"Jos paikallismediat kuolevat, kuka vahtii kuntapäättäjiä ja paikallisdemokratian toteutumista?"
Uutismedian liitto vetoaa päättäjiin ja opetusministeriöön, jotta journalismin laajemman yhteiskunnallisen roolin käsittely saataisiin osaksi opetussuunnitelmaa.
Uutismedian liiton mukaan informaatiolukutaito nousee lukutaitoa vastaavaksi perustavanlaatuiseksi kansalaistaidoksi, koska tiedon suodattamisesta ja tulkitsemisesta on tullut yhä haastavampaa.
– Informaatiota kulutetaan monenlaisista lähteistä, joita journalistiset tiedonvälityksen periaatteet eivät sido. Journalismi on vaarassa polarisoituvassa maailmassa, jossa sananvapautta ja journalismia pyritään monin paikoin rajoittamaan. Viime vuosina Suomen sijoitus on heikentynyt kansainvälisissä lehdistönvapautta sekä toimittajien turvallisuutta mittaavissa vertailuissa. Monimuotoinen, luotettava ja riippumaton media turvaa kansalaisten tiedonsaannin, mahdollistaa toimivan demokratian ja vahvistaa suomalaisten resilienssiä disinformaatiota vastaan. Suomi on maailman huippua luottamuksessa uutisiin, medialukutaidossa, korruption vähäisyydessä ja onnellisuudessa. Näillä asioilla on vahva yhteys, kannanotossa linjataan.
Journalismia, sananvapautta ja informaatiolukutaitoa sivutaan jo nykyisellään muun muassa yhteiskuntaopin ja äidinkielen oppimateriaaleissa, mutta Uutismedian liiton mukaan journalismin laajempaa merkitystä demokraattisen ja vapaan yhteiskunnan peruspilarina tulisi nostaa esiin nykyistä vahvemmin.
– Yhteiskuntaopin oppikirjassa saatetaan mainita, että journalismi on neljäs valtiomahti ja vallan vahtikoira, mutta journalismin merkityksen syvempi käsittely osana demokraattista yhteiskuntajärjestelmää jää uupumaan. Yhteiskunta tekee päätökset siitä, minkälaiset eväät annamme nuorille tulevaisuuden rakentamiseen. Lopulta nuorille jää vastuu siitä, minkälaisia valintoja – ja minkälaisen tiedon valossa – he tekevät tulevaisuuden eteen, kommentoi Uutismedian liiton projektipäällikkö, mediakasvatusasiantuntija Susanna Ahonen tiedotteessa.
– Journalismin merkitys demokratian vaalijana konkretisoituu etenkin, kun mietitään paikallislehtien ahdinkoa. Jos paikallismediat kuolevat, kuka vahtii kuntapäättäjiä ja paikallisdemokratian toteutumista? Ei ainakaan Google tai Facebook, Ahonen jatkaa.
Uutismedian liiton liittojohtaja Jukka Holmberg sanoo, että “demokratiaa täytyy rakentaa ja suojella jatkuvasti – myös Suomessa".
– Vapaa tiedonvälitys ja luotettava journalismi on demokratian elinehto. Journalismin kriittistä yhteiskunnallista roolia ja informaatiolukutaitoa tulisi painottaa siksi jo kouluopetuksessa enemmän, toteaa Uutismedian liiton liittojohtaja Jukka Holmberg tiedotteessa.
Tämä media on Uutismedian liiton jäsen.