Huolehdi, että nuohous suoritetaan säännöllisesti: vakituisessa asunnossa vuoden välein ja vapaa-ajan asunnossa kolmen vuoden välein.
Ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto on nuohottava vuosittain.
Tulisijojen ja savuhormien nuohous parantaa paloturvallisuutta ja ehkäisee vaarallisia nokipaloja.
– Nokipalo hormissa voi sytyttää hormin vieressä olevat kattorakenteet palamaan. Siksi on nuohottava ajallaan ja ammattilaisen toimesta, Pohjola Vakuutuksen omaisuusvakuuttamisen tuoteasiantuntija Hannu Partanen sanoo.
Jos nuohous on tilattu ennen sen määräajan umpeutumista, mutta nuohoojalta ei saa aikaa ja tapahtuu nuohoamattomuudesta alkunsa saanut vahinko, ei vakuutuskorvauksia vähennetä.
– Tulisijoja ei pidä käyttää, jos nuohousta ei ole tehty määräaikaan mennessä. Tilaa nuohooja hyvissä ajoin, Partanen vinkkaa.
Jos nuohous on säännöllistä, ei parin kuukauden viive aiheuta vaaraa. Palon syy on harvoin nuohoamattomuus, jos nuohous on hoidettu säännöllisesti.
Nuohoojan havaitsemat viat ja puutteet on aina korjattava ennen kuin tulisijaa käyttää uudelleen.
Sisäministeriön mukaan rakennuspaloista ja -vaaroista noin 15 prosenttia liittyy tulisijoihin ja savuhormeihin. Nokipaloja näistä on noin kolmasosa.
– Yli kolme vuotta käyttämättä ollutta tulisijaa ei saa käyttää ennen kuin se on nuohottu ja tarkastettu, Partanen mainitsee.
Tuntee vastuunsa tai ei, kiinteistön omistaja vastaa siitä, että nuohoojan käyttämät kattoturvalaitteet eli talo- ja lapetikkaat, kattosillat ja piipputikkaat ovat kunnossa, ja nuohooja pääsee turvallisesti tekemään työnsä.
Laitteiden toimivuus on varmistettava myös talvella. Tapaturmalaskun maksaja on kiinteistön omistaja.
– Jos nuohouksen tekee itse ja sattuu nuohoukseen liittyvä vahinko, voidaan vakuutuskorvauksia vähentää, Partanen lisää.