Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuotantoeläinten häkkikasvatus jakaa suomalaispuolueiden mielipiteet – 2 puoluetta ei lopettaisi kasvatusta EU-maissa

Tuotantoeläinten häkkikasvatus jakaa voimakkaasti suomalaisten puolueiden mielipiteet. Vain keskusta ja perussuomalaiset ovat jokseenkin eri mieltä siitä, että häkkeihin perustuvat kasvatusjärjestelmät tulisi lopettaa EU:ssa vaiheittain. Muut puolueet lopettaisivat häkkikasvatuksen.

Asia käy ilmi SEY Suomen eläinsuojelun ja Animalian tekemästä EU:n eläinten hyvinvointilainsäädäntöön liittyvästä kyselystä. Eläinasiajärjestöt kysyivät eduskuntapuolueiden kantoja 18:aan tulevan vaalikauden eläinpoliittiseen kysymykseen. Tuleva hallitus päättää Suomen kannoista EU-lainsäädäntöön, joka vaikuttaa miljardien eläinten elämään vuosittain.

– Pienet häkit ovat yksi suurimmista eläinten hyvinvointia heikentävistä tekijöistä, sillä ne rajoittavat voimakkaasti eläimen mahdollisuutta liikkua ja toteuttaa muita lajityypillisiä tarpeitaan. Munijakanat ja turkiseläimet elävät koko ikänsä pienessä ja ahtaassa häkissä, jossa niillä ei käytännössä ole juuri virikkeitä. Virikkeenä saattaa toimia esimerkiksi puukalikka turkisketuilla ja pieni kuopsuttelualue munijakanoilla.

– Emakoiden liikkumista puolestaan rajoitetaan voimakkaasti häkeillä porsaiden hoidon ja siemennyksen aikaan. Eläinten hyvinvointitutkimus osoittaa, ettei eläviä, tuntevia ja kokevia eläimiä tulisi pitää tällaisissa oloissa, sanoo SEY:n toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White tiedotteessa.

Järjestöjen tekemällä kyselyllä selvitettiin puolueiden kantoja muun muassa tuotantoeläinten häkkikasvatukseen, turkistarhaukseen, kalojen kasvatukseen, EU-alueelle tuotavien eläintuotteiden hyvinvointivaatimuksiin ja eläinten kuljetuksiin kolmansiin maihin.

Myönteisimmin eläinten hyvinvoinnin edistämiseen EU-tasolla suhtautuvat vasemmistoliitto, vihreät ja SDP. Heikoimmin kyselyssä suoriutuivat keskusta ja perussuomalaiset. Kokoomus jäi keskikastiin.