Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkärille pääsy on Mäntsälässä sattuman kauppaa -Terveysasemalla yhdeksän lääkärin vaje

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue Keusoten pienet terveyskeskukset toimivat suurelta osin ilman päivystyslääkäriä. Kiireellisesti lääkäriä tarvitsevat potilaat ohjataan Jokelan, Kellokosken, Pornaisten ja usein myös Mäntsälän terveysasemilta muualle .

Virallisin termein asemilta puuttuu kiireellinen läsnälääkärin vastaanotto.

– Meidän päivystyksellisen hoitomme tuottaa HUS. Tämä on lähinnä terminologiaa, joka tulee lainsäädännöstä päivystysasetuksen myötä. Perusterveydenhuollossa meille kuuluu kiireellinen ja kiireetön hoito, Keusoten avopalvelujen päällikkö Päivi Mäkelä-Bengs kertoo.

Pienistä terveysasemista lukee Keusoten sivuilla näin: "Jokelassa, Kellokoskella ja Pornaisissa ei tällä hetkellä ole ajanvarauksetonta vastaanottoa".

– Virka-aikaan Kellokosken ja Jokelan kiireellinen läsnävastaanotto tuotetaan Hyrylästä ja Pornaisten osalta Mäntsälässä. Virka-ajan ulkopuolella asukkaita palvelee kiireellisissä asioissa Keusoten Akuutti, joka toimii Justin tiloissa ja Hyvinkään yhteispäivystys.

Eli Kellokoskelta ja Jokelasta mennään joko Hyrylään, Järvenpään Justiin tai Hyvinkään sairaalaan. Pornaisissa vaihtoehtoina ovat Mäntsälä, jos Mäntsälässä sattuu olemaan lääkäri ,Hyvinkään Just tai Hyvinkää.

– Mäntsälässä kiireellinen vastaanotto pystytään pääsääntöisesti toteuttamaan, Mäkelä-Bengs kertoo.

Facebookissa on käyty keskustelua muun muassa lääkäreiden tilanteesta Mäntsälässä.

Keusoten aluevaltuutettu Tarja Vierikko (sd) teki kuntayhtymäaikana kirjallisen kyselyn Mäntsälän terveysaseman lääkärien ahdistavan kovasta työpaineesta.

Mäkelä-Bengs kertoo, että Mäntsälään on vaikea saada lääkäreitä. Helpotusta lääkäripulaan ei lähiaikoina ole näkyvissä.

– Valitettavasti huomattavaa parannusta ei ole tulossa aktiivisesta rekrytoinnistamme huolimatta. Mäntsälää tarjotaan ensisijaisena toimipisteenä kaikille suoraan suhteeseen ja ostopalvelun kautta tuleville lääkäreille, mutta valitettavasti Mäntsälä koetaan etäällä olevana paikkana erityisesti pääkaupunkiseudulta tulevien lääkäreiden mielestä.

Pääsääntöisesti Mäntsälässä on lääkäri kiireellistä hoitoa varten. Mutta ei aina.

– Nämä päivät ovat onneksi olleet poikkeuksia. Pääsääntöisesti kiirevastaanotoilla on pystytty toteuttamaan asiakkaiden läsnävastaanotot. Etälääkäripalvelut toimivat kiirevastaanotolla ja meidän etäläääkäriostosopimuksen etälääkäritoiminta on saatu uudelleen toimintaan Mäntsälän vastaanotolla. Tässä oli alkuvuodesta katkos liittyen uuden potilastietojärjestelmän käyttöönottoon, Mäkelä-Bengs kertoo.

Miten Mäntsälässä menetellään, jos päivystävää lääkäriä ei ole?

– Sairaanhoitaja tekee potilaalle aina hoidontarpeen arvion. Jos hoito vaati kiireellistä läsnävastaanottoa ja sitä ei ole antaa Mäntsälästä niin perusterveydenhuollon tasoiset potilaat hoitaja ohjaa virka-aikana Justiin.

Keusote lupaa jatkossa kertoa Mäntsälän lääkärittömistä päivistä.

– Näistä poikkeustapauksista, joissa kiireellisen hoidon läsnälääkäriä ei ole Mäntsälän vastaanotolla tiedotamme jatkossa myös meidän nettisivuilla, Mäkelä-Bengs lupaa.

Lääkäripula on Mäntsälässä huutava.

– Mäntsälän lääkärivaje on tällä hetkellä 70%:a eli siellä on yhdeksän lääkärin vaje, Mäkelä-Bengs kertoo.

Keusote on kiertueella Mäntsälässä 2. helmikuuta. Tapaamisajat ovat klo 10-12.30 Mäntsälän terveyskeskuksessa ja Citymarketissa klo 15-17. Paikalle voi mennä kysymään palvelujen järjestämisestä Mäntsälässä.

Kiireellinen hoito ja päivystys menevät arkipuheessa sekaisin, eikä ihme. Niin ne menevät lakitekstissäkin.

Päivystysasetuksessa määritellään, että "kunnan tai kuntayhtymän on huolehdittava siitä, että terveydenhuoltolaissa tarkoitettua kiireellistä hoitoa on saatavilla kaikkina vuorokauden aikoina joko kiireettömän hoidon yhteydessä tai erillisessä päivystyksen toteuttamista varten suunnitellussa ympäri vuorokauden toimivassa päivystysyksikössä. Ympärivuorokautinen päivystys on järjestettävä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksenä".me tuottaa HUS. Tämä on lähinnä terminologiaa, joka tulee lainsäädännöstä päivystysasetuksen myötä. Perusterveydenhuollossa meille kuuluu kiireellinen ja kiireetön hoito, Keusoten avopalvelujen päällikkö Päivi Mäkelä-Bengs kertoo.