Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katrinrannassa rakastuttiin talviuintiin – Suomen ladun kampanja kannusti pulahtamaan kylmään kylpyyn

Suomen ladun avantouintikampanja Rakastu talviuintiin keräsi Katrinrantaan ennätysmäärän lajista kiinnostuneita, lähemmäs 80 uimaria.

Joukossa oli myös kunnioitettava määrä ensi kertaa avantoon pulahtaneita. Järjestelyistä vastasi Mäntsälän Retki.

– Ensimmäinen kerta, ja vielä hengissä, huudahtaa Marja Liukkonen Paviljongin eli ison kodan lehteriltä.

Liukkonen myöntää, että innostus vei hyiseen järveen ainakin kolme kertaa aamupäivän aikana.

– Luulen rakastuneeni tähän hommaan ja aion käydä useamminkin.

– Työkaveri kertoi, kuinka hieno harrastus tämä on. Hän sai houkutelluksi mukaan. En uskaltanut edes pelätä, kun varvas kosketti hileistä vettä. Päässä oli tunne, ettei se mitään, nopeasti veteen. Järvessä tein noin kymmenen vetoa, aikaa taisi kulua minuutin verran.

Liukkonen kiittelee olosuhteita. Sauna on hyvä, ja ensikertalaista ilahduttivat hyvät rappuset, joista ei ollut liukastumisen vaaraa.

– Tunnen, että nyt olen herännyt kunnolla, on mahtava ja pirteä olo. Ihoa kihelmöi.

Mäntsälän Retken puheenjohtaja Ira Aaltonen on yllättynyt hienosta osanottajamäärästä. Uimareita oli myös lähikunnista. Makkaratkin loppuivat kesken, joten miehet komennettiin kauppaan.

Katrinrannan sauna lämpiää yleisille vuoroille kolme kertaa viikossa. Lisäksi aluetta on mahdollista vuokrata omaan käyttöön. Tarkemmat ohjeet löytyvät Mäntsälän Retken nettisivuilta.

Katrinrannan monitoimimies Jukka Yliviikari puhdistaa puukasan päällä olevaa pressua.

– Tässä on seuraava kunnostuksen aihe. Talvella puita kuluu paljon, eikä aikoinaan rakennettu puuliiteri enää riitä tarpeeseen. Yliviikarin mukaan ensi kesän suunnitelmiin kuuluu kunnon katoksen rakentaminen. Toinen projekti on rakentaa kolmas laituri niin, että väliin jää 25 metrin pituinen kilparata.

Vanhempi tutkija Sirkka Rissanen Työterveyslaitokselta antaa hyviä neuvoja (Seura 22.2.2022): Ensimmäisillä kerroilla kannattaa mennä veteen kokeneen talviuimarin kanssa. Alkuun vain kastautuu kylmässä ja myöhemmin lisää.

Yksin ei kