Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ovela kyykäärme vaani päiväkausia omakotitalon terassin alla Mäntsälässä – lopulta pelastuslaitos muilutti luikertelijan parin kilometrin päähän

Kesäkuun alusta alkaen kyykäärmeestä tulee ensimmäistä kertaa rauhoitettu.

Mäntsälän Nummisissa olevan omakotitalon asukkaan mitta täyttyi perjantaina aamupäivällä. Talon terassin alle oli kotiutunut kyykäärme. Metsästä pihaan mutkitellut matelija ei ollut ohikulkumatkalla, vaan oli selvästi asettumassa omakotitaloa asuttavien naapuriksi.

Käärme oli pienikokoinen mutta äärimmäisen ovela ja vikkelä. Asukas oli jo parin päivän ajan itse yrittänyt eri tavoin nappaamaan kyyn kiinni, mutta kerta toisensa jälkeen se oli jekuttanut ansastajaa ja luikerrellut karkuun terassiin suojiin.

– Asukas oli yrittänyt usein eri taoin saada käärmettä kiinni onnistumatta siinä, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä paloesimies vahvisti Mäntsälän Uutisille.

– Hän oli kysynyt neuvoa pelastuslaitokselta ja Korkeasaaresta. Siksi päätimme mennä auttamaan, kun sopiva väli tuli.

Käärmeen siirrolle parhaat kuukaudet ovat huhtikuu tai syyskuu. Kesäkuukausina – kuten nyt – suotuisin hetki siirrolle on aamulla, jolloin käärmeet ovat vielä viileästä yöstä aamukankeita.

Kun perjantaina aamupäivällä pelastuslaitoksella oli aikaa, oli Nummisten kyy jälleen lymyilemässä piilopaikassaan omakotitalon terassin alla. Pelastuslaitos aloitti siirtourakkansa purkamalla käärmeen puisen linnoituksen.

– Irrotimme pari terassilautaa, otimme käärmeen kiinni ja veimme sen takaisin metsään. Siirsimme kyyn muutaman kilometrin päähän talosta.

Siellä kyy saa nyt jatkaa kyyn elämäänsä.

Mäntsälästä muistetaan, ettei kyykäärmeiden siirtäminen varsinaisesti kuulu pelastuslaitoksen tehtäviin. Jatkossa omakotitaloissa asuvat ja kesämökkeilevät joutuvat hankkimaan pistosuojattuja hanskoja, perhoshaaveja, kannellisia ämpäreitä ja muita käärmeiden pyydystämistä helpottavia apuvälineitä.

Kyy ei nimittäin enää pian ole lainsuojaton.

Kesäkuun alussa astuu voimaan uusi luonnonsuojelulaki. Sen myötä kyykäärmeestä tulee ensimmäistä kertaa rauhoitettu Suomessa. Toisin sanoen tämän jälkeen kyytä ei saa enää perusteetta tappaa eikä sen elämää häiritä.

Euroopan luonnonsuojelusopimuksessa kaikki matelijat ja sammakkoeläimet ovat olleet rauhoitettuja jo vuosikymmeniä. Toisin sanoen niitä ei saa tappaa tai ottaa kiinni eikä niiden elämää saa häiritä.

Suomi on kuitenkin ainoana Länsi-Euroopan maana tähän mennessä jättänyt kyyn rauhoittamatta. Vajaan parin viikon päästä tuo poikkeus lakkaa.