Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viisasten kiveä etsimässä – Mäntsälän muistikerho täytti 20 vuotta

Muistisairauksista kärsii maailmassa jopa 50 miljoonaa ihmistä, Suomessa arviolta 200 000 henkeä ja joka vuosi muistisairaus todetaan noin 14 500 ihmisellä (THL).

Onneksi kuitenkin muistisairautta voidaan ehkäistä ja uusimmat tutkimustulokset ovat rohkaisevia.

Tiesitkö, että paljon istuvat ja muuten fyysisesti passiiviset ihmiset sairastuvat dementiaan jopa viidenneksen todennäköisemmin kuin aktiiviset liikkujat (Molecular Psychiatry -lehti).

Dementiariski oli pienin ihmisillä, jotka nukkuivat noin seitsentuntisia yöunia, todettiin kiinalaisten ja brittitutkijoiden yhteisessä tutkimuksessa. Siinä hyödynnettiin yli 430 000 britin seurantatietoja.

Kolmas tärkeä dementian ehkäisyyn vaikuttava tekijä on monipuolinen ruokavalio, joka sisältää paljon kemferoli- ja kversetiini-flavonoideja. Näitä saa muun muassa kaalista, pavuista, teestä, pinaatista, parsakaalista, tomaateista ja omenista.

Mäntsälän Senioreitten muistikerhon perustajajäsen, kirurgian erikoissairaanhoitaja Mirjam Myllykoski oli päätynyt samantyyppisiin toteamuksiin jo 20 vuotta sitten perustaessaan muistikerhoa yhdessä aviopuolisonsa Aulis Myllykosken kanssa.

Puheenvuorossaan kerhon 20-vuotisjuhlassa hän muistutti, että niin kuin lihasta rasitetaan, samaa voidaan tehdä myös muistin kanssa.

– Minne katosikaan se ikäihmisen janon tunne? Vettä juotiin joka kerhoistunnossa niin kuin nytkin. Vesi on vanhin voitehista.

Myllykoski kertasi, että muisteleminen on ihana aihe ikäihmisille. Neljäntenä kohtana hän korosti yhteisöllisyyttä. Se kuvaa yhdessä tekemistä ja olemista, myös yksinäisyydestä luopumista.

Mäntsälän Senioreitten muistikerho on toiseksi vanhin, koko maassa senioreilla on noin 80 muistikerhoa. Kerhon toiminta on tärkeää dementiaa ennalta ehkäisevää terveydenhoitoa.

Juhlassa muisteltiin menneitä, vaivattiin ja jumpattiin aivoja, visailtiin, liikuttiin ja kuunneltiin musiikkia.