Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avilta toinen huomautus Keusotelle – potilaat saaneet takaisinsoittoja vasta viikkojen kuluttua

Keusote-kuntayhtymä sai Etelä-Suomen aluehallintovirastolta huomautuksen siitä, että perusterveydenhuollon yhteydensaanti ei toimi Keusotessa lain edellyttämällä tavalla. Huomautus on toinen lyhyen ajan sisään.

Edeltävä huomautus tuli marraskuussa hoitoon pääsyn liian pitkästä odotusajasta. Silloin aluehallintovirasto kehotti kuntayhtymää saattamaan välitön yhteydensaanti lain edellyttämälle tasolle vuoden loppuun mennessä. Vuodenvaihteessa sote-palvelujen järjestäminen siirtyi kuntayhtymiltä hyvinvointialueille.

Avi antoi uuden huomautuksen vähän ennen joulua.

Uusi huomautus perustuu Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL:n keräämiin tietoihin hoitoon pääsyn toteutumisesta sekä avin omiin tietoihin. Aluehallintovirastot seuraavat Valviran kanssa hoitoon pääsyn toteutumista valvontaohjelman avulla.

THL:n tietojen mukaan keväällä 2022 potilas ei saanut arkipäivisin virka-aikana välittömästi yhteyttä terveyskeskuksen terveydenhuoltoon.

Avi pyysi kuntayhtymältä kesällä selvityksen asiasta.

Aville on lisäksi toimitettu viime syksyn aikana yhdeksän ilmoitusta, jotka liittyvät erityisesti siihen, että välitön yhteydensaanti ei ole toteutunut.

Syksyllä tulleissa ilmoituksissa on valitettu sitä, että terveyskeskukseen ei saa ollenkaan yhteyttä. Lisäksi ilmoittajat ovat joutuneet odottamaan takaisinsoittoa useita päiviä tai jopa viikkoja.

Lisäksi osa kuntayhtymän nettisivuilla olevista terveyskeskusten linkeistä ei toimi. Sama koskee ilmoitusten mukaan myös osaa netissä olevista puhelinnumeroista.

Keusote seuraa itsekin takaisinsoittoja. Puheluiden kokonaismäärät kerrotaan Keusoten internetsivuilla.

Keusote lupaa, että takaisinsoiton saa saman työpäivän aikana. Viime kesänä kuntayhtymä pystyi toteuttamaan lupauksensa hieman yli 50 prosentissa takaisinsoittopyynnöistä, ilmenee avin huomautuksesta.

Kesäkuussa soitto tuli keskimäärin yli 40 tunnin kuluttua. Heinäkuussa takaisinsoitto tuli keskimäärin vähän yli 20 tunnin kuluttua.

Tänä talvena takaisinsoittoajat ovat vaihdelleet rajusti. Keusoten takaisinsoittopalvelun ilmoittama aika on voinut olla jopa yli neljä vuorokautta.