Jori Otsa & Mah'Orkan uusi albumi ilmestyy 28. marraskuuta.
Tänä vuonna Suomessa on vietetty huippusuositun virolaisen laulajan Georg Otsin syntymän 100-vuotisjuhlaa. Georg Otsin nimi tuli tutuksi suomalaisille paitsi upeista ja suosituista lauluista, myös Tallinnan ja Helsingin välillä vuosina 1980–2000 kulkeneesta Georg Ots -matkustajalaivasta.
Georg Otsin meriaiheiset, slaavilaista kaihoa ja merimiesromantiikkaa tarjoilevat laulut vievät nyt kuulijat merimatkalle helsinkiläisen Jori Otsa & Mah'Orkka -yhtyeen ensi perjantaina ilmestyvällä Harbor Georg -albumilla. Uuden kokoelman julkistamistilaisuus on Ravintola Juttutuvassa Helsingissä 28.11.
– Meri merkitsee minulle vapautta, voimaa, nöyryyttä ja perspektiiviä. Myös lapsuutta ja koko elämäni mittaista elinympäristöä. Olen yhden kerran yrittänyt asua sisämaassa, eikä siitä mitään tullut. Kaipasin meren läsnäoloa tuulineen ja huutavine lintuineen, orkesterin laulaja Jori Otsa kuvailee.
– Tästä levystä tuli ehkä kaihoisampi kuin ensimmäisestä ja hyvä niin. Meri ja satamat, niissä on sitä kaihoa runsain mitoin. Lähtemistä ja hyvästit jättöä, ulapalle häipymistä. Sellaista elämä on.
– Muistan, miten lapsena isän ja äidin kanssa harrastettiin ihan vain autolla ajelua iltaisin ja nämä ajelut jossakin vaiheessa aina päättyivät satamaan. Käytiin katsomassa, mistä laivat olivat tulleet ja minkälaisia ne olivat. Se oli jännää ja hyvin tunnelmallista, ja jätti vahvan jäljen muistiin.
Myöhemmin bändivaiheessa monen soittajakaverin isä työskenteli laivalla, joku merikapteenina ja joku kokkina, ja he kertoivat tarinoita unohtumattomilta reissuilta Amerikkaan, olivat nähneet siellä Bostonit, Savannahit ja monet muut kuuluisat kaupungit. Otsan oma isä pysytteli maissa, mutta työskenteli koko työuransa raumalaisella laivatelakalla rakentamassa uusia aluksia.
Merenkulku, satamat, telakat ja tämä kaikki on vahvana minussa.
Jori Otsa
Kouluaikoina Otsa pyrki monen kaverin tapaan opiskelemaan merikouluun, mutta musiikki veti kuitenkin puoleensa. Jäljelle jäi kuitenkin haave merestä ja merimiehen ammatista.
– Merenkulku, satamat, telakat ja tämä kaikki on vahvana minussa, vaikka en sinne merimieskouluun lopulta mennytkään. Kai mä voisin mennä Mah'Orkan kanssa soittamaan näitä hienoja lauluja laivoille, varsinkin rahtilaivoille, joissa on myös jonkin verran matkustajakapasiteettia miehistön lisäksi.
Uusi meriaiheinen albumi on Jori Otsan mukaan osa Georg Ots -trilogiaa, jossa ensimmäinen levy edusti esittelyä ja hyppäämistä estradeille, toinen albumi vie kuulijat orkesterin mukaan merelle ja kolmannella levyllä palataan lähtöpisteeseen ja jätetään haikeahko hyvästi tälle teemalle.
Albumin tuttuja klassikoita ovat muun muassa Saarenmaan valssi, Ilta redillä ja Ḿustanmeren valssi.
– Levylle tuli ikivihreiden iskusävelmien lisäksi myös yksi säveltämäni ja sanoittamani laulu. Se päättää levyn ja kantaa samaa nimeä kuin koko levy, eli Harbor Georg. Oli kuitenkin selvää laulua kirjoittaessani, että teemassa pysytään, eli laulu vie merelle, tai paremminkin sieltä palaavan seilorin viimeiseen merireissuun.
– Oli todellakin haaste lähteä kirjoittamaan laulua noiden ikivihreiden joukkoon. Oli vältettävä käyttämästä moderneja kielikuvia ja sanontoja, mentävä vanhaan tunnelmaan ja elettävä se. En tiedä kuinka se lopulta onnistui, sen päättävät tietenkin kuulijat. Mielestäni se kuitenkin soljahtaa hyvin sinne muiden laulujen joukkoon.
Ensimmäisen albumin taustat saivat uudella levyllä lisämausteita.
Kokkolalainen viulisti Tuomas Rounakari vieraili muutamalla raidalla, kuten kokkolalaisen AkkaPella kuoron kolme naislaulajaakin. Hienot taustalaulut he tekivät nimellä Reelingin ruusut.
Albumi myös äänitettiin ensimmäisen levyn tapaan satamakaupunki Kokkolassa äänittäjä Tommi A Lehtosen studiolla.
Harbor Georg albumi julkaistaan cd- ja vinyylilevynä sekä kaikilla suoratoistoalustoilla perjantaina 27.11.2020.
Julkaisukiertue:
28.11. Levynjulkistamistilaisuus: Ravintola Juttutupa, Helsinki
3.12. Kulttuurikeskus Akustiikka, Ylivieska
4.12. Hotelli Huiskankorpi, Nivala
5.12. Ravintola Vakiopaine, Jyväskylä
6. 12. Linna-hotelli, Hartola