Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Olemme miettineet vartijan palkkaamista" – Liikuntapaikkojen työntekijöitä uhkaillaan pääkaupunkiseudulla yhä enemmän

Asiakkaat ovat yhä aggressiivisempia pääkaupunkiseudun liikuntapaikoilla, etenkin uimahalleissa. Eniten sitä on koettu uimahalleissa. Aggressiivisuus heijastuu etenkin asiakaspalautteena, joka ei ole millään tavoin asiallisesti työntekijöitä kohtaan.

Kokemus on samantapainen niin Espoossa, Helsingissä kuin Vantaallakin.

– Olemme miettineet vartijan palkkaamista uimahalleihin. Vielä ei olla siinä tilanteessa, että asiakkaat tulisivat kimppuun, mutta sanallinen palaute on joskus hyvinkin rajua, sanoo Vantaan kaupungin liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti.

Sanallisen palautteen kärjistyminen on huomattu myös muualla Suomessa. Tampereen Kalevan uimahallin palvelutiskille on laitettu lappu, jossa asiakkaita muistutetaan hyvistä käytöstavoista, soveliaasta kielenkäytöstä ja ylipäätäänkin työntekijöiden kunnoittamisesta.

Kallislahden mukaan kuvatunkaltainen käytös on yleistynyt viimeisten kuukausien aikana. Hän arvioi, että monessa tapauksessa suurimpana syynä on kova kiire.

Olisi ihan hyvä, jos ihmiset vähän pysähtyisivät miettimään, että missä oikein mennään.

Veli-Matti Kallislahti

– Ihmiset eivät haluaisi odottaa mitään ja monet olettavat, että kaikki tulee hänelle heti ja nyt. Päivä on kenties ollut turhankin kiireinen, ja on kova kiire myös vapaa-ajalla. Lopulta sitten hermot menevät, Kallislahti sanoo.

Helsingin Kisahallin tiimiesimies Kristian Kosonen tunnistaa saman ongelman. Asiaa on pyritty ehkäisemään henkilökunnan koulutuksella.

– Siihen on satsattu paljon. Olennaista on ennakointi ja toisaalta sitten lehmän hermot, jos paikalle tulee vähän haastavampi asiakas, Kosonen sanoo.

Espoon kaupungin liikuntapalveluiden johtaja Jarmo Ikävalko sanoo, että myös Espoossa uimahallit ovat haastavimpia liikuntapaikkoja. Hän ei pidä asiaa yllättävänä, sillä vuodessa espoolaisia uimahalleja käyttää yli miljoona asiakasta.

– Työntekijöitä kohtaan ei välttämättä osata aina käyttäytyä asiallisesti. Sitten on muunlaisiakin järjestyshäiriöitä. Jollekin saa huomauttaa kännykän käytöstä pukeutumistiloissa, jollekin kertoa siitä, miten tulee käyttäytyä varsinaisissa allastiloissa, Ikävalko kuvailee.

Oma lukunsa ovat ne tapaukset, joissa liikuntapaikat kokevat ilkivaltaa. Tämä häiriökäytös tulee vastaan muualla kuin uimahalleissa.

– Maaliverkkoja katkotaan, roskiksia poltetaan, ulkokuntosaleille tehdään monenlaista ilkivaltaa ja uimarantoja sotketaan, Ikävalko huokaa.

Veli-Matti Kallislahti ei ole tämänhetkisen häiriökäytöksen määrästä huolissaan. Hän kuitenkin pelkää, että seuraava vaihe voi olla jo hyvinkin haastava.

– Tässä kohtaa olisi ihan hyvä, jos ihmiset vähän pysähtyisivät miettimään, että missä oikein mennään. Nyt olisi se vaihe, jolloin tähän kehitykseen voisi vielä puuttua, Kallislahti tähdentää.