Ruoka: Kirpeä puolukka sopii hyvin myös suolaiseen leivontaan ja ruuanlaittoon – Katso tästä resepti muun muassa puolukkaiseen kauraleipään

Anna Sievälä

Metsälenkillä ei ole syyskuussa voinut välttyä huomaamasta houkuttelevaa punerrusta.

Takana on hieno marjavuosi, eikä puolukka tee siihen poikkeusta, sillä Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan menossa on myös puolukan osalta hyvä vuosi.

Viimeistään nyt kannattaakin suunnata metsään, sillä puolukka on helppoudessaan palkittava kerättävä.

Jos metsään ei kuitenkaan tee mieli, voi sadon hakea myös pakastealtaalta, sillä puolukka toimii ruuanlaitossa ja leivonnassa erinomaisesti myös pakastettuna.

Kirpeä marja on monikäyttöinen raaka-aine: se tasapainottaa makeita leivonnaisia ja taittaa ruuanlaitossa tuhteja makuja.

Salaatinkastikkeeseen puolukka tuo sopivasti happamuutta, ja puolukkavinaigrette on hyvä makupari vaikkapa sesongissa olevien kaalin ja luumujen kanssa.

Lämpöisissä ruuissa puolukkasurvos on tuttu liharuokien lisuke. Puolukkaa kannattaa kokeilla kuitenkin myös lohen kanssa, sillä täyteläinen puolukkakastike sopii loistavasti rasvaiselle kalalle.

Pehmeän makuiseen kauraleipään kirpeänä pirskahteleva puolukka puolestaan tuo sopivasti ryhtiä.

Vispipuuro on puolukkajälkiruokien klassikko syystäkin, sillä kuohkea puuro on paitsi helppo valmistaa, myös herkullinen ja kaunis tarjottava. Moni on tottunut tekemään vispipuuron mannasuurimoista.

Vaihtelua voi hakea valmistamalla vispipuuron karkeista riisijauhoista – näin tehty vispipuuro sopii myös vehnää vältteleville.

Puolukkainen kauraleipä

1 iso vuokaleipä

5 dl kädenlämpöistä vettä

0,5 dl oliiviöljyä

1 rkl hunajaa

5 dl kaurajauhoja

2,5 dl kaurahiutaleita

1 pss (11 g) kuivahiivaa

1 tl suolaa

1 rkl psylliumjauhetta

1,5 dl puolukoita

1. Sekoita kulhossa keskenään vesi, oliiviöljy ja hunaja. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kaurajauhot, kaurahiutaleet, kuivahiiva, suola ja psylliumjauhe.

2. Kaada neste kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon varovasti puolukat - pyri välttämään puolukoiden rikkomista ja jakamaan marjat mahdollisimman tasaisesti eri puolille taikinaa.

3. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla tai voitele vuoka.

4. Kaada taikina leipävuokaan ja tasoita. Anna kohota noin tunnin ajan, kunnes taikina on kohonnut noin kolmasosan alkuperäistä suuremmaksi. Huomaa, että kohoamisaikaan vaikuttaa, käytätkö tuoreita vai pakastettuja marjoja, sillä pakastetut marjat hidastavat kohoamista.

5. Paista kohonnutta leipää uunissa ensin 200 asteessa noin puoli tuntia ja tämän jälkeen 175 asteessa toiset puoli tuntia. Tarkista leivän kypsyys esimerkiksi hammastikulla. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.

Satokauden salaatti ja puolukkavinaigrette

4 annosta

Vinaigretteen:

1 dl puolukota

3 rkl oliiviöljyä

3 rkl omenaviinietikkaa

2 rkl hunajaa

1 tl sitruunamehua

1 rkl ruokokidesokeria

ripaus suolaa

rouhittua mustapippuria

Salaattiin:

400 g kaalia

200 g fenkolia

70 g pinaattia

35 g rucolaa

4 isoa tummaa luumua

ripaus suolaa

rouhittua mustapippuria

1. Valmista vinaigrette: laita kaikki ainekset korkeaan, kapeaan kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja jätä odottamaan. Jos valmistat vinaigretten hyvissä ajoin, voit säilyttää sitä myös jääkaapissa.

2. Suikaloi kaali ja fenkoli mahdollisimman ohueksi. Lisää joukkoon ripaus suolaa.

3. Yhdistä salaattiin pinaatti ja rucola. Siivuta luumut ja lisää salaatin joukkoon. Rouhi salaattiin vähän mustapippuria mausteeksi.

4. Sekoita salaattiin vinaigrettea oman maun mukaan ja tarjoile.

Puolukkakastike lohelle

noin 3 dl

4 dl puolukoita 1,5 dl vettä

75 g voita

2 rkl hunajaa

2 tl soijakastiketta

rouhittua mustapippuria

1. Keitä kattilassa puolukoita ja vettä, kunnes puolukat ovat hajonneet. Siivilöi mehu toiseen kattilaan.

2. Kuumenna puolukkamehu uudelleen ja lisää joukkoon voi, hunaja ja soijakastike. Keitä kastiketta hieman kokoon, kunnes se on paksuuntunut vähän. Mausta mustapippurilla ja tarjoile paistetun lohen kanssa.

Gluteeniton puolukkavispipuuro

6 annosta

1 litra vettä

4 dl puolukoita

2 dl karkeaa riisijauhoa

0,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1. Keitä vettä ja puolukoita kattilassa, kunnes puolukat hajoavat. Siivilöi mehu toiseen kattilaan.

2. Kuumenna mehu ja lisää joukkoon karkea riisijauho. Keitä matalalla lämmöllä noin 15 minuuttia.

3. Mausta puuro sokerilla ja vaniljasokerilla. Jätä puuro jäähtymään.

4. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi ja tarjoile.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut