Matkailu: Merenkurkku tarjoaa mykistäviä merimaisemia – katso vinkit Vaasaan ja lähiseudulle

Vaasassa vierailevalle on tarjolla ainutlaatuista saaristoluontoa ja monipuolisia makuelämyksiä.

Svedjehamnin näkötornista avautuvat upeat näkymät Merenkurkun maisemaa hallitseviin De Geer -moreenimuodostelmiin. Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Vaasaan tutustuminen on luontevaa aloittaa Vanhan Vaasan näyttävistä kiviraunioista. Meri ulottui aikoinaan seitsemän kilometrin päähän nykyisestä keskustasta. Sinne rakennettiin 1500-luvun alussa Pyhän Maarian kivikirkko.

Vaasa koki monta hävitystä ja paloi raunioiksi vuonna 1852. Tämä oli kohtalona myös kirkolla, ja nyt jäljellä ovat vain kirkon rauniot ja palossa säilynyt kellotapulin alaosa.

Raunioiksi palanut Pyhän Marian harmaakivikirkko on yksi Pohjanmaan viidestä keskiaikaisesta kirkosta. Tomi Kangasniemi

Palon jälkeen Vaasan keskusta päätettiin rakentaa jälleen rannikolle. Uusi keskusta on avara ja selkeä. Ihasteltavaksi löytyy lukuisia puistoja ja tyylikkäitä rakennuksia.

Lääninarkkitehti Carl Axel Setterbergin kädenjälki näkyy asemakaavan lisäksi useammassakin jyhkeässä punatiilirakennuksessa, kuten Vaasan kirkossa ja Hovioikeudentalossa.

Vaasan kauppatorin laidalla maisemaa hallitsee Rewell Centerin rakennus. Se oli valmistuttuaan vuonna 1963 Pohjoismaiden suurin liikekeskus.

Vaasan keskuskortteli eli Rewell Center hallitsee Vaasan keskustamaisemaa. Kaupat ja asunnot yhdistävä kokonaisuus oli 1960-luvulla uraauurtava. Tomi Kangasniemi

Sittemmin kauppakeskus on uudistettu. Lasikatot tuovat valoa ja tekevät keskuksesta viihtyisän kohtaamispaikan.

Vaasan sydän tuntuu sykkivän Hovioikeudenpuistikossa. Jo entuudestaan mittavaa kävelykatua on täksi kesäksi laajennettu, ja terassipaikkoja on tullut lisää.

Katu tuntuu viileämpänäkin kesäpäivänä hehkuvan rennon mannermaista tunnelmaa. Makuelämyksiä etsivän kannattaa katsastaa ainakin Sweet Vaasan ja Aroman kakkutarjonta.

Rannasta löytyy suosittu selfieiden ottopaikka. Taustalla näkyy Kuntsin modernin taiteen museo. Tomi Kangasniemi

Katu jatkuu hulppealle Hovioikeudentalolle, jonka lähestyessä merituuli puhaltelee jo kutsuvasti. Rannassa auringossa kylpee Kuntsin tyylikäs modernin taiteen museo leppoisine terasseineen.

Museo on maanantaisin kiinni, joten suuntaamme läheisen Strampenin terassille. Siellä riittää väkeä jonoksi asti. Lohi ja uudet perunat ovat toimiva lounas kesäpäivään.

Terassilta erottuu vaasalaisten vapaa-ajan keidas Hietasaari. Matkapäiväksi on osunut yksi kesän harvoista helteettömistä päivistä, joten hiekkaranta on autio.

Hietasaaresta pääsee kätevästi Vaskiluotoon, jossa sijaitsee lapsiperheiden ykköskohde Tropiclandia. Lopetetun Wasalandian huvipuiston tilalle on puolestaan syntynyt uusi kiinnostava nähtävyys Graffitilandia.

Projektissa autiona oleva huvipuisto muokataan ulkoilmataidenäyttelyksi. Töistä vastaavat graffiti- ja kuvataiteilijat sekä lähiseudulta että muualta.

Seuraavaksi tiemme vie Raippaluotoon. Sinne johtava silta on Suomen pisin, 1045 metriä. Silta on elämys autollakin, mutta pyörän tai jalan merimaisemasta nauttisi varmasti vielä paremmin.

Raippaluodon siltaa voi ihastella Maailmanperintöportin takaa. Vierailukeskus on auki päivittäin syyskuuhun saakka. Tomi Kangasniemi

Saaren puolella siltaa sijaitsee Maailmanperintöportti, jossa voi tutustua Merenkurkkua esittelevään näyttelyyn.

Keskellä Raippaluodon saarta sijaitsee mainetta niittävä ruokakohde. Kvarken Breweryn panimoravintola vanhassa huoltoasemarakennuksessa houkuttelee valtavalla pitsalistallaan. Tarjolla on myös panimon omia oluita.

Tie jatkuu Björkön saareen, jonka päätepisteenä on Svedjehamn. Siellä voi aistia todellista saaristotunnelmaa. Kaislikoissa tuuli suhisee, ja pienet punaiset venevajat houkuttelevat kännykkäkuvaajat hapuilemaan taskuaan.

Alueella on vajaan neljän kilometrin mittainen Bodvattnetin luontopolku. Se tarjoaa hyvän katsauksen alueen ainutlaatuiseen luontoon.

Punaiset venevajat hurmaavat Svedjehamnin kalastajakylässä. Tomi Kangasniemi

Mikäli aika ei riitä polun kiertämiseen, kannattaa kävellä muutaman sadan metrin matka Svedjehamnin näköalatornille.

Torniin kipuaminen todellakin kannattaa. Maailmanperintöalueelle tyypillisten moreenimuodostelmien piirtymisessä tummansinisenä aaltoilevaan mereen on jotain maagista.

Nämä pitkulaiset, muutamien metrien korkuiset ja jopa useiden satojen metrien pituiset moreeniselänteet näkyvät erityisen selvästi juuri Svedjehamnissa.

Kylä viettelee pysähtymään pidempäänkin, ja ravintola Salteriet on hyvä vaihtoehto ruoka- ja juomatankkaukselle. Tuliaisia voi hankkia läheisestä Kvarken Shopista. Putiikissa on myynnissä alueen käsityöläisten taidekeramiikkaa, maalauksia, puutöitä ja neuleita.

Moni tulee tutustumaan Merenkurkun luontoon omalla autolla tai veneellä. Kohteista voi kuitenkin nauttia myös bussilla, risteilyaluksella, pyörällä tai patikoimalla.

Visit Vaasan kesäbussi kiertää maailmanperintökohteita kesäkaudella lähes päivittäin. Saaristoristeilyalus m/s Corina tekee puolestaan alueelle kahden tunnin risteilyjä Maailmanperintöportilta. Pyöriä voi alueella vuokrata useasta eri paikasta.

Paluumatkalla saaristokylät jäävät taakse, mutta mieleen ne jättävät pysyvän jäljen.

Kuin varkain sitä huomaa suunnittelevansa jo pidempää pistäytymistä Merenkurkun maisemiin.

Maisemapaikat

Merenkurkun nähtävyydet

Retkeilijät ovat tuttu näky Merenkurkun kivikkoisessa saaristossa, sillä se on Suomen ainoa luonnonperintökohde Unescon maailmanperintöluettelossa.

Luontomatkailijoiden lisäksi myös majakkabongareilla riittää alueella nähtävää. Moikipään vipupooki on luultavasti Pohjanlahden ensimmäinen lajissaan. Norrskäretissä on Suomen viimeinen miehitetty majakka, ja Rönnskärin pooki on Suomen vanhin säilynyt puinen merimerkki.

Svedjehamn on useimmille luontainen pysähdyspaikka. Se tarjoaa hyvän yleissilmäyksen alueeseen. Sommarön linnakealue on maisemiltaan monipuolisempi. Karumpaa saaristoluontoa mielivä voi suunnata Klobbskatiin.

Lähteet: Luontoon.fi-sivusto ja Merenkurkun saariston verkkosivut

Ginille tai Ruotsiin

Vaasan lähellä on myös paljon nähtävää. Suosittu retkikohde on Kyrö Distillery Companyn ruistislaamo Isossakyrössä. Siellä voi maistella maailman parhaaksi valittua giniä.

Maksullisia tislaamokierroksia järjestetään tiistaisin, perjantaisin ja lauantaisin. Paikka kannattaa varata etukäteen. Tislaamolle ajaa Vaasasta puolessa tunnissa.

Kulttuurimatkaajan kannattaa pistäytyä kolmen vartin ajomatkan päässä Korsnäsissä. Suomen mantereen läntisimmästä kunnasta löytyvät Kotiseutumuseo, Pappilamuseo ja Harrströmin Myllymäkimuseo.

Erikoinen nähtävyys sijaitsee vain seitsemän kilometrin päässä Vaasasta. Söderfjärdenin Meteoriihi on 520 miljoonaa vuotta vanha, ja sitä kutsutaan yhdeksi maailman parhaiten säilyneistä meteoriittikraattereista. Vierailukeskus on auki keskiviikkoisin ja sunnuntaisin.

Vaasassa vierailevan on hyvä muistaa, että se tarjoaa myös vaivattoman reitin Ruotsiin. Wasalines kuljettaa Uumajaan kymmenellä lähdöllä viikossa. Matka taittuu nopeimmillaan 3,5 tunnissa.

Kommentoi

Palvelut