Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus vangitsi leipomoyrittäjän, epäilynä törkeä terveyden vaarantaminen – Tuotteita myyty myös Uudellamaalla

Keski-Suomen käräjäoikeus on tänään perjantaina vanginnut keuruulaisen leipomoalan yrittäjän epäiltynä törkeästä terveyden vaarantamisesta ja törkeästä petoksesta. Poliisi kertoo asiasta tiedotteessaan.

Entisessä varuskunnassa toimineen Amissa Oy:n leipomo on perustettu ilman rakennuslupaa ja ilmoitusta toiminnan aloittamisesta terveysviranomaisille. Valvontaviranomaiset ovat suorittaneet tiloihin useita tarkastuskäyntejä, mutta annetut korjauskehotukset eivät ole tehonneet eikä toimintaa ole muutettu säädösten mukaiseksi.

Amissan toiminnassa on havaittu useita erilaisia puutteita, muun muassa omavalvontajärjestelmässä, tilojen soveltuvuudessa, tilojen kunnossa ja puhtaudessa sekä työvälineiden, laitteiden ja siivousvälineiden puhtaudessa.

Leipomo on valmistanut valtakunnalliseen myyntiin erilaisia pakattuja leipomotuotteita, kuten liha-, omena- ja vadelmalörtsyjä, lihapiirakoita, lihapasteijoita, muna-riisipasteijoita ja turkkilaisia piirakoita. Tuotteita on myyty myös Uudellamaalla.

Sisä-Suomen poliisilaitos on nyt aloittanut esitutkinnan maaliskuusta 2022 alkaen toimineen leipomon toiminnasta. Esitutkintaan on osallistunut poliiseja Keuruun poliisilaitoksen lisäksi Jyväskylän ja Tampereen poliisiasemilta.

Amissa Oy on ilmoittanut, että leipomossa on valmistettu soijattomia tuotteita, mutta käytännössä nämä on kuitenkin paistettu samoissa paistorasvoissa kuin soijaa sisältäneet tuotteet. Näin voidaan kyllä menetellä, mutta tällöin tuotteissa kuuluisi olla merkintä asiasta. Merkinnät yritykset tuotteissa ovat olleet puutteellisia tai muuten kuluttajaa harhaanjohtavia.

Törkeä terveyden vaarantaminen on niin sanottu ylitörkeä rikos, mistä minimirangaistus on kaksi vuotta ja maksimirangaistus 10 vuotta vankeutta.

Törkeän petoksen asianomistajina on useita valtakunnallisesti merkittäviä kauppaketjuja.

Poliisi jatkaa esitutkintaa muun muassa kuulustelemalla asiaan liittyviä henkilöitä ja hankkimalla asiaan liittyviä lausuntoja. Rikosnimikkeet ja epäiltyjen määrä tarkentuvat esitutkinnan edetessä. Epäiltyjä on tällä hetkellä neljä.

Poliisi toivoo myös yhteydenottoja kansalaisilta, osoitteeseen vihjeet.pirkanmaa@poliisi.fi, jotka ovat saaneet Keuruulaisen leipomoyrityksen tuotteista allergisia reaktioita. Yhteydenotto pyydetään otsikoimaan "Keuruun leipomo".