Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ovela valuuttahuijari yritti nyhtää uhreiltaan yli 1,5 miljoonaa euroa – Suurin osa rahoista yhä kateissa

Uudellamaalla tapahtunut petosrikos on osoittautunut mittavaksi.

Itä-Uudenmaan poliisissa tutkittavana ollut kryptovaluuttasijoitukseen liittyvä petosrikos on osoittautumassa massiiviseksi. Valuuttahuijari on poliisin esitutkinnan perusteella tavoitellut yli 1,5 miljoonan euron rikoshyötyä.

Poliisi kertoo asiasta tiedotteessaan.

Rikoskokonaisuuden esitutkinta on valmistunut ja se on siirretty syyttäjälle syyteharkintaan.

Itä-Uudenmaan poliisi on tehnyt tutkintaa yhteistoiminnassa Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten sekä Keskusrikospoliisin kanssa.

– Tässä laajassa petosrikoskokonaisuudessa henkilön epäillään syyllistyneen yhteensä kahteentoista erilliseen petosrikoskokonaisuuteen ja yksittäisiä rikosnimikkeitä syyteharkintaan on saatettu yli 70, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Juha Springare tiedotteessa.

Rikokset ovat tapahtuneet 11.10.2022 – 8.2.2023 välisenä aikana.

Petoksissa epäilty on erehdyttänyt asianomistajia mukaan perättömiin, muun muassa taksi- ja virtuaalivaluuttasijoitusta koskeviin yritystoimiin.

Epäilty on tällä tavalla saanut uhrien henkilötiedot ja identiteetit käyttöönsä lainojen hakemiseksi rahoituslaitoksilta sekä tavaroiden tilaamiseksi verkkokaupoista.

Yhdessä tapauksista epäilty on erehdyttänyt lähisukulaistaan perättömällä omaan henkeen kohdistuvalla uhkatilanteella saaden siten varoja itselleen.

– Epäilty on esiintynyt uhreille sekä omalla nimellään, että käyttämällä keksittyä nimeä. Uhrit ovat olleet pääsääntöisesti luottokelvollisia, mikä on mahdollistanut huomattavien lainojen saamisen ja sitä kautta aiheuttanut merkittävät rikosvahingot ja rikoshyödyt, Springare jatkaa tiedotteessa.

Saatuaan varat määräysvaltaansa, henkilön epäillään syyllistyneen törkeään rahanpesuun, missä hän on erityisellä suunnitelmallisuudella häivyttänyt varojen alkuperää useamman pankkitilin kautta sekä hyödyntänyt virtuaalivaluuttapalveluita.

Esitutkinnassa selvinneen perusteella epäilty henkilö on ollut jokaisessa rahanpesutapahtumassa pääsuunnittelija ja tosiasiallinen päätekijä. Vain osassa tapauksista epäillyllä on ollut tekijäkumppani.

– Osa rikoshyödystä on saatu takaisin viranomaistoimin, mutta suurin osa siitä on jäänyt kateisiin. Poliisi on jäljittänyt huomattavan määrän virtuaalivarallisuutta tunnistettuihin kohteisiin, mutta niiden takavarikointi nykyjärjestelmässä on erittäin haastavaa ja sitä ei olla toistaiseksi saatu tehtyä, sanoo Springare tiedotteessa.

Pääepäilty on edelleen vangittuna ja kokonaisuuden syytteennoston määräaika on kesäkuun alussa.