Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

28 miljoonaa striimauskertaa! – Käärijä ei tiedä vielä itsekään, mitä tulee Cha cha challa ansaitsemaan

Euroviisusuosikin maailmanlaajuinen soittomäärä nousee poikkeuksellisen korkealle tasolle. Vielä on hankala edes arvioida, millaiseen ansaintaan sillä lopulta pääsee, sanoo Teoston lisensiointijohtaja Markus Kaarto.

Käärijän euroviisubiisi Cha cha cha on tällä hetkellä yksi maailman soitetuimmista biiseistä. Viimeksi kansa ällistyi, kun kappaletta soitettiin Yhdysvalloissa NHL-ottelun erätauolla. Tällä hetkellä kappaletta on striimattu musiikin suoratoistopalveluista 28 miljoonaa kertaa.

Rahaa on siis luvassa, mutta kuinka paljon? Sitä on vielä hankala arvioida, kommentoi tekijänoikeusjärjestö Teoston lisensiointijohtaja Markus Kaarto.

– Striimauksista kertyviin tilityksiin vaikuttaa hyvin moni asia kuten se, millä alustalla musiikkia on kuunneltu, kuinka paljon sitä on kuunneltu suhteessa muihin kappaleisiin, onko sitä kuunneltu maksullisilta vai mainosrahoitteisilta tileiltä, kuinka monelle tekijälle ja kustantajalle korvaukset jakaantuvat ja mitä nämä ovat jako-osuuksista keskenään sopineet, Kaarto kuvailee.

Striimausten määrä on joka tapauksessa erittäin harvinainen suomalaiselle kappaleelle.

– Kyllä tämänhetkinen 28 miljoonaa striimauskertaa on Suomen olosuhteissa täysin poikkeuksellinen ja tarkoittaa myös merkittäviä tuloja. Pelkästään Teoston edustamat tekijänoikeudet eli niin sanotut esitysoikeudet tuottanevat useita kymmeniä tuhansia euroja. Tämä tietysti jaetaan kappaleen tekijöiden ja kustantajien kesken sen mukaan, miten he ovat asiasta sopineet, Kaarto kertoo.

Hänen mukaansa ääniteoikeuksille eli levy-yhtiöiden edustamille oikeuksille jaetaan striimauspotista vielä huomattavasti isompi osuus.

– Tyypillisesti ääniteoikeuksien osuus kappaleen striimauksen tuotoista on 50–55 prosenttia. Tästä tuotosta artisti saa levy-yhtiön kanssa sopimansa osuuden, Kaarto kuvailee käytäntöä.

Striimauskertojen tuomissa tuloissa on erittäin monta muuttujaa ja myös keskinäistä sopimusta. Tämä tarkoittaa sitä, että Cha cha chan tuomaa korvauspottia on tässä vaiheessa mahdotonta edes arvioida. Niin voi uskaltaa ajatella, että Käärijällä lienee tulevaisuudessa tuloja sen verran, että hän pääsee valikoimaan itselleen nykyistä 20-neliöistä asuntoaan suuremman kämpän.

– Näistä muuttujista johtuen keskimääräistä summaa on käytännössä mahdotonta laskea. Tulot myös tilittyvät oikeudenomistajalle jopa vuoden viiveellä, joten Käärijä ei itsekään vielä tiedä, mitä hän tulee biisillä tienaamaan, Kaarto sanoo.