Eduskunnan hyväksymä translaki on herättänyt runsaasti keskustelua kahvipöydissä ja sosiaalisessa mediassa. Transihminen on henkilö, jolle on määritelty väärä sukupuoli syntymän jälkeen. Translain tarkoitus on turvata transihmisten lailliset oikeudet.
Lakiuudistus ei vaikuta sukupuolen korjaamiseen liittyviin lääketieteellisiin toimenpiteisiin, vaan sukupuolen juridinen vahvistaminen eriytetään lääketieteellisistä tutkimuksista ja hoidoista. Tämä tarkoittaa sitä, että juridisen sukupuolen vahvistaminen ei vaadi jatkossa lääkärintodistusta, vaan täysi-ikäisen henkilön tekemä kirjallinen hakemus ja selvitys sukupuolestaan riittää.
Mäntsälän Setan uusi puheenjohtaja Fineas Dylan sanoo, että uusi translaki on askel oikeaan suuntaan, mutta paljon parannettavaakin uudesta laista vielä löytyy.
– Sosiaalisen median keskustelun taso aiheuttaa monelle transihmiselle lisää ahdistusta ja stressiä, sillä heidän ihmisoikeuksistaan tehdään nyt mielipideasia, Dylan perustelee.
Uudessa translaissa on hänen mukaansa puutteita. Esimerkiksi Dylan nostaa henkilötunnuksen vaihdon, johon pitäisi keksiä ratkaisuja.
On spekuloitu paljon sitä, miten uusi translaki antaa mahdollisuuden väärinkäytölle.
– Vanhat tiedot eivät automaattisesti siirry uuteen henkilötunnukseen ja erilaisten tunnistautumisten kanssa voi tulla ongelmia. Hakemuksesta ei myöskään tällä hetkellä löydy digivaihtoehtoa, vaan hakemus pitää tehdä paperiversiona.
Selvityksessä tulee käydä ilmi, että henkilö kokee pysyvästi kuuluvansa vahvistettavaan sukupuoleen. Henkilön tulee olla täysi-ikäinen Suomen kansalainen tai Suomessa asuva henkilö.
Ilmoitus tehdään väestörekisteriin, ja 30 vuorokauden harkinta-ajan jälkeen sukupuolimerkintä korjataan henkilötunnukseen ja henkilöllisyystodistuksiin.
Fineas Dylanin mukaan on hienoa, että juridisen ja biologisen sukupuolen erottaminen toisistaan antaa mahdollisuuden transihmisille elää elämää normaalimmin.
Se myös madaltaa kynnystä osallistua tapahtumiin tai matkustaa, kun sukupuolimerkinnän aiheuttama stressi poistuu.
Kuitenkaan tämä ei poista yhteiskunnan aiheuttamia paineita jokapäiväisessä elämässä.
– On spekuloitu paljon sitä, miten uusi translaki antaa mahdollisuuden väärinkäytölle. Sitä ei kuitenkaan ole havaittu muissa maissa, missä vastaava laki on ollut jo kauan voimassa, hän pohtii.
Uusi translaki unohti kuitenkin täysin nuoret ja lapset. Suomessa on kaikenikäisiä transihmisiä, jotka joutuvat kamppailemaan omien oikeuksiensa puolesta päivittäin. Tämän lisäksi uusi translaki ei huomioi lainkaan muun sukupuolisia.
– Kokonaisuudessaan uusi translaki on suuri helpotus ja askel kohti parempaa, mutta meillä on vielä pitkä matka edessä tasa-arvon saavuttamiseksi. Tämä oli vasta yksi ensimmäisistä askeleista kohti määränpäätä, tiivistää Mäntsälän Setan puheenjohtaja ajatuksensa uudesta laista.
Translain muutos poistaa laista vaatimuksen siitä, että transihminen ei voi lisääntyä. Ihmisoikeusjärjestöt Seta ja Amnesty sanovat, että vanha laki loukkaa ihmisoikeuksia.