Isännöintiyritys maksoi kaikille taloyhtiöille niiltä kavalletut rahat. Juttu on menossa käräjille helmikuun puolivälissä.
– Tämä alkoi maanantaina 11. tammikuuta 2021. Meidän kiinteistösihteeri ihmetteli, kun tuli maksumuistutus laskusta, joka meidän kirjanpidon mukaan oli maksettu. Seuraavana päivänä tuli useita muistutuksia laskuista, jotka oli kirjanpidon mukaan laitettu maksuun. Maksun saaja oli oikein ja summat täsmäsivät, Isännöinti Leivosen toimitusjohtaja Antti Leivonen kertoo.
Pian alkoi paljastua, mitä oli tapahtunut. Isännöinti Leivonen joutui isännöinnin lisäksi selvittelemään rikosta.
Sitä ennen oli kuitenkin epävarmuutta.
– 18 vuotta meillä töissä ollut kiinteistösihteeri mietti, että onko hän tehnyt jonkun virheen, kun tällaisia tulee.
Kaikki muistutuslaskut osuivat yhden yrityksessä työskentelevän isännöitsijän kohteisiin.
Kiinteistösihteeri kysyi isännöitsijältä, että mistä on kysymys. Tämä arveli, että hän ehkä tietää, että onkohan siinä mennyt jotain ristiin. Isännöitsijä lupasi selvittää asian.
Mutta laskuja tuli lisää.
Yhtiön kirjanpitäjä kävi läpi laskuja ja soitti esimerkiksi sähköyhtiöön, että mistä on kysymys. Hän sai sieltä laskukopiot.
– Sitten kävimme pankkiohjelmasta läpi, että onko tilinumero sama. Kävi ilmi, että ei ollut. Kirjanpitäjä kysyi asiaa isännöitsijältä ja tämä arveli, että nyt on mennyt väärä tilinumero, Antti Leivonen sanoo.
– Epäselvien laskujen joukossa oli lasku meidän läheiseltä kumppaniyritykseltä. Se on sellainen firma, että sinne voin soittaa koska vain ja kysyä mitä vain asiaa. Sieltä sanottiin, että he muistavat laskun. Ja sen, että se oli maksettu heille. He ihmettelivät, että miksi laskun maksajan nimenä oli isännöitsijän nimi.
Sama outous löytyi useista muistakin laskuista. Maksajan paikalla oli useissa laskuissa kyseisen isännöitsijän nimi.
– Meidän tietojärjestelmän toimittaja teki meille ajon, joka näytti mitä kaikkea oli maksettu tämän isännöitsijän tilille. Maksuja löytyi 56. Laskut paljastivat, että tämä oli alkanut jo heinäkuussa 2020.
Isännöitsijä oli yrittänyt hallita tilannetta maksamalla kavaltamiaan rahoja takaisin silloin, kun hänen rahatilanteensa oli parempi. Tämän vuoksi hänen nimensä näkyi maksajana useissa taloyhtiöiden laskuissa. Kaikkiaan hän ehti kavaltaa rahaa yli kymmeneltä taloyhtiöltä ennen kiinni jäämistään.
Leivonen vaihdatti lukot työpaikalla, kun isännöitsijä jättäytyi pois töistä.
– Tässä vaiheessa emme tienneet mistä on kysymys. Ajatuksia pyöri päässä. Oli esimerkiksi kauhea huoli siitä, millaisia ongelmia hänellä oli ollut.
Antti Leivonen sopi isännöitsijän kanssa tapaamisen perjantaille 15.1. 2021.
– Menimme hakemaan tietokoneen pois yhdessä lakimiehen kanssa. Kerroimme miten asia on mennyt ja että nyt tapahtuu työsuhteen purku. Tilanne oli aivan rauhallinen. Tämän jälkeen ei olla tavattu.
Työsuhde päättyi välittömästi. Isännöitsijä ei ole ollut yrityksessä töissä yli kahteen vuoteen.
Vähitellen alkoi selvitä millaisista summista on kysymys.
– Mulla oli ensin käsitys, että summa on noin 10 000. Lopulliseksi summaksi paljastui melkein 80 000 euroa. Ajattelin, että maksamme kaikki laskut heti pois firman tililtä.
Isännöintiyhtiö joutui maksamaan lopulta noin 37 000 euroa.
– Ensimmäinen, heinäkuussa tehty kavallus oli sellainen, että hän oli maksanut taloyhtiön tililtä laskun, mutta oli väärentänyt siihen oman tilinumeronsa, jolloin näytti siltä, että lasku oli maksettu, mutta oikeasti raha meni kavaltajan tilille
– Meidän tiliotteella raha näkyi vain kerran, että on maksettu esimerkiksi sähkölasku. Raha kuitenkin meni hänen tililtään laskun lähettäneelle yhtiölle ja vielä eräpäivään mennessä, ettei asiasta tullut huomautuslaskua.
Vaikeasti hallittava palapeli romahti lopullisesti joulun 2020 tienoilla.
– Yhdessä taloyhtiössä oli iso korjausurakka, jota kyseinen isännöitsijä veti. Sieltä tuli kymmenien tuhansien kavallukset. Isännöitsijä ei enää pystynyt hoitamaan maksuja, ja kavallukset lisääntyivät maksimaalisesti. Tätä kesti tammikuun 11. päivään asti.
Antti Leivosta ihmetytti miten isännöitsijä pystyi pitämään kavalluskuvion kuukausikaupalla pystyssä ilman ainuttakaan eräpäivän ylitystä.
– Ajattelin, että hänellä on tarkka kirjanpito kavalluksista, mutta ei kuulemma ollut.
Yritys otti tilanteen haltuun. Kaikki kavalletut laskut maksettiin muutaman päivän aikana. Yhtiöllä oli sen verran rahaa kassassa, että tämä onnistui.
Isännöintiyrityksellä on onneksi rikosturvavakuutus. Se on saamassa maksamansa rahat takaisin, mutta vasta sitten, kun oikeuden päätös on lainvoimainen.
Poliisi alkoi tutkia asiaa hyvin verkkaisesti.
– Vasta huhtikuun lopussa poliisi oli tehnyt ensimmäisen paperin asiasta. Tuntuu rikoksen uhrista aika pahalta, että poliisilla ei ole minkäänlaisia resursseja tutkia juttuja.
Seuraavaksi meni yli vuosi ennen kuin syyttäjä ehti perehtyä juttuun.
– Tuomarin pöydälle juttu on mennyt viime syyskuussa tai lokakuussa ja nyt vasta tulossa käräjille. Jos isännöintiyrityksellä ei olisi ollut rahaa maksaa laskuja, taloyhtiöt olisivat olleet tosi ongelmissa.
Kaikki uhrina olleet taloyhtiöt olivat luonnollisesti kavaltajan isännöimiä kohteita. Niille tehtiin uusjako yhtiön muiden isännöitsijöiden kesken.
– Kaikki ottivat muutaman kohteen. Se oli tosi hieno asia.
Yhtiö kutsui palaveriin jokaisen taloyhtiön hallituksen, josta rahaa oli kavallettu.
– Kävin kuitti kuitilta läpi, mitä heidän taloyhtiöltään on viety ja minä päivänä isännöintiyritys on ne maksanut. Pyysin anteeksi, että tällainen kavallus on päässyt käymään. Näytettiin kaikki tositteet ja todistusaineistot. Kaikki on maksettu ja taloyhtiöille ei ole sattunut mitään vahinkoa eikä mitään viivästysmaksuja tai vastaavaa ole mennyt niille.
Keskustelut taloyhtiöiden kanssa olivat luottamuksellisia, sillä esitutkinta oli kesken.
– Hallitukset harmittelivat, sillä ne pitivät henkilöä hyvänä isännöitsijänä. Hallitukset kiittivät siitä, että asia kerrotaan avoimesti sekä siitä, että kaikki laskut on maksettu.
Vakuutusyhtiön lakimies onnitteli Leivosta asian käsittelystä.
– Hänen reaktionsa oli yllättävä. Hän ihmetteli, että rahaa oli mennyt näin vähän. Yleensä menee kuulemma paljon enemmän ja että me oltiin saatu kavaltaja nopeasti kiinni.
Yksikään taloyhtiö ei lähtenyt yhtiöltä pois tapahtuneen takia.
– Jos tästä jotain oppi, niin sen, että kannattaa tällaisessa tilanteessa toimia avoimesti. Tämä prosessi vahvisti minun käsitystäni siitä, että asioissa on oltava avoimia, Antti Leivonen sanoo.
Yhtiö toteuttaa avoimuutta muutenkin.
– Kaikkien taloyhtiöiden hallituksille on tarjolla pääsy katsomaan oman taloyhtiön rahaliikennettä reaaliajassa milloin vain. Heidän ei tarvitse tulla toimistolle tutkimaan mappeja, vaan tämä hoituu kotisohvalta vaikka ilta-aikaan, Leivonen kertoo.