Kannattaako jättää palkkatyöt ja tehdä sitä, mikä eniten kiehtoo? Kaksi taideyrittäjää kertoo tarinansa.
Lotta Sirén, 28, ei osannut muutama vuosi sitten edes kuvitella maalaavansa tauluja työkseen.
Nykyään Sirén nostaa normaalitilanteessa palkkaa bruttona 3 000–6 000 euroa kuukaudessa omasta yrityksestään, Lotta Sirén Art oy:stä.
– Tienaan yleensä sen verran kuin haluankin eli riittävästi omaan arkeeni, taiteilija summaa.
Tällä hetkellä Sirén tosin on perhevapaalla puolivuotiaan vauvan kanssa. Koska maalaaminen on myös tärkeä harrastus ja tekee arjesta mukavampaa, hän ottaa siveltimen käteen aina kun mahdollista.
Taulut menevät kaupaksi verkossa yrittäjän perhevapaasta huolimatta.
Lotta Sirén ei varsinaisesti laske hintaa omille työtunneilleen. Koko määrittelee taulun arvoa, mutta muutkin asiat vaikuttavat.
Vaikka myyntiä ei olisikaan, pärjäisin säästöilläni ja saisin tarvittaessa muita töitä.
Lotta Sirén
– Jotkin taulut vaativat tekijältään paljon. Toiset taas ovat itselleni niin tärkeitä, että en suostu luopumaan niistä pienellä hinnalla.
Kun kokemus karttuu, myös hinnat nousevat. Sirénin taulujen hinnat ovat miltei kymmenkertaistuneet kolmen vuoden aikana. Tällä hetkellä hintahaarukka ulottuu 100 eurosta 5 900 euroon.
Sirén saattaa viettää aikaa yhden taulun äärellä viikosta vuoteen. Akryylimaalilla voi aina maalata uuden kerroksen edellisen päälle, eikä ensimmäisiä kerroksia usein edes valmiissa työssä juuri näy.
Joskus ensimmäiset kerrokset ovat ne parhaat.
Lotta Sirén oli aina ajatellut, ettei ryhtyisi yrittäjäksi. Yrittäjyyteen liittyvät vastuut ja riskit pelottivat. Hän kuvitteli, ettei vapaa-aikaa jäisi lainkaan eikä hän saisi öitään nukuttua.
Ajattelin, että minusta tulee tätä vauhtia miljonääri.
Laura Huhtakallio
Pelko oli turha, sillä hän nukkuu paremmin kuin koskaan.
Yksi syy hyviin uniin on se, että Sirén myy taulujaan Suomen lisäksi muun muassa Japaniin, Singaporeen ja Kanadaan.
– Siltä osin unelmani on täyttynyt.
Vielä kolme vuotta sitten Sirén opiskeli kauppatieteiden maisteriksi ja työskenteli it-konsulttiyrityksessä harjoittelijana. Yhdistelmä oli stressaava, ja hän halusi tehdä iltaisin jotakin ihan muuta – jotain, mikä rentouttaisi.
Hän tilasi itselleen akryylimaalit, kokeili erilaisia väriyhdistelmiä ja antoi niiden viedä sellaisiin muotoihin, jotka tuntuivat ja näyttivät hyviltä.
Sirén oli aina pitänyt maalaamisesta mutta maalannut vain muutamia kertoja vuodessa, nekin kerrat äidin vanhoilla öljyväreillä.
Nyt maalaaminen koukutti.
– Katsoin Youtubesta acrylic pouring -videoita. Minulla on edelleen kokeileva tyyli, enkä noudata mitään sääntöjä.
Sirén esitteli taulujaan Instagramissa, ja ihmiset halusivat ne omille seinilleen. Mielessä hautui ajatus, että tällähän voisi ehkä elää.
Sirén irtisanoutui töistä ja päätti pian perustaa osakeyhtiön. Hän yllättyi itsekin päätöksen helppoudesta.
– Kysyin läheisiltäni, voinko ihan oikeasti vain lopettaa työt. Onko se ihan hullua, ja menevätkö viiden vuoden opinnot hukkaan? He kannustivat minua.
Sirén on aina ollut todella säästäväinen, ja säästöjensä varassa hän uskalsi myös ottaa riskin.
– Tiesin, että vaikka myyntiä ei olisikaan, pärjäisin säästöilläni ja saisin tarvittaessa muita töitä.
Muita töitä ei ole tarvinnut etsiä.
Laura Huhtakallio, 43, menee joka aamu kahdeksalta työhuoneelleen Hyvinkäälle ja alkaa maalata.
