Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö, että näin koirasi pitäisi nukkua joka päivä? – Unta vaille jäävää lemmikkiä vaivaa etenkin 2 oiretta

Unella on suuri vaikutus koiran hyvinvointiin, mutta harva koiranomistaja voi tietää, kuinka paljon unta lemmikki päivittäin tarvitsee. Aikuinen koira nukkuu keskimäärin 8-16 tuntia päivässä, seniori 16-18 tuntia ja pieni pentu jopa 18-20 tuntia. Lisäksi unen tarve on yksilöllistä.

Asiasta kertoo Agria Eläinvakuutus tiedotteessaan.

Koirat tarvitsevat päivän aikana useita lyhyitä unia. Koirat vaipuvat nopeasti syvään uneen, joten jo lyhyet unet virkistävät koiraa. Ikä vaikuttaa eniten koiran unirytmiin ja siihen, kuinka paljon unta koira tarvitsee.

Koirilla unenpuutteen merkkejä voivat olla etenkin kaksi oiretta: stressaantuneisuus ja tavallista herkempi reagointi ympäristön ärsykkeisiin. Unenaikaiset häiriöt voivat aiheuttaa koirille myös merkittäviä fysiologia ongelmia.

Aikuinen koira nukkuu iästä ja aktiivisuustasosta riippuen noin 8-16 tuntia. Pennut tarvitsevat enemmän unta, sillä muassa aivojen kehittymistä tapahtuu unen aikana. Pentukoiran unirytmi on usein aikuista koiraa epäsäännöllisempi. Ne nukkuvat yöllä usein aikuisia koiria vähemmän ja heräävät useammin, mutta tarvitsevat useammat nokoset päivän aikana.

Seniorikoiran yöuni on usein pirstaloituneempaa ja päivällä nukuttu uni puolestaan syvempää kuin nuorella koiralla. Myös REM-unen eli vilkeunen määrä laskee ikääntymisen myötä. Ikääntyneillä koirilla voi esiintyä dementiaa, eli kognitiivista dysfunktiota.

Tähän liittyy usein vuorokausirytmin muuttuminen: koira rupeaakin öisin touhuilemaan nukkumisen sijaan, ja uinumaan lisääntyvissä määrin päiväsaikaan.

Kesyyntyneellä koiralla on selkeä päiväaktiivinen vuorokausirytmi, jolloin valveillaoloaika painottuu päiväsaikaan ja nukkuminen yöhön. Vaikka yöllä nukuttu uni on tehokkaampaa, on iltapäivään ajoittuva päiväunijakso koiralle hyvin tärkeä.

Siinä missä ihmiset nukkuvat yleensä unen yhdessä pitkässä jaksossa yöllä, koiran uni jakautuu useisiin pienempiin jaksoihin. Yksi näistä jaksoista on päiväuni.

Koiran unisykliin kuuluu perusunen ja vilkeunen lisäksi myös uneliaisuusvaihe. Uneliaisuusvaihe on tyypillinen lihansyöjille ja puuttuu muun muassa ihmisiltä ja jyrsijöiltä. Sen aikana sivustaseuraajan ei ole helppo erottaa, onko koira unessa vai valveilla. Tästä syystä eri tutkimuksissa on esitetty eri arvioita koiran unen määrästä.

Koirien unisykli on lyhyempi kuin meidän ihmisten ja kestää keskimäärin 20 minuuttia. Tämä mahdollistaa tehokkaan palautumisen. Jo puolen tunnin tehotorkut riittävät usein virkistämään karvakorvan entiselleen pitkän ja vauhdikkaan päivän jälkeen.

Todennäköisesti koiratkin näkevät unia. Unien sisällöstä emme voi tietää, mutta unen aikana koira purkaa ja prosessoi päivän aikana kokemiaan tapahtumia. Se voi heiluttaa tassujaan tai häntäänsä, sen silmäluomet voivat liikkua ja se saattaa haukahdella tai jopa murista unissaan.

Tällainen käytös on täysin normaalia, ja unen aikainen lihasvelttous estää koiraa toimimasta uniensa mukaisesti.