Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KRP: Vastaamon tietomurrosta epäilty mies otettiin kiinni Ranskassa

Ranskan poliisi on ottanut tänään perjantaina kiinni Vastaamon tietomurrosta epäillyn suomalaismiehen, kertoo keskusrikospoliisi (KRP) tiedotteessaan.

Pidätys perustui Suomen poliisin tekemään pidätysmääräykseen. Poliisi etsintäkuulutti 25-vuotiaan espoolaismiehen kansainvälisesti lokakuussa 2022.

Vastaamo-epäilty usutti jo teininä poliiseja FBI-agentin läheisten kotiin ja aiheutti lentokoneen välilaskun – Tuomio aleni hovissa

Uusi tieto: Vastaamon potilastiedot olivat verkossa ilman suojausta toista vuotta – Nykyinen omistaja hakee kaupan purkua

Suomen poliisi aloittaa välittömästi toimenpiteet, jotta epäilty saadaan Suomeen. Siihen saakka hän on Ranskan poliisin hallussa.

– Kiinniotto on jo pitkään kestäneen kansainvälisen yhteistyön ja poliisin oman tiedonhankinnan tulos. Luovutusprosessin aikataulu riippuu monesta seikasta, joten tässä vaiheessa on haastava arvioida, milloin epäilty saadaan Suomeen. Kun epäilty on luovutettu Suomeen, asiassa tulee järjestää Suomessa uusi vangitsemiskäsittely. Tavoitteena on päästä kuulustelemaan epäiltyä mahdollisimman pian, kertoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista.

Valtava määrä suomalaisia tehnyt rikosilmoituksen Vastaamon tietomurrosta – 25-vuotias mies vangittu poissaolevana

Vastaamon tietomurtojen esitutkinta on valmis: Kolme henkilöä syyteharkintaan

Miestä epäillään jättimäisestä tietomurrosta, joka tuli ilmi syksyllä 2020. Ilmeni, että Psykoterapiakeskus Vastaamosta oli viety kymmenien tuhansien ihmisten arkaluontoisia henkilötietoja ja potilaskertomuksia.

Rikolliset pyrkivät kiristämään tiedoilla ensin Vastaamoa ja sitten myös potilaita itseltään. Tietoja vuosi pimeään verkkoon.

Yle: Poliisi hukkasi Vastaamo-rikosilmoituksia eikä kertonut siitä – Vahingonkorvaukseen oikeuttavan lomakkeen täyttänyt vain joka kymmenes uhri

Epäilty mies vangittiin poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa lokakuussa 2022. Perusteena oli, että häntä epäiltiin todennäköisin syin törkeän kiristyksen yrityksestä, törkeästä tietomurrosta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Esitutkinta on edelleen kesken. Poliisi kertoo tiedottavansa asiasta lisää, kun se on tutkinnan tilanne huomioon ottaen mahdollista.

KRP huolissaan uudesta ilmiöstä: Rikolliset hyödyntäneet jo 100 Vastaamo-uhrin tietoja "raukkamaisissa rikoksissa" – Tästäkin syystä rikosilmoitus on tärkeä