Työhuone ja galleria vanhassa puurakennuksessa ovat juuri sellaiset, joista hän on haaveillut. Oikeastaan koko työnkuva on.
Huhtakallion yritys Laura H, eli käytännössä Laura Huhtakallio itse, tekee akryylitauluja.
Maalaaminen kattaa työajasta noin 70 prosenttia, ja työpäivä saattaa kestää 12 tuntia. Taulujen valokuvaaminen, kuvankäsittely sekä töiden pakkaaminen ja postitus vievät yllättävän paljon aikaa.
– Illalla hoidan sähköpostit ja somea, Huhtakallio listaa.
Myös Laura H:n tarina lähti sosiaalisen median kokeilusta.

Yrittäjäksi ryhtyessään vuonna 2017 Huhtakallio oli työtön. Hän oli ollut pitkään perhevapaalla, ja sillä aikaa hänen vanha controllerin työtehtävänsä lopetettiin yt-neuvotteluissa.
Samasta työpaikasta tarjottiin muita töitä, mutta Huhtakallio päätti keksiä jotakin uutta.
Ajatus omasta yrityksestä oli kytenyt mielessä pitkään. Tauluja yrityksessä ei pitänyt maalata eikä myydä, vaan tarkoituksena oli keskittyä sisustussuunnitteluun. Huhtakallio oli opiskellut alaa perhevapaansa aikana.
– En tiedä, olisinko uskaltanut lähteä yrittäjäksi suoraan controllerin palkoilta. Työttömänä minulla ei ollut juurikaan menetettävää.
Huhtakallio oli maalannut paljon omaksi huvikseen. Hän piti Facebookissa tauluarvonnan ja yllättyi: tuhannet ihmiset halusivat hänen taulunsa.
Pian hänestä tuli täysipäiväinen taiteilija.
Huhtakallio on rakentanut Laura H -brändiä ajatuksen kanssa alusta asti.
Hän myy noin kymmenen taulua kuukaudessa. Sillä elää mutta ei yllä samoihin tienesteihin kuin taloushallinnon tehtävissä.
Huhtakallio arvioi omiksi bruttotuloikseen noin 3 000 euroa kuukaudessa. Varsinaista kuukausipalkkaa ei elinkeinonharjoittajalla ole.
Alussa taulut olivat melko edullisia.
– Taulut kävivät heti hyvin kaupaksi, ja ajattelin, että minusta tulee tätä vauhtia miljonääri. Ymmärsin aika nopeasti, että liikevaihto ei ole sama asia kuin käteen jäävä rahasumma.

Huhtakallio hinnoittelee taulunsa pääosin koon mukaan, vaikka pienet taulut vaativatkin välillä enemmän työtä kuin suuret. Se on selkeintä.
Suurin osa tauluista maksaa noin 350–600 euroa. Isoja tauluja hän tekee vain tilauksesta, ja niiden hinta sijoittuu 1 000 euron molemmin puolin.
Joskus taulun arvo perustuu tunteeseen. Tälläkin hetkellä taiteilijan omaa seinää kaunistaa kaksi taulua, joista hän ei haluaisi millään luopua.
– Siksi laitan niille huomattavasti korkeamman hinnan kuin muille.
Hintoja hän on nostanut tasaisesti mutta maltillisesti.
– En ehkä ihan riittävästi, sillä käytän taulujen maalaamiseen nykyään huomattavasti enemmän aikaa kuin alussa. Kulurakennekin on vähän erilainen muun muassa vuokrahuoneiston takia.
Hintojen kipupiste ei ole ainakaan vielä tullut vastaan, mutta Huhtakallio uskoo, että se on jossakin vaiheessa edessä.
– Olisi hyvä keksiä tähän rinnalle jotakin muuta, passiivista tuloa.
Tämänhetkiseen tilanteeseen hän on kuitenkin tyytyväinen.
Laura Huhtakallio valittiin Hyvinkää-Riihimäki-alueen vuoden 2021 uusyrittäjäksi. Hän arvostaa tunnustusta paljon.
– Koen, että minut tunnustettiin ihan oikeaksi yrittäjäksi. Jotkut kuvittelevat, että maalailen silloin, kun intoa sattuu olemaan ja juon samalla vähän skumppaa.
Huhtakallio on saavuttanut unelmansa, ainakin periaatteessa.
– Toisaalta olen niin kunnianhimoinen, että haluan rakentaa tästä miljoonabisneksen, Huhtakallio sanoo nauraen.