Moni suomalainen haluaa etenkin nykyisessä epävarmassa taloustilanteessa pitää olemassa olevista silmälaseistaan tavallista parempaa huolta ja pidentää niiden elinkaarta. Optometristi Laura Aho Specsavers Espoo Ainoasta kertoo, mitkä ovat yleisimpiä virheitä silmälasien käsittelyssä – ja miten oikeaoppisesti pitää huolta laseistaan.
Kun kehykset ovat hyväkuntoiset ja linsseissä ei ole naarmuja tai pinnoitteiden kulumaa, pysyy käyttömukavuus parempana ja silmälaseilla näkee paremmin.
Vältä nämä yleiset virheet silmälasien käsittelyssä:
1. Uunin luukun avaaminen silmälasit päässä
Laura Aho kertoo, että ehdottomasti yleisimpiä vaurioita, joita silmälaseissa näkee, ovat kuumuusvauriot.
– Esimerkiksi uunin luukkua avatessa tai takkaa käyttäessä kuumat höyryt haittaavat linssipinnoitteita. Kovat lämpötilat ja äkilliset lämpötilamuutokset vaurioittavat linssin pinnoitetta, minkä seurauksena linssin pinnoite voi hajota ja rakenne rikkoutua. Tämä vaikuttaa näkemiseen ja näkömukavuuteen, Aho kertoo.
Sama ilmiö voi myös kesäisin vaurioittaa aurinkolasien linssejä esimerkiksi grilliä käytettäessä. Aho suositteleekin, että esimerkiksi uunia avatessa odottaa hetken lämmön tasaantumista ennen kuin laittaa pään ja silmälasit lähelle sitä.
2. Vääränlaisten puhdistusaineiden käyttö linsseille
Monet käyttävät silmälasiensa puhdistukseen tiskiainetta tai saippuaa ja kuivaa lasit paidan helmaan. Moni ei kuitenkaan tiedä, että ne ovat muovikehyksille ja muovilinsseille liian voimakkaita ja voivat sen vuoksi aiheuttaa harmaantumista ja kulumaa.
– Paras tapa puhdistaa silmälasit on käyttää puhdistukseen tarkoitettua puhdistusainetta, kuivata pehmeällä talouspaperilla ja viimeistellä mikrokuituliinaa käyttäen. Silmälasit olisi hyvä muistaa pestä myös aina liikunnan tai hikoilun jälkeen, sillä hiki voi syövyttää materiaalia. Linssien lisäksi myös kehykset kaipaavat välillä puhdistusta, Aho muistuttaa.
3. Silmä- tai aurinkolasien nostaminen otsalle
– Erityisesti aurinkolaseja näkee nostettavan otsalle silloin, kun niitä ei käytä. Sen seurauksena sangat voivat venyä, lasien istuvuus kärsiä ja lasit hajota herkemmin, sillä sanka pääsee venyvään tilaan ja koko kehys voi aueta. Kun laseja ei käytä, kannattaa niitä säilyttää kotelossa, Aho vinkkaa.
Useissa silmälaseissa ja aurinkolaseissa on nenätyynyt, jotka imevät herkästi rasvaa ja hikeä iholta. Laura Aho ohjeistaakin, että myös pelkät nenätyynyt voi vaihtaa optikkoliikkeessä ja näin parantaa lasien käyttömukavuutta ja ulkonäköä.
4. Lasien käsittely yhdellä kädellä
Myös silmälasien tai aurinkolasien käsittely yhdellä kädellä lyhentää niiden elinkaarta, sillä silloin toisen puolen sanka venyy. Oikea tapa on käsitellä laseja kaksin käsin.