Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kari Korhonen huomasi varisten joukossa erikoisen näyn: kännykkään tallentui hetki, joka on asiantuntijankin mukaan harvinainen

Ohkolalainen Kari Korhonen oli tiistaina 28.3. palaamassa autolla hiihtoreissultaan, kun hän kiinnitti huomionsa Hirvihaarantien varressa olleisiin variksiin. Ohi ajaessaan Korhonen näki, kuinka samassa joukossa ollut kotka nosti päätään jäniksen raadolta.

– Ajattelin, ettei voi olla totta. Ajoin ohi, mutta koska kotka ei lähtenyt lentoon, niin käänsin auton ja pysähdyin ottamaan kuvan. Pääsin vajaan kymmenen metrin päähän, nousin autosta, ja ehdin ottaa kännykällä kaksi kuvaa ennen kuin kotka lähti. Uskon, että se oli merikotka.

Korhonen sanoo liikkuvansa paljon luonnossa, mutta läheltä nähty luonnon näytös teki häneen suuren vaikutuksen.

– En osannut odottaa, että auton ratissa törmää tuollaiseen.

Bird Life Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivanen arvioi, että Korhosen kuvaama jänis oli jäänyt auton alle.

– Nimestään huolimatta merikotkat saalistavat paljon myös maa-alueilla verottaen esimerkiksi pelloilla ruokailevia hanhiparvia. Jänis ei liene merikotkan saaliina mitenkään tavallinen, vaikka aivan varmasti merikotka kykenee ottamaan myös jäniksen kiinni. Merikotkat ruokailevat kuitenkin paljon myös haaskoilla, ja tässä tapauksessa – mikäli kuva on otettu aivan tien varressa – arvelisin jäniksen olleen ennemmin liikenteen uhri.

Merikotkia on nähty monesti aikaisemminkin Keski-Uudellamaalla muun muassa Tuusulanjärvellä. Toivasen mukaan niiden tarkkaa määrää on mahdoton sanoa.

– Määrä vaihtelee ihan vuodenajan mukaan. Kevät- ja syysmuuttoaikaan merikotka on Keski-Uudellamaalla nykyisin varsin tavallinen näky, kuten entistä enemmän myös talvisin.

Merikotkia pesii Toivasen mukaan nykyään myös monin paikoin Etelä-Suomen sisämaassa.

– Keski-Uusimaa on kuitenkin sen verran vähävetistä seutua että kovin monta merikotkareviiriä alueelle ei voi mahtua.

Toivasen mukaan Korhosen kuvaama merikotka on todennäköisesti syntynyt viime kesänä.

Se, että Korhonen sai ikuistettua kotkan kuvaan vajaan 10 metrin päästä, on suojeluasiantuntijan mukaan harvinaista.

– Auto on erinomainen piilokoju, jolla arkojakin lintuja pääsee joskus yllättävän lähelle. Jalkaisin lähestyvää ihmistä kotkat – kuten myös kuvan varikset – kavahtavat yleensä jo kaukaa.