Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avilta Keusotelle taas huomautus, nyt syynä liian pitkät takaisinsoittoajat

Nyt Keusote lupaa takaisinsoiton kiireellisille tapauksille samana päivänä.

Keusote on saanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolta huomautuksen siitä, että perusterveydenhuollon yhteydensaanti ei toimi Keusotessa lain edellyttämällä tavalla.

Avi antoi uuden huomautuksen vähän ennen joulua. Huomautus on toinen lyhyen ajan sisään.

Edeltävä huomautus tuli marraskuussa hoitoon pääsyn liian pitkästä odotusajasta.

Silloin aluehallintovirasto kehotti kuntayhtymää saattamaan välitön yhteydensaanti lain edellyttämälle tasolle vuoden loppuun mennessä.

Vuodenvaihteessa sote-palvelujen järjestäminen siirtyi kuntayhtymiltä hyvinvointialueille.

Uusi huomautus perustuu Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos keräämiin tietoihin hoitoon pääsyn toteutumisesta sekä avin omiin tietoihin.

Aluehallintovirastot seuraavat Valviran kanssa hoitoon pääsyn toteutumista valvontaohjelman avulla.

THL:n tietojen mukaan keväällä 2022 potilas ei saanut arkipäivisin virka-aikana välittömästi yhteyttä terveyskeskuksen terveydenhuoltoon.

Aville on lisäksi toimitettu viime syksyn aikana yhdeksän ilmoitusta, jotka liittyvät erityisesti siihen, että välitön yhteydensaanti ei ole toteutunut.

Syksyllä tulleissa ilmoituksissa on valitettu sitä, että terveyskeskukseen ei saa ollenkaan yhteyttä. Lisäksi ilmoittajat ovat joutuneet odottamaan takaisinsoittoa useita päiviä tai jopa viikkoja.

Lisäksi osa kuntayhtymän nettisivuilla olevista terveyskeskusten linkeistä ei toimi.

Sama koskee ilmoitusten mukaan myös osaa netissä olevista puhelinnumeroista.

Keusote seuraa itsekin takaisinsoittoja.

Puheluiden kokonaismäärät kerrotaan Keusoten internetsivuilla.

Keusote lupaa, että takaisinsoiton saa saman työpäivän aikana.

Viime kesänä kuntayhtymä pystyi toteuttamaan lupauksensa hieman yli 50 prosentissa takaisinsoittopyynnöistä, ilmenee avin huomautuksesta.

Tänä talvena takaisinsoittoajat ovat vaihdelleet rajusti.

Keusoten takaisinsoittopalvelun ilmoittama aika on voinut olla jopa yli neljä vuorokautta.

Puhelinpalvelua nopeuttaakseen Keusote on nyt ottanut käyttöön uuden kiireellisyysluokituksen valinnan, jonka pitäisi Keusoten mukaan nopeuttaa potilaiden hoitoon pääsyä kiireellisissä tilanteissa.

Aiemmin kiireellistä ja kiireetöntä hoitoa tarvitsevat asiakkaat ovat aiemmin soittaneet samaan numeroon ja odottaneet puhelua sote-alan ammattilaisilta samoilla takaisinsoittolistoilla.

Tammikuun alussa käyttöön otetun kiireellisyysluokituksen pitäisi helpottaa tilannetta kiireellistä hoitoa vaativien osalta.

Keusote opastaa tiedotteessaan asiakasta soittaessaan valitsemaan, onko kyseessä kiireellistä vai kiireetöntä hoitoa vaativa asia.

Kiireellisen hoidon tarve tarkoittaa sitä, että tilanne edellyttää arviota ja hoitoa vielä samana päivänä eikä niitä voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista.

Hoidon tarve voi aiheutua äkillisestä sairastumisesta tai vammautumisesta, pitkäaikaissairauden vaikeutumisesta tai toimintakyvyn heikkenemisestä.

– Näin pystymme varmistamaan, että kiireellistä hoitoa vaativat asiakkaat saavat ruuhkatilanteessakin palvelua vielä samana päivänä. Palvelun sujuvuuden takaamiseksi pyydämme, että kiireellisen hoidon valintaa käytetään vain kiireellisissä asioissa, Keusoten tiedotteessa kuvataan.