Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hulvaton komedia vakavasta aiheesta – Mäntsälän Teatterin on nyt "Ihan pakko"

Mäntsälän Teatteri astuu huhtikuussa Kulttuurimeijerin näyttämölle intoa puhkuen. Korona sulki ovet, kun uudenkarheat tilat oli vasta otettu käyttöön.

Silloin tekeillä olevasta näytelmästä jouduttiin jatkuvien karanteenien vuoksi luopumaan. Nyt lavalla harjoitellaan inhimillistä komediaa, joka lupaa naurattaa, yllättää ja ravistella ennakkoluuloja.

Näytelmässä joukko potilaita saapuu kuuluisan lääkäri Stenin vastaanotolle. Kun käy ilmi, että lääkäri on pahasti myöhässä, tilanne vastaanottohuoneessa eskaloituu.

Alkaa hulvaton pelihetki ja spontaani ryhmäterapiaistunto, jossa potilaat avautuvat ja yrittävät auttaa toinen toisiaan.

Viihdyttävän teatterikokemuksen lomassa katsojat saavat ajattelemisen aihetta, sillä Laurent Baffien kirjoittama ja Reita Luonatvuoren suomentama komedia Ihan pakko tutustuttaa katsojat pilke silmäkulmassa vakavaan aiheeseen.

Arviolta noin 2–3 prosenttia ihmisistä kärsii pakko-oireisesta häiriöstä joskus elämänsä aikana. Lievinä ja satunnaisesti ilmenevinä erilaiset pakko-oireet ovat yleisiä.

Noin puolella potilaista pakko-oireinen häiriö eli OCD heikentää vakavasti toimintakykyä.

Oireet lisäävät alttiutta esimerkiksi alkoholin väärinkäyttöön, masennustiloihin tai syömishäiriöihin ja voivat johtaa jopa työkyvyttömyyteen.

Aihe on tabu, tietää näytelmässä erästä roolia esittävä Mimi Henttinen. Mimin mukana olo on ollut näyttelijäryhmälle tärkeää, sillä hän on työskennellyt muun muassa pakko-oireista ja Tourettesta kärsivien lasten ja nuorten kanssa.

Näytelmäryhmä on siis saanut koko tuotannon ajan tutkittua tietoa näyttelijätyön tueksi.

– Tästä on tärkeä puhua, jotta voimme paremmin ymmärtää pakko-oireisia ja heille avautuisi mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi. Joskus hankalia aiheita on helpompi käsitellä huumorin keinoin, Mimi sanoo.

Touretten oireyhtymästä kärsivät yrittävät usein peitellä tai pidätellä oireitaan esimerkiksi koulussa tai työpaikalla, muiden ihmisten läsnä ollessa.

Pidätteleminen kuitenkin pahentaa tilannetta. Se uuvuttaa henkilöä entisestään ja oireilu, niin kutsuttu tikkaaminen voi pidättelyn seurauksena purkautua moninkertaisina.

Kaikki näytelmähahmojen esittämät pakko-oireet ovat todellisia ja joillekin meistä arkipäivää. Eräs näytelmän hahmoista ei voi sille mitään, että hänen suustaan pääsee rivouksia.

Teatterista varoitellaankin, että tekstissä on mukana rumia sanoja, eikä näytelmää siksi suositella alle 12-vuotiaille.

Ihan pakko -näytelmän ensi-ilta nähdään Mäntsälän Kulttuurimeijerillä 14.4. Esityskausi päättyy 27.5.

Noin kaksituntinen näytelmä sisältää väliajan, jonka tarjoilusta vastaa Kulttuurimeijerin naapurissa sijaitseva elokuvateatteri Cine Mäntsälä.

Näytelmän ohjaa Mäntsälän Teatterille onnistuneita komedioita aiemminkin ohjannut Tero Porali. Rooleissa nähdään Markus Hirvonen, Vesa Parkkinen, Eija Willman, Mimi Henttinen, Johanna Kuittinen, Ville Virta, Kirsi Saikkonen ja Miia Kolehmainen.

Mäntsälän Teatteri on perustettu vuonna 2005. Vuonna 2015 Mäntsälän kunta palkitsi 10-vuotiaan Teatterin Vuoden kulttuuriteko -palkinnolla.

Kaksi vuotta myöhemmin Teatterille myönnettiin Suomen Harrastajateatteriliiton puolesta valtakunnallinen Vuoden harrastajateatteri -tunnustus.

Lisätietoja: https://mantsalanteatteri.fi