Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointi | Kaamoksessa olo on kuin aikaerossa, ja silloin uppoavat herkut ja karkit – Myös lisäravinteet käyvät kaupaksi: "Mikään vitamiini ei kuitenkaan suoraan piristä, kun sen laittaa purkista suuhunsa", sanoo ravitsemusterapeutti

Tokkuraiseen oloon parasta lääkettä ovat säännölliset, mielellään lämpimät ateriat.

Vuoden pimein aika pistää terveelliset ruokailutottumukset koetukselle. Syöminen ei tahdo pysyä aisoissa, ja etenkin makeiden herkkujen himoa on vaikea vastustaa.

Syynä on valon vähyys, joka väsyttää ja voi tehdä olon tokkuraiseksi samaan tapaan kuin aikaerossa.

– Kun auringon valo vähenee, ihmisen sisäinen kello voi mennä sekaisin. Tällöin usein ruokahalu kasvaa, toteaa Terveystalon ravitsemusterapeutti Jan Verho.

Kun pimeys sotkee rytmiä, univelka ja väsymys lisääntyvät helposti. Samalla myös herkkuihin kohdistuvat mieliteot lisääntyvät, vaikka varsinaista nälkää ei olisikaan.

Syksyllä mielialaan vaikuttaa myös aktiivisuuden lasku: elämä siirtyy sisätiloihin ja pieniin piireihin. Turhautunut mieli ohjaa käden namipussille kuin huomaamatta.

Kaamosaika tarkoittaa myös sitä, että kaupat alkavat notkua jouluherkkuja. Suklaaröykkiöt ilmestyivät näkyville jo varhain lokakuussa.

Kun aivojen näkökulmasta on syöty riittävästi, ei tule mielitekoja.

Jan Verho

– Tarjonta lisää kysyntää, ja houkutuksille voi olla vaikea sanoa ei, Verho sanoo.

Vararavinnon kerääminen talven varalle oli aikoinaan perusteltua evoluution näkökulmasta. Nykyisin se on huono perustelu, sillä ei ruoka kaupoista lopu talvellakaan.

Erityisen hyvin kaamoksessa maistuvat hiilihydraattipitoiset ruoat, sillä ne nostavat verensokerin nopeasti.

– Harva meistä himoitsee väsyneenä salaattia vaan nimenomaan sokerisia herkkuja tai miksei suolaisiakin, Verho sanoo.

Jos syöminen menee överiksi tai virta ei tahdo riittää koko päiväksi, kannattaa miettiä omaa ateriarytmiään. Myös pitkät ateriavälit kasvattavat mielitekoja.

– Kun aivojen näkökulmasta on syöty riittävästi, ei tule helposti mielitekoja. Pitää siis syödä riittävän paljon ja riittävän usein, Verho painottaa.

Säännöllinen syöminen auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Kannattaa suosia erityisesti kuitupitoisia aterioita.

Kunnon ateriarytmi auttaa myös siksi, että se kertoo aivoille, että on päivä. Silloin ei elimistökään luule, että on aika mennä unille.

– Saman tekee liikunta, sillä ihminen ei ole yöeläin, Verho sanoo.

Siitä, olisiko jokin ruokavalio parempi kaamoksessa kuin jokin toinen, ei ole tiettävästi tutkimusnäyttöä.

– Suomalaisethan eivät syö ravintosuositusten mukaan, joten kannattaa yrittää niitä kohti. Kasviksia, hedelmiä ja kuitupitoisia viljatuotteita on joka tapauksessa syytä syödä enemmän.

Kylmä lounassalaatti ei kaamoksessakaan ole paras vaihtoehto.

– Lämmin ruoka on aina hyvä idea, koska siitä tulee kylläisempi olo. On aika tavallista, että ihmiset, joilla on painonhallinta- tai jaksamisongelmia, jättävät lämpimiä aterioita väliin. Lounaaksi syödään salaatti ja päivällinen kuitataan välipaloilla, Verho mainitsee.

Pienessä lohtusyömisessä ei ole mitään pahaa. Ruoka saa tuottaa mielihyvää olipa vuodenaika mikä tahansa.

– Pieni painonlisäys syksyllä ei haittaa, jos vastaavasti kesäisin on taipumus laihtua hiukan. Lopputulos pitkässä juoksussa on painon pysyminen ennallaan, Verho sanoo.

Herkuille on paikkansa myös terveellisessä ruokavaliossa. Sillä ei niinkään ole väliä, mitä herkkuja syö, vaan se merkitsee, kuinka paljon ja kuinka usein niitä syö.

– Meille länsimaissa eläville herkuttelusta on tullut jokapäiväinen tapa. Voisi olla hyvä idea palauttaa herkut vapaapäiviin ja keskittyä arkisin normaaliin ruokaan.

Kaamosaika lisää ravintolisien, kuten vitamiinien, menekkiä. Tämä on huomattu esimerkiksi Yliopiston Apteekeissa.

– Ravintolisien myynti kasvaa syys–maaliskuussa 1,5-kertaiseksi kesäaikaan verrattuna, kertoo johtava proviisori Mikko Käenmäki.

Eniten kaamoksessa kasvaa D-vitamiinilisän menekki. Käenmäen mukaan sitä ostetaan nyt kolme kertaa enemmän kuin kesäkuukausina.

– Pimeän ajan korostuminen sen myynnissä on helppo ymmärtää. Kaikki tietävät, että D-vitamiinia on hankala saada talvisaikaan riittävästi pelkästään ruoasta, kun aurinko ei paista, Käenmäki sanoo.

Suomalaiset käyttävät kaamoksessa myös C-vitamiini- ja sinkkilisiä. Niiden myynti Yliopiston Apteekeissa tuplaantuu kesäaikaan verrattuna.

– Niiden myynnille ei ole yhtä selkeää syytä kuin D-vitamiinille. Taustalla lienee kuitenkin flunssakausi, Käenmäki arvioi.

Pientä kasvua on myös B-vitamiinivalmisteissa.

Vitamiineista toivotaan myös lisää virkeyttä.

– Kyse voi olla myös lumevaikutuksesta. Ihminen kokee olevansa väsynyt ja ottaa vitamiineja. Olo voi siitä piristyä, ja se on ihan ok, ravitsemusterapeutti Jan Verho sanoo.

– Mikään vitamiini ei kuitenkaan suoraan piristä, kun sen laittaa purkista suuhunsa.

Sen sijaan esimerkiksi kofeiinitableteille syksy ei ole sesonki, vaan niitä ostetaan tasaisesti ympäri vuoden.

Myöskään laihdutusvalmisteisiin kaamos ei tuo myyntipiikkiä, vaikka pimeänä vuodenaikana paino tahtoo nousta.

– Niiden myynti on muutenkin marginaalista, Käenmäki huomauttaa.

Taavi Halonen Life-ketjun Jyväskylän Forumin myymälästä sanoo, että luontaistuotekaupasta haetaan samoja vitamiineja kuin apteekeista. Sen lisäksi ostetaan esimerkiksi erilaisia yrttivalmisteita, kuten ginsengiä.

– Niitä ostetaan, kun kaivataan pirteyttä, Halonen sanoo 20 vuoden myyntikokemuksella.

Hän muistuttaa, että kaikki väsymys ei välttämättä ole normaalia vuodenaikaväsymystä.

– Rautalisä voi olla tarpeen, mutta sitä ei pidä syödä varmuuden vuoksi. Kannattaa ensin mittauttaa hemoglobiiniarvo.

Tutkimusten perusteella naiset tarttuvat ravintolisäpurkkiin miehiä hanakammin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreimman FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan ravintolisiä käyttää kaksi kolmasosaa naisista ja hieman yli puolet miehistä. Erityisesti niitä syövät iäkkäämmät ja korkeasti koulutetut.

Tutkimuksessa todetaan, että ravintolisiä käytetään usein varmuuden vuoksi. Tulokset osoittivat, että ravintolisien käyttäjillä jo ruoasta saatujen vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti oli pääosin riittävää.

Myös FinRavinto-tutkimuksen mukaan suosituin ravintolisä on D-vitamiini. E-, B- ja C-vitamiinilisiä sekä magnesium- ja sinkkilisiä käytetään myös paljon. Naiset ostavat lisäksi A-vitamiini-, kalsium- ja seleenilisiä.