Ehnroosin koulun oppilaat saivat äänestää eduskuntavaaleissa Uudellamaalla ehdokkaina olevia. Äänet jakautuivat peräti 16 eri ryhmän kesken.
Suurimman potin keräsivät perussuomalaiset 37 äänellään. Kaikkiaan äänestämässä kävi 223 oppilasta 7.–9.-luokilta.
Valtion nuorisoneuvoston teettämän mielipidekyselyn mukaan nuorten vaali-innostus olisi nousussa jopa 80 prosenttiin. Tämä ei kuitenkaan toteutunut Ehnroosilla, jossa äänestysinto jäi vain 54 prosenttiin.
– Tunneilla on kerrottu, miten vaalitoimitus sujuu, sanoo vaalitoimikunnan jäsen Maria Tuominen.
– Itse äänestäminen ei ole teknisesti vaikeata, mutta ehdokkaan löytäminen saattaa olla hankalampaa isosta joukosta.
Uudellamaalla ehdokkaita on asetettu kaikkiaan 485.
Henri Nuora pohtii, että ehdokkaan löytäminen oli hieman vaikeata. Partiossa on kyllä kerrottu puolueista. Lopulta sopiva ehdokas löytyi. Kotona on keskusteltu vaaleista vain vähän.
Nuora uskoo, että jos hän saisi äänestää oikeissa vaaleissa, hän sen myös tekisi. Television vaalikeskusteluja hän aikoo seurata, ehkäpä kouluvaalien innoittamana.
– Olen katsonut vaalimainoksia yrittäen löytää ehdokkaan, jolla olisi minulle sopiva näkökulma. Puolue löytyi helposti vaalikoneen avulla, mutta ehdokkaista ei ensimmäiseksi tullut henkilö, joita itse asiassa äänestin, kuvaa Aaro Ahl omaa valmistautumistaan.
– Pidän hyvänä, että kouluissa äänestetään paitsi sen kannalta, että oppii äänestysmenettelyn, mutta myös siksi, että tulos antaa puolueille näkökulmaa nuorten asioihin.
Lehtori Pia Nieminen on ollut opettajien puolelta järjestelemässä vaaleja yhdessä oppilaskunnan edustajien kanssa.
– Olemme tutustuneet oppilaiden kanssa historian ja yhteiskuntaopin tunneilla vaaliasioihin. Miten äänestäminen käytännössä tapahtuu? Milloin vaalit pidetään? Miksi nuorten vaalit? Osa oppilaista on myös vieraillut nuortenvaalikone.fi-sivustolla. Koulun ilmoitustauluilla ja aamunavauksessa on ollut vaaliin liittyvää tietoa.
Yhdeksäsluokkalaiset ovat asioista ehkä tietoisempia, sillä he ovat saaneet tietoa vaaleista ja äänestämisestä sekä puolueista että eduskunnan työstä yhteiskuntaopin tunneilla enemmän.
Niemisen mukaan Nuorten vaalit on ennen kaikkea oppimis- ja opetustapahtuma nuorille.
On hyvä, että he saavat mahdollisuuden kokea vaalimenettelyn jo kouluaikanaan.
Toki osallistuminen on vapaaehtoista.
– Pidän tärkeänä, että koulut antavat nuorille mahdollisuuden osallistua päätöksentekoon ja heidän äänensä kuulumisen yhteiskunnassamme. Nuorten vaalit ovat osa demokratiakasvatusta.
Puolueittain kolmen kärkeen sijoittuivat perussuomalaiset 37, kokoomus 31 ja sosialidemokraatit 27 ääntä.
Ehdokkaista yllätysnimeksi nousi Outi McDonald (kd.) 13, toiseksi Satu Lampi (ps.) 10 ja kolmanneksi Antti Rinne (sd.) 9 ääntä.