
Kellokosken sairaalan pelastamista ajanut Kalevi Kannisto on tyytyväinen. Puolet sairaansijoista saa toistaiseksi jäädä ja hän löysi puolison kansalaisliikkeen kautta.
Ohkolassa hoidetaan tulevinakin vuosina oikeuspsykiatrisia potilaita.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus oli siirtämässä Helsinkiin viimeisetkin sairaansijat Kellokoski-Ohkolasta, mutta joulun alla uutisoitiin jotain muuta.
Valtaisaa Laakson sairaalahanketta supistetaan kohonneiden kustannusten takia.
Uudet oikeuspsykiatrian tilat esitetään rakennettavaksi Laakson sijaan Ohkolaan, missä ne ovat nykyäänkin.
Ohkolassa on tällä hetkellä 110 potilaspaikkaa eli kolme oikeuspsykiatrista osastoa ja kolme tavallista psykiatrista osastoa.
– Lähivuosina oikeuspsykiatriset osastot siirtyvät Ohkolassa uudisrakennukseen ja kolme tavallista osastoa Laaksoon, Hus psykiatrian toimialajohtaja Jesper Ekelund linjaa.

Uuden Ohkolan sairaalan rakentaminen osuu vuosille 2025–2027, ja kustannusarvio noin 44 miljoonaa euroa.
Alustava bruttoala on 7 500 kerrosneliötä, ja paikkamäärä on 56.
Aidattu ulkoilualue on jo nyt käytössä.
Uusi sairaala rakennetaan tontille, jossa on talvisin hiihdetty ja kesäisin heitetty frisbeegolfia. Tontilla on tilaa uudisrakennuksen lisäksi mahdolliselle laajennukselle.
Vanhaan sairaalarakennukseen on joissain suunnitelmissa kaavailtu 18-paikkaista oikeuspsykiatrista kuntoutusosastoa, työtoimintaa, toimintaterapiaa sekä liikunta- ja fysioterapiatiloja.
Käytössä on jo nyt aidattu ja valaistu ulkoilualue, jossa potilaiden ulkoilu tapahtuu rajatusti ja valvotusti.
– Käytössä olevan rakennuksen kunto on suhteellisen hyvä, Jesper Ekelund kertoo.
Mäntsälässä sijaitsevassa Ohkolan sairaalassa tehdään tuomioistuimen määräämiä mielentilatutkimuksia. Niissä otetaan kantaa rikoksesta epäillyn syyntakeisuuteen ja hoidon tarpeeseen.
– Rakennussuunnittelun aikana selvisi, että tämän turvallisuusstandardin mukaisen rakennuksen rakentaminen tiiviiseen kaupunkiympäristöön olisi tullut haastavaksi ja kalliiksi, Jesper Ekelund kertoo.
Keski-Uudellamaalla on seurattu Kellokosken sairaalan alasajoa vuodesta 2015 lähtien.
Kalevi Kannisto oli perustamassa Pelastetaan Kellokosken sairaala -kansalaisliikettä, joka ajoi satavuotiaan sairaalan säilyttämistä.
– Puolet Kellokosken sairaalapaikoista on nyt siirretty Helsinkiin ja Hyvinkäälle. On hienoa, että oikeuspsykiatria on jäämässä Ohkolaan. Päätös tuli yllätyksenä, myöntää Kannisto, joka oli epäillytkin Laakson hankkeen toteutumista.
Hän on työskennellyt pitkään Husissa pääluottamusmiehenä ja mielenterveyshoitajana. Nykyisin hän toimii Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen varavaltuutettuna ja henkilöstöjaoksen jäsenenä (vas.).
– Kellokosken sairaala ympäristöineen olisi mahdollistanut laadukkaan hoidon ja toiminnallisen kuntoutuksen. Laakson sairaalan yhteyteen ei voida rakentaa samanlaista työkeskusta, puutarhaa ja liikuntatiloja.
Kansalaisliikkeestä seurasi jotain hyvää myös Kanniston henkilökohtaiselle elämälle.
– Tapasin kansalaisliikkeen kautta nykyisen puolisoni, Päivi Tapperin. Hän toimii hoitajana Ohkolan sairaalassa. Muutin viisi vuotta sitten Helsingistä Päivin kanssa yhteiseen kotiimme Ohkolaan, Kannisto iloitsee.
Ohkolan sairaalan tontin omistaa Hus, joka vuokraa sen edelleen Koy Laakson yhteissairaalalle.
HUS vastaa Ohkolan vanhoihin rakennuksiin sijoittuville toiminnoille mahdollisesti tarvittavista muutostöistä.
HUSin hallitus linjasi äskettäin kokouksessaan oikeuspsykiatrian toimintojen sijoittumisen Ohkolaan sairaalan yhteyteen.
Seuraavaksi asia menee Helsingin kaupungin valtuuston ja Husin yhtymäkokouksen päätettäväksi.