Ruoka: Värikkäät keitot ovat monipuolisia ja helppoja arkiruokia – katso reseptit kolmeen kasviskeittoon

Keittojen makua voi syventää paahtamalla kasviksia ensin uunissa.

Paprika-tomaattikeiton, myskikurpitsakeiton ja lehtikaali-pinaattikeiton voi valmistaa ennalta jääkaappiin ja lämmittää myöhemmin ateriaksi. Marko Puumalainen

Anna Sievälä

Uuden vuoden alkaminen tuo mukanaan aina totuttelun arkeen.

Siirtymää juhlapyhistä takaisin normaaliin elämänrytmiin voi helpottaa valmistamalla ruokaa ennalta, jotta arkikiireessä tarvitsee vain lämmittää ateria.

Keitot ovat tähän hyvä vaihtoehto, sillä monet niistä vain paranevat lämmitettäessä ja säilyvät hyvin jääkaapissa muutaman päivän.

Kasviskeittojen värikkyys antaa virtaa arkeen, ja keitot ovat mukavan lämmittävää ruokaa vaikkapa pakkaspäivän lenkin jälkeen.

Kokeile esimerkiksi pehmeän polttavaa paprika-tomaattikeittoa, täyteläistä myskikurpitsakeittoa tai pirteää pinaatti-lehtikaalikeittoa.

Erilaisia kasviksia kannattaa myös yhdistellä ennakkoluulottomasti ja kokeilla, millaiset makuparit toimivat omaan suuhun. Monen keiton maku syvenee, jos kasviksia paahtaa uunissa ennen soseuttamista.

Keiton keveyttä tai tuhtiutta voi säädellä sillä, valitseeko liemeksi veden, maidon vai kerman.

Jos vuoden alussa on ottanut vastaan vaikkapa vegaanihaasteen, senkin toteuttamiseen keitot ovat hyvä vaihtoehto, sillä kerman ja maidon pystyy helposti korvaamaan kasvipohjaisilla tuotteilla.

Jos keittoon kaipaa lisää proteiinia, mukaan voi heittää esimerkiksi papuja, jotka soseutuvat huomaamattomasti kasvisten joukkoon.

Lehtikaali-pinaattikeiton voi syödä sellaisenaan tai tarjoilla creme fraichen ja korianterin kanssa. Marko Puumalainen

Lehtikaali-pinaattikeitto

2–3 annosta

2 rkl rypsiöljyä

150 g lehtikaalia

0,5 tl suolaa

70 g pinaattia

puolikkaan sitruunan mehu

6 dl maitoa

2 rkl maissitärkkelystä

0,5 dl vettä

0,5 tl sokeria

ripaus valkopippuria

(creme fraichea)

(korianteria)

1. Poista lehtikaalista kovat ruodit ja siivuta kaali. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää lehtikaalit ja 0,5 tl suolaa. Kypsennä kaaleja noin viisi minuuttia.

2. Lisää joukkoon pinaatti ja puolikkaan sitruunan mehu. Lisää kattilaan maito ja kiehauta keitto.

3. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta keitto.

4. Sekoita lasissa maissitärkkelys ja vesi. Kaada seos ohuena nauhana keiton joukkoon ja sekoita hyvin.

5. Kiehauta keitto ja mausta sokerilla, valkopippurilla ja suolalla. Tarjoile sellaisenaan tai creme fraichen ja korianterin kanssa.

Appelsiini piristää myskikurpitsan täyteläistä makua. Marko Puumalainen

Myskikurpitsakeitto

4–5 annosta

1 iso myskikurpitsa (noin 1,4 kg)

1 appelsiini

3 rkl oliiviöljyä

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

1 rkl hunajaa

1 tl suolaa

0,5 l vettä

2 dl ruokakermaa

0,25 tl kanelia

0,5 tl mustapippuria

0,5 tl sokeria

(kurpitsansiemeniä)

1. Lohko myskikurpitsa muutamaan osaan. Poista siemenet. Halkaise appelsiini.

2. Asettele kurpitsalohkot ja appelsiinin puolikkaat uunipellille. Kaada päälle 2 rkl oliiviöljyä. Paahda uunissa kiertoilmalla 200 asteessa tai tasalämmöllä 225 asteessa 30 minuuttia.

3. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Laita kattilaan 1 rkl oliiviöljyä, 1 rkl hunajaa ja 1 tl suolaa. Kuullota sipulit kattilassa.

4. Poista paahtuneista kurpitsoista kuoret ja lisää kattilaan. Purista appelsiineista mehu ja hedelmäliha kattilaan.

5. Lisää kattilaan vesi ja kiehauta. Poista kattila liedeltä ja soseuta keitto.

6. Lisää keittoon ruokakerma ja kiehauta. Mausta kanelilla, mustapippurilla ja sokerilla. Lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile sellaisenaan tai kurpitsansiementen kanssa.

Chili tuo paprika-tomaattikeittoon pientä lämpöä. Jos pitää tulisesta ruuasta, chiliä voi laittaa huoletta reilummin. Marko Puumalainen

Paprika-tomaattikeitto

2–3 annosta

200 g punaista suippopaprikaa

500 g miniluumutomaatteja tai kirsikkatomaatteja

3 rkl oliiviöljyä

1 punainen chili

0,5 l vettä

1 tl suolaa

1 tl sokeria

1 tl savupaprikajauhetta

(fetaa)

1. Pese ja halkaise pitkittäin suippopaprikat. Huuhtele tomaatit. Asettele paprikat kuoripuoli ylöspäin pellille. Lisää pellille myös tomaatit. Kaada päälle 2 rkl oliiviöljyä.

2. Paahda paprikoita ja tomaatteja uunissa kiertoilmalla 200 asteessa tai tasalämmöllä 225 asteessa 20 minuuttia.

3. Laita kattilaan 1 rkl oliiviöljyä. Siivuta chili ja kuumenna hetki kattilassa.

4. Poista paahdetuista paprikoista kuoret ja lisää kattilaan. Lisää joukkoon myös paahdetut tomaatit.

5. Lisää kattilaan vesi ja kiehauta. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta keitto.

6. Mausta suolalla, sokerilla ja savupaprikalla. Tarjoile sellaisenaan tai fetamurun kanssa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut