Ruoka: Eväät syödään värien välissä – kampaaja ei jätä varauskirjaan tilaa ruokailulle: jos on tauko, Maija Suuronen juoksee

Evääksi sopii vaikka pasta bolognese ja herkuksi voi pyöräyttää paksua pannukakkua muistuttavan frittatan. Reseptit löydät tästä!

Kampaaja Maija Suuronen syö sillä välin, kun asiakastyöltä ehtii. Yleensä se tapahtuu, kun asiakkaan hiuksiin levitetty väriaine vaikuttaa. Sami Lettojärvi

Mervi Pasanen

Väri ja leikkaus, kiitos. Tuttu tilaus kampaajalla.

– Laitetaanko reippaasti väriä? Leikataanko tyvikasvun verran? lahtelainen Maija Suuronen tiedustelee.

Punaista kiitos ja tasataan vain latvat. Saa taas kasvaa.

– Hyvä. Menen sekoittamaan värin.

Tässä kohtaa asiakas jää lukemaan lehtiä ja kampaaja katoaa takahuoneeseen. Kiireisimpinä työpäivinä se hetki, kun kampaaja sekoittaa asiakkaan hiuksiin tulevan värin, on hänen ruokatuntinsa. Yleensä syömään ehtii sillä välin, kun hiuksiin levitetty väri vaikuttaa.

Kun asiakas nautiskelee talon tarjoamasta kahvista, taukotilassa kilahtaa mikroaaltouuni.

Suurin osa suomalaisista kampaajista tekee töitä yrittäjinä tai vuokratuolilla. Vakituiset asiakkaat ovat toimeentulon perusta, ja siksi työtä tehdään myös asiakkaiden kalenterin mukaisesti. Pitkiä kesälomia ei pidetä, ja usein työpäivätkin voivat venyä kymmentuntisiksi.

– Minun työpäiväni saattaa olla aamuyhdeksästä iltaseitsemään tai aamukahdeksasta iltakuuteen. Etenkin vakioasiakkaat venyttävät usein työpäivää, Maija Suuronen kertoo.

Usein asiakkaita tulee tasaisena virtana niin, että kun edellinen maksaa, seuraava jo odottaa vuoroaan. Tauoille ei jää aikaa.

Etenkin nyt korona-aikana otetaan tuoliin jokainen asiakas.

Joskus hiljaisempaan aikaan kahden asiakkaan väliin jää pidempi tauko.

– Silloin saatan käydä ulkona syömässä, mutta ei silloinkaan voi syödä kerralla paljon. Jos syö liikaa, ei jaksa tehdä töitä.

Toisinaan Suurosen työpäivä alkaa aamulla ja päättyy illalla, mutta väliin jää pari tuntia. Sen maratonien juoksemista harrastava kampaaja viettää mielellään punttisalilla tai käy juoksemassa.

Eväspakettiin kuuluu lämpimän aterian lisäksi välipaloja. Kampaamon kaapissa on aina myös tonnikalaa ja pähkinöitä. Sami Lettojärvi

Eväitä kampaajilla on moneen lähtöön. Kotiruokaa, ruokaisia salaatteja, eineksiä tai sitten joku pärjää päivän leivällä ja jogurtilla.

Maija Suuronen suosii kotiruokaa. Ja ilmeisen terveellistä, sillä päivän bolognesen kanssa hänellä on täysjyväpastaa.

– Yhtenä päivänä oli savulohta, perunamuusia ja kermaviilikastiketta. Ja mustikkafrittataa jälkiruokana. Jos päivä on pitkä, syön ainakin kaksi ateriaa työpäivän aikana.

– Minulla on usein mukana välipalaa, kuten avokadoa, kananmunia tai banaania. Meillä on kampaamossa myös ruokakaappi, jossa on aina jotain, kuten pähkinöitä, näkkileipää ja tonnikalaa.

Ruoat valmistaa joku Suurosen perheestä. Kokkina saattaa olla yhtä hyvin aviomies tai 18-vuotias tytär – ja äidille riittää ruuista vielä evääksi.

Vaikka ajanvarauskalenteriin ei merkitäkään ruokatuntia erikseen, aina löytyy syömiselle jokin rako.

– Koskaan ei ole niin kiire, ettei ehtisi syödä. Jos ei muuta, niin väriä sekoittaessa voi toisella kädellä syödä vaikka banaania, Maija Suuronen nauraa.

– Moni ehtii kyllä tupakalle, mutta ei muka syömään.

Maija Suuronen ottaa evääksi kotiruokaa. Bolognesen kanssa on täysjyväpastaa. Sami Lettojärvi

Pasta bolognese

neljälle

n. 400 g pastaa

1–2 sipulia

2–3 valkosipulinkynttä

1 porkkana

400 g jauhelihaa

ripaus suolaa ja mustapippuria

400 g tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja

50 g savupekonia

3 rkl tomaattimurskaa

3–5 dl lihalientä

ripaus basilikaa

ripaus chiliä

1–2 rkl soijakastiketta

tarjoiluun parmesaania

1. Hienonna sipulit ja freesaa niitä hetki pannulla öljyssä. Hienonna pekoni, paista vielä hetki.

2. Lisää pannulle jauheliha ja ruskista. Mausta suolalla ja pippurilla.

3. Kuori ja raasta porkkana. Lisää raaste ja tomaattimurska kastikkeeseen. Lisää tomaattisose ja lihalientä. Mausta basilikalla, chilillä ja soijakastikkeella. Anna kastikkeen hautua pienellä lämmöllä, lisää tarvittaessa lihalientä.

4. Keitä pasta paketin ohjeen mukaan. Varaa kuivaa pastaa noin 100 grammaa ruokailijaa kohti.

5. Tarkista kastikkeen maku – lisää tarvittaessa tomaattipyreetä tai muita mausteita. Tarjoa pastan ja raastetun parmesaanin kera.

Paksua pannukakkua muistuttavaan frittataan voi laittaa mielimarjoja. Tällä kertaa ne olivat mustaherukoita. Mervi Pasanen

Marjafrittata

2 dl maitoa

3 kananmunaa

250 g mascarponejuustoa

1 dl sokeria

1–2 tl vaniljasokeria

1 tl kardemummaa

2,5 dl vehnäjauhoja

n. 2 dl marjoja, esim. mustaherukka, mustikka

nokare voita

tarjoiluun esim. vaniljakastiketta, kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä

1. Sekoita maitoon munat, mascarpone, sokerit ja kardemumma. Sekoita hyvin. Lisää vehnäjauhot.

2. Voitele uunipannu tai valurautapannu voilla. Kaada taikina pannuun, ripottele marjat päälle. Paista frittata 225 asteessa puolisen tuntia. Taikina kohoaa paiston aikana, joten jätä pannuun paistovaraa tai laita alle uunipelti.

3. Jäähdytä frittataa hetki ennen tarjoilua. Tarjoa mieleisten lisäkkeiden kera.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut