Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsälän uudessa pakohuonepelissä Käpälämäessä toteutuu yrittäjäpariskunnan haave – suunnitteilla myös uusi erikoinen pelikokemus

Mäntsälän Uutiset kävi kokeilemassa Keskuskadulle avatun uuden pakohuonepelin.

Mäntsäläläisiä on viime aikoina hellitty uusilla ravintoloilla, mutta Keskuskadulle avattu Käpämäki on jo kolmas, mutta ensimmäinen pysyvä pakohuonepeli Mäntsälässä.

Millainen pelikokemus on kyseessä? Mäntsälän Uutiset lukitsi itsensä sisään ja selvitti asiaa.

Pakohuoneen taustalla on yrittäjäpariskunta Hanna Marttila ja Jukka Laaksonen. Marttila toimi aiemmin rakennusalalla putkieristäjänä, mutta nyt täysipäiväisenä pakohuoneyrittäjänä. Laaksonen tekee vielä päivätyötä sisustuskirvesmiehenä, mutta toimii Käpälämäessä osa-aikaisena ja vastaa huoneen teknisestä toteutuksesta.

Molemmat ovat innokkaita pakohuoneissa kävijöitä, jotka ehtivät käydä myös Mäntsälän pop-up -pakohuoneessa viime syksynä.

Idea omasta pakohuoneesta syntyikin viime kesänä pakohuonereissun kotimatkalla. He ajattelivat, että kun kerran pelejä löytyy lähikunnista mutta ei Mäntsälästä, niin miksipä ei?

Alkoi välittömästi vimmainen suunnittelu. Millainen pakohuone sopisi Mäntsälään?

– Halusimme ensimmäisen huoneemme teeman liittyvän Mäntsälään ja kapinan aikaan. Aloimme kehittämään tarinaa ja siihen yhteensopivia tehtäviä, joka olikin huoneen tekemisessä se vaikein osio. Marttila kertoo.

Ei riittänyt, että keksitään hyvä kantava teema, sillä tarinan täytyi soljahtaa luontevasti pulmien välissä eteneväksi kokonaisuudeksi. Lisäksi kummallakaan ei ollut aiempaa kokemusta pelien suunnittelusta, mutta oma kokemus pelaamisesta ohjasi suunnittelua.

– Halusimme jättää tehtävistä niitä asioita pois mitkä eivät ole omia suosikkeja pakohuoneita pelatessa. Eli hankalia päässälaskutehtäviä ja keskittymistä vaativaa tekstin lukemista ei meidän huoneissa ole, kertovat Marttila ja Laaksonen.

Lopputuloksesta voi sanoa, että peli on varsin onnistunut. Peli tarjosi kaltaiselleni kokeneelle pakohuonepelaajalle sopivasti haastetta ja yllätyksiä, eikä pulmissa menty siitä mistä aita on matalin.

Uusille pelaajille kokemus on myös varmasti jännittävä, sillä huoneeseen on poimittu hyviä ja toimivia mekaniikkoja parhaista pakohuoneista. Toteutuksessa näkee sen, että tekijöillä on itsellään kokemusta peleistä ja kuten pariskunta aiemmin kertoi, oli peliin poimittu juuri sellaisia tehtäviä joista he itsekin nauttivat.

Pakohuoneet ovat ilmiö. Suurimmista kaupungeista ja turistikohteista löytyy nykyään takuuvarmasti oma peli ja Mäntsälässäkin on tällä hetkellä Käpälämäen lisäksi varattavissa on viime syksyn pop-up -pelin järjestäneen Valopää-pakopelien kaksi huonetta osoitteessa Osuustie 1 A.

Miksi pelit ovat niin suosittuja ja kenelle pelit sopivat? Voisi ajatella, että pelit sopivat henkilöille, jotka kaipaavat hieman seikkailua ja mysteeriä elämäänsä. Pelaaminen tai elokuvan katsominen sohvalla on jännittävää, mutta pakohuoneessa hypätään fyysisesti mysteeripelin sisälle.

– Jos pakohuoneessa ei ole ennen käynyt, kannattaa rohkeasti tulla kokeilemaan. Mitään ei tarvitse etukäteen tietää, säännöt kerrotaan ennen huoneeseen menoa ja kaikki mitä tarvitsee pulmien ratkaisuun löytyy huoneesta.

– Syytön mies -huone on haastava ensikertalaisille, mutta vihjeiden avulla saa apua jos jää jumiin. Huoneessa ei ole mitään

pelottavaa, joten pelaamaan voi hyvinkin ottaa mukaan kouluikäiset lapset, Marttila opastaa.

Palaute huoneesta on ollut pariskunnan kertoman mukaan erinomaista. Eritoten mieleistä on ollut seurata pelaajien iloa onnistumisen hetkillä.

Sen vuoksi onkin aiheellista kysyä, onko Käpälämäkeen tulossa uutta huonetta?

– Rakennamme tällä hetkellä toista huonetta, jonka on tarkoitus avautua kevään aikana. Lisäksi suunnitteilla on jännitys/kauhuaiheinen pakohuone, jonka suunnittelun ja rakentamisen aloitamme toisen huoneen avauduttua. Tarkoitus siis olisi, että meillä on kolme eri pakohuonetta samaan aikaan pelattavana, Marttila valaisee tulevaisuuden suunnitelmia.

Laaksonen vielä lisää tähän, että uudelle huoneelle on asetettu kunnianhimoiset tavoitteet: huoneessa ei olisi yhtään riippulukkoa.

Jäämme innolla odottamaan tätä.