Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistövinkki | Kuka korjaa ja maksaa kosteusvaurion?

Kylpyhuoneet sekä kosteusvauriot puhuttavat paljon taloyhtiöissä. Osakkeenomistajan ilmoittaessa yhtiölle mahdollisesta kosteusvauriosta, tulee yhtiön selvittää asia viivytyksettä ja tarpeen niin vaatiessa käyttää apuna myös teknistä asiantuntijaa.

Kun saadaan selville mistä vaurio on aiheutunut, pystytään ratkaisemaan kenen vastuulle korjaus kuuluu, ja kuka vastaa kustannuksista.

Taloyhtiön ja osakkaan välinen kunnossapitovastuu määräytyy asunto-osakeyhtiölain mukaan, mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole erityisiä kunnossapitovastuumääräyksiä.

Lain mukaan yhtiön on pidettävä kunnossa muun muassa rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät.

Yksi yleisimmistä kosteusvaurioiden aiheuttajista on puutteellinen vedeneristys. Tällöin yhtiö pääsääntöisesti kuivattaa rakenteet, laitattaa uudet vedeneristeet ja saattaa myös huoneistojen pintamateriaalit yhtiön perustason mukaiseksi.

Perustaso voi olla joko yhtiön alkuperäinen rakennusaikainen taso tai myöhemmin yhtiön peruskorjauksessa päätetty taso.

Korjaustoimenpiteissä yhtiön tulee aina muistaa noudattaa osakkeenomistajien yhdenvertaisuusperiaatetta.

Jos edellinen tai nykyinen osakkeenomistaja on toteuttanut huoneistossaan muutostöitä, ei yhtiö vastaa näiden muutostöiden purku- tai uudelleenrakentamiskustannuksista, vaikka kosteusvaurion syynä olisikin yhtiön kunnossapitovastuulla oleva rakennuksen osa.

Korjauksen yhteydessä osakkeenomistaja voi myös päättää parantaa huoneistonsa tasoa eli valita perustasoa kalliimmat pintamateriaalit.

Tässä tapauksessa perustasosta ylimenevä kustannus päätyy osakkeenomistajan maksettavaksi.

Muistathan ottaa välittömästi yhteyttä isännöitsijään, jos asuntosi missä tahansa huoneessa ilmenee kosteusvaurio, tai vakavasti epäilet sellaista.

Tilanne saattaa näyttää harmittomalta, mutta pahimmassa tapauksessa vaurio voi aiheuttaa viikkojen kuivatuksen, suurenkin remontin ja ison kuluerän.

Kirjoittaja on Hyvinkään-Riihimäen-Mäntsälän Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja. Palsta palvelee kaikkia taloyhtiöissä asuvia ja niissä osakkeita omistavia. Palstalle voi lähettää aihetoiveita osoitteeseen marika.sipila@ukl.fi