentelee tällä hetkellä Joensuun taidemuseo Onnissa arkistonhoitajana ja opettaa kauhukirjoittamista.

H.P. Lovecraft – Historiallisen seuran lehden Kuiskaus pimeässä päätoimittaja.

Suomentanut Lovecraftin Väri avaruudesta ja muita Cthulhu-mytologian tarinoita (Nysalor, 2020) ja Hulluuden vuorilla (Nysalor, 2021). Alkutekstit on kirjoitettu vuosina 1919–31.

Vapaa-aika kuluu kirjojen parissa ja roolipelejä pelaten.

Hän

H. P. Lovecraft

Yhdysvaltalainen kirjailija, joka eli vuosina 1890–1937.

Kirjoitti kauhua ja fantasiaa.

Tuotanto koostuu romaanista, pienoisromaanista sekä kymmenistä novelleista ja runoista.

Oli kuollessaan köyhä ja lähes tuntematon. Arvostus alkoi nousta 1960-luvulta alkaen.

Tunnetuimmat tarinansa liittyvät Cthulhu-tarustoon, jossa keskeisiä ovat muinaiset jumalolennot.

Lovecraftin teoksista on tehty useita video- ja lautapelejä sekä filmatisointeja.

Lautturina kahden kulttuurin välillä – Valtion ulkomaisen kääntäjäpalkinnon saanut Kirsi Kinnunen uskoo olleensa edellisessä elämässä ranskalainen

Näyttelijä Timo Torikka sai Espoon kaupungin apurahan ja lähti Ranskaan hiomaan esityksiä – "Tähän aikaan vuodesta Ranskaan houkuttelee valo"

Entinen punkkari, nykyinen tietokirjailija Timo Kalevi Forss arvostaa Gösta Sundqvistin ja Reino Helismaan kaltaisia anarkistisia tekijöitä – ”Viihdyn hyvin kuolleiden seurassa.”

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut