Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes 2 000 työmailta varastettua työkalua – tuon määrän poliisi löysi ulkomaalaisen rikollisryhmän pakettiautosta 13. tammikuuta

Poliisi epäilee, että ryhmittymä teki murtoja Uudellamaalla syyskuusta 2022 tämän vuoden tammikuuhun. Ryhmässä operoi arvion mukaan 30–40 henkilöä.

Helsingin, Länsi-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan poliisilaitokset ovat selvittäneet laajan työmaamurtosarjan, josta epäillään ulkomaalaista rikollisryhmää. Poliisi epäilee, että ryhmittymä teki murtoja Uudellamaalla syyskuusta 2022 tämän vuoden tammikuuhun.

Rikosnimikkeinä tapauksissa on varkauksia, törkeitä varkauksia ja varkauden yrityksiä. Epäillyt rikokset tehtiin kokoonpanoissa, joihin kuului kolmesta viiteen eri henkilöä.

– Tietojemme mukaan rikollisryhmä koostuu 30–40 henkilöstä. Ryhmä on tehnyt aiemmin vastaavanlaisia rikoksia Ruotsissa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Alanen tiedotteessa.

Epäillyt rikokset tehtiin pääosin yöaikaan ja ne kohdistuivat säilytyskontteihin, joissa varastoitiin työkaluja. Epäillyt käyttivät murtautumiseen kulmahiomakonetta, jolla leikattiin kontin lukitussalpa tai lukon sanka. Joissain tapauksissa kontin seinään tehtiin reikä.

Poliisi on tavoittanut epäillyistä kaksi. Toinen heistä oli mukana kaikilla matkoilla, jotka rikollisryhmä teki Suomeen. Häntä epäillään yli 30 työmaamurrosta. Toinen epäillyistä osallistui ainoastaan matkaan, joka tapahtui tammikuussa 2023. Häntä epäillään yli 20 työmaamurrosta.

– Matkat olivat kestoltaan reilun viikon pituisia, ja matkojen tarkoitus oli vain ja ainoastaan rikosten tekeminen, Alanen toteaa tiedotteessa.

Helsingin poliisi teki esitutkintaa yhdessä Länsi- ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten kanssa. Epäillyt teot tapahtuivat kaikkien kolmen poliisilaitoksen alueella. Tutkinnan alkuvaiheessa yhteistyötä tehtiin myös Viron viranomaisten kanssa.

– Viron yhteistyökumppaneilla oli merkittävä rooli siinä, että saimme anastettua omaisuutta takaisin ja palautettua asianomistajille, Alanen sanoo.

Tallinnassa pysäytettiin pakettiauto 13. tammikuuta Helsingin poliisin pyynnöstä. Autosta löytyi 1 900 työkalua, joiden epäiltiin olevan anastettu Suomesta. Työkalujen arvioitu yhteisarvo oli noin 600 000 euroa.

Esitutkinnassa selvisi, että kyseiset työkalut oli anastettu rakennustyömailta Etelä-Suomessa 4.–13.1.2023. Työkalut palautettiin Virosta Suomen poliisille, ja niistä noin 1 800 on saatu yhdistettyä tiettyyn työmaamurtoon ja palautettua asianomistajille.