Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsälän Petteri Riihinen ratkomassa Pelicansin kevään liigamenestystä

Jää-Tiikereistä Pelicanstietä Liigaan

Mäntsälästä Liigaan? Ei ollenkaan mahdotonta.

Reittejä on useita, mutta melkein aina kasvualustana on Mäntsälän Jää-Tiikerit.

Jää-Tiikerit on jo jonkin aikaa tehnyt yhteistyötä liigajoukkue Pelicansin kanssa. Pelicansin kumppaniseuroilla on yhteistyötä niin sanotun Pelicanstien kautta. Tie voi johtaa juniorin liigapeleihin ellei pidemmällekin.

Jää-Tiikereistä on noussut viime vuosina kaksi nuorta miestä liigatasolle.

Juho Rautasen tie kulki Jää-Tiikereistä pääkaupunkiseurojen HIFK:n ja Jokereiden kautta KHL:n asti.

Nyt Rautanen pelaa liigajoukkue KooKoossa, joka tavoittelee tulevana viikonloppuna pääsyä niin sanottuihin säälipleijareihin eli sijoittumista kymmenenneksi.

Viime kaudella Rautanen pelasi runkosarjassa 55 ottelua ja pudotuspeleissä 16, kun KooKoo onnistui ensimmäistä kertaa pääsemään mitalipeleihin asti.

Silloin KooKoo tiputti Pelicansin juuri säälipleijarikierroksella otteluvoitoin 2-1.

Nyt Pelicansilla on vähän toinen tie. Joukkue kamppailee viikonloppuna pääsystä neljän parhaan joukkoon runkosarjassa ja kotiedun saamisesta varsinaisten playoff-pelien ensimmäiselle kierrokselle. Näin, jos kaikki menee hyvin.

Jos kaikki menee huonosti, Pelicans menettää suoran playoff-paikan ja tippuu säälipleijareihin sijalle seitsemän. Silloin joukkue pelaa lyhyen, kahden otteluvoiton sarjan runkosarjassa kymmenenneksi tullutta vastaan. Joka siis voi olla KooKoo. Mutta tämä vaatii Pelicansilta jo kovan luokan sössimistä.

Kamppailussa mukana on Petteri Riihinen. Hän on Jää-Tiikerien kasvatti ja tulokaspuolustaja Pelicansissa. Riihinen on maistellut liigaa jo kaksi kautta Pelicansissa, mutta aiempia pelejä on sen verran vähän, että kuluva lasketaan hänen tulokaskaudekseen.

Riihinen on tulokaskaudellaan vakiinnuttanut paikkansa. Hän ei tosiaan ole varasijalta otettava tuuraaja, vaan joukkueen vakiokokoonpanoa. Hän on pelannut 49 Pelicansin 58 ottelusta.

Luottopakin asemasta kertoo esimerkiksi se, että tämän illan tärkeässä ottelussa Kalpaa vastaan Riihinen pelaa ykköspakkiparissa Topias Vilénin kanssa.

Riihinen solmi viime vuoden lopulla kaksivuotisen jatkosopimuksen Pelicansin kanssa .

Riihinen on meritoitunut tulokkaiden joukossa. Hänellä on kaikista tämän kauden tulokkaista paras +/- -tilasto. Luku on +9 ja se tarkoittaa, että Riihinen on ollut yhdeksän kertaa useammin kentällä Pelicansin tehdessä maalin kuin Pelicansin päästäessä maalin. Rangaistuslaukauksia ja ylivoimalla tehtyjä ei lasketa, eikä myöskään alivoimalla päästettyjä.

Kannattaa yrittää täysillä

Petteri Riihinen

25-vuotiasta Rautasta ja 21-vuotiasta Riihistä yhdistää paitsi se, että molemmat ovat puolustajia myös se, että molemmat ovat pelanneet aluksi hyökkääjinä.

Nykyään Riihinen näkee tärkeimmäksi tehtäväkseen kentällä oman pään puolustamisen.

– Kiekonriistot kun tullaan omalle alueelle. Yritän luoda siitä peliä eteenpäin. Hyökkäysalueella annan sitten vastuuta muille.

Riihinen kokee saaneensa Jää-Tiikereistä hyvän kasvupohjan.

– Olin kuudennella, kun lähdin Lahteen. Oli noin 13 vuotta. Jää-Tiikerit oli antoisa paikka ja sieltä on paljon hyviä muistoja. Sieltä tuli paljon kavereita ja joidenkin kanssa olen vieläkin yhteydessä. Valmennuskin on osaava, Riihinen kehuu.

12-13 -vuotiaana kulku Lahteen järjestyi niin, että neljän, viiden mäntsäläläisen Pelicanstien kulkijan vanhemmat yhdistivät voimansa kimppakyyteihin.

–  Kiitos vanhemmille siitä, Riihinen sanoo.

–  Sen jälkeen alettiin kulkea junalla. Kamat oli pääsääntöisesti Lahdessa eli niitä ei tarvinnut kuljettaa.

Tässä mäntsäläläisten juniorien haastattelu. Se tehtiin viime viikonloppuna Pelicans-Ilves -ottelun jälkeen Isku Areenalla. Pojat Mikael Peltola ja Niko Kokkonen ovat jalkapallojunioreita, mutta Mikael Peltola on pelannut myös Jää-Tiikereissä.

Kuka oli nuorena jääkiekkoidolisi?

–  Pistit pahan... tykkäsin katsoa, kun olin hyökkääjäpelaaja ja olisin halunnut pelata hyökkääjänä, niin tykkäsin katsoa Teemu Selänteen ja Alexander Ovetshkinin pelaamista.

Kuinka kauan olet harrastanut jääkiekkoa.

– Aloitin siinä neljän tai viiden vanhana eli 17 vuotta.

Mikä on lempiartistisi?

- AC/DC

Mitä syöt ennen ottelua?

– Yleensä menee pastaa ja kanaa.

Mikä on lempiruokasi.

– Tykkään pizzasta enemmän.

Lempi NHL-joukkue? (Ohi menee joukkuekavereita pukukoppikäytävältä. Yksi sanoo You tell them Petteri, You tell them...)

– Kyl mä Coloradon (Avalanche) sanoisin.

Mikä on vahvuutesi jääkiekossa?

– Puolustuspeli.

Onko sulla muita harrastuksia.

– Käyn kesäisin pelailemassa frisbee-golfia.

Mikä on tämän hetken lempipelaajasi.

– Adam Fox, New York Rangersista (puolustaja, nuorten maailmanmestari 2017)

Joku vinkki nuorille, jotka haluaa tulla isona jääkiekkoilijaksi?

– Aina kannattaa yrittää. Ite olin nuorena sellainen, että en ollut mikään taidokkain pelaaja, mutta yrittämisellä on päässyt tähän asti (No älä nyt viitti valehdella kuuluu vierestä) Kannattaa yrittää täysillä.

Minkä jääkiekkopalkinnon haluaisit eniten voittaa?

–  Stanley-cupin, jos joskus NHL:ään pääsisi.