Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntojen hinnat laskevat alkuvuoden aikana – "Raju korkojen ja asumiskustannusten nousu on selvästi hyydyttänyt asuntomarkkinoita"

Asuntomarkkinoiden loppuvuosi oli synkkä, eivätkä OP Ryhmän ekonomistit odota alkuvuodesta parempaa, selviää OP Ryhmän asuntomarkkinakatsauksesta.

Asuntojen hinnat nousivat viime vuonna keskimäärin 0,6 prosenttia lähinnä vahvan alkuvuoden ansiosta. Vuoden loppua kohden asuntojen hintojen lasku kiihtyi. Vuoden jälkimmäisellä puoliskolla asuntojen hinnat laskivat 1,3 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta.

Suomessa asuntojen hinnat ovat viimeksi laskeneet tätä enemmän 15 vuotta sitten, finanssikriisin aikaan, ja silloinkin hintojen lasku jäi lyhytaikaiseksi. Vaikka asuntojen hinnat laskevat nyt merkittävästi, on Suomen asuntomarkkinoiden tilanne yhä vakaa, ja syvemmän romahduksen todennäköisyys on pieni.

OP Ryhmän ekonomistit arvioivat tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan asuntojen hintojen laskun jatkuvan tänä vuonna. Nopeimmin hinnat putoavat alkuvuodesta.

– Raju korkojen ja asumiskustannusten nousu on selvästi hyydyttänyt asuntomarkkinoita, eikä talvella ole nähtävissä selvää piristymistä, ekonomisti Joona Widgrén sanoo tiedotteessa.

Omakotitalojen hintojen nousu on nyt taittunut niin pääkaupunkiseudulla kuin muuallakin Suomessa. Myös uudiskohteiden hintojen huippu on nyt ohitettu, ja hinnat ovat kääntyneet laskuun. Loppuvuodesta myymättömien uudiskohteiden määrä lisääntyi voimakkaasti.

Ensi vuonna asuntojen hinnat kuitenkin kääntyvät jo keskimäärin noin prosentin nousuun.

– Odotamme asuntojen hintojen pudotuksen taittuvan ensi vuoteen tultaessa. Kun kovin korkojen nousu jää taakse, uskaltavat ihmiset jälleen asuntokaupoille. Kauppamäärissä tuskin palataan poikkeuksellisten vilkkaiden koronavuosien tasolle, vaan kauppa asettuu lopulta koronavuosia edeltäneille tasoille. Odotamme, että asuntokauppa piristyy, ja lopulta myös hinnat lähtevät maltilliseen nousuun.