Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viimeisimmästä kuolonkolarista huolimatta menee vielä 5–10 vuotta ennen kuin valaistuskaan kantatie 55:llä paranee

Mäntsälän ja Porvoon välisen kantatie 55:n vaarallisuudesta saatiin jälleen osoitus, kun risteyskolarissa lähellä Tuorilanmäkeä menehtyi henkilöauton kuljettaja.

Vaikka tie on surullisenkuuluisa, ei sitä hallinnoiva Uudenmaan Ely-keskus toimenpiteitä ja investointeja ole turvallisuuden parantamiseksi tehnyt. Selvityksiä on toki olemassa ja sellainen on työn alla parhaillaankin.

– Puhun tässä kyseisen tien käyttäjänä itsekin. On löydettävä keinoja perusturvallisuuden, kuten valaistuksen parantamiseen. Lisäksi Monninkylän risteys on aika lailla eriskummallinen, pohtii Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula.

– Vaikka Porvoosta Lahteen on lyhin matka Mäntsälän läpi, saattaa joku kulkea tuon reitin Vantaan kautta, koska ei ilman karjapuskuria uskalla peuroja peläten lähteä Mäntsäläntietä ajamaan.

Monninkylän risteyksen kiertoliittymän suunnitteluun eduskunta myönsi joulukuussa 150 000 euroa, mutta muilta osin Uudenmaan Ely-keskuksen arvio on tyly: lähivuosina tieosuudelle ei ole suurempaa parannusta luvassa.

Elyn liikennejärjestelmäasiantuntija Pekka Hiekkalan mukaan Kantatie 55:lle ollaan tekemässä kehittämisselvitystä, joka valmistuu maaliskuussa.

Toimenpiteet on siinä luokiteltu kolmeen eri kategoriaan.

– Nopeimmin eli vuosittain voidaan tarkastella nopeusrajoituksia, uusia liikennemerkkejä ja parantaa pysäkkien varustelua, Hiekkala kuvaa.

Kun siirrytään isompiin uudistuksiin, on Hiekkalan mukaan aikaa varattava huomattavasti enemmän.

Muun muassa Ujulan mainitsema valaistus kuuluu keskivaiheen suunnitelmiin.

– Voi mennä 5–10 vuotta ennen kuin valaistus paranee tällä tieosuudella. Tarkkaa arviota on mahdotonta sanoa.

Pisimmän aikajänteen suunnitelmissa on kyse vuosikymmenistä.

– Tavoitetilan toimenpiteet, kuten eritasoliittymä, ohituskaista tai ajosuuntien rakenteellinen erottelu voidaan suunnitella esimerkiksi 20–30 vuoden päähän.

Porvoon tahtotila on Ujulan mukaan muuttaa Kantatie 55 valtatieksi. Hangosta Porvooseen kulkevasta tiestä puhutaan toisinaan Kehä 5 -tienä.

Hangosta Mäntsälään se on valtatie, mutta tuon jälkeen tie muuttuu kantatieksi.

Muutoksen huomaa tietä ajaessa: muun muassa automaattinen nopeusvalvonta alkaa Mäntsälän ja Hyvinkään välisellä tieosuudella.

– Valtatien merkitys tieverkossa on valtakunnallinen, kun taas kantatiet välittävät ensisijaisesti maakuntien sisäistä liikennettä, Hiekkala selventää.

– Toki kantatiellä 55 on myös valtakunnallista liikennettä esimerkiksi Kilpilahden satamaan.

Hiekkalan mukaan Elyssä käytännön eroa valtatien ja kantatien välillä ei nähdä ratkaisevan suurena ja eikä Ely tällä hetkellä aktiivisesti työskentele Kantatien 55:n muuttamiseksi valtatieksi.

– Uudenmaan Elyn alueella on useita vilkkaasti liikennöityjä kantateitä, kuten esimerkiksi kantatie 51 eli Länsiväylä. Sillä, onko tie valtatie tai kantatie ei ole vaikutusta rahoituksen kohdistumiseen tiehankkeille.