Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt on Synkeä Sakari asialla – Uskotko, että violetti peruna voi torjua diabetestä?

Violetilla perunalla, bataatilla ja porkkanalla on tyypin 2 diabeteksen riskiä torjuvia ominaisuuksia. Tämä käy ilmi Turun yliopiston elintarviketieteiden tuoreesta katsausartikkelista, josta yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Kyse on kasvisten antosyaaneilla, jotka ovat hedelmien, vihannesten ja mukuloiden punaisia, sinisiä ja violetteja väriaineita. Ne voivat vähentää diabeteksen riskiä vaikuttamalla ihmisten energia-aineenvaihduntaan ja suolistomikrobeihin sekä elimistön tulehdustilaan.

Asyloituja antosyaaneja on paljon esimerkiksi violetissa perunassa, bataatissa, retiisissä, porkkanassa ja punakaalissa. Sen sijaan mustikka ja mulperimarja sisältävät pääasiassa asyloimattomia antosyaaneja.

Asyloidut antosyaanit imeytyvät heikosti ruoansulatuksessa, mutta niillä on probioottisia ominaisuuksia. Niiden myönteinen vaikutus diabetesriskiin on voimakkaampi kuin asyloimattomilla antosyaaneilla.

– Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että asyloidulla rakenteella on merkitystä antosyaanien fysikaalisten ja kemiallisten ominaisuuksien lisäksi niiden imeytymiseen ja vaikutuksiin aineenvaihdunnassa, kertoo Turun yliopiston elintarviketieteiden tutkijatohtori Kang Chen tiedotteessa.

Kasvisten perimä määrittää sen, millaisia antosyaaneja ne tuottavat. Kasvisten väri antaa viitteitä siitä, sisältävätkö ne paljon asyloituja antosyaaneja. Yleisesti ottaen niitä on paljon juuri violeteissa kasviksissa.

– Myös violetti peruna, etenkin suomalainen lajike "Synkeä Sakari", sisältää hyvin runsaasti asyloituja antosyaaneja, Chen sanoo tiedotteessa.

Ne kulkevat kehossa ylemmän ruoansulatuskanavan läpi paksusuoleen, jolloin ne pääsevät vuorovaikuttamaan suolistomikrobiston kanssa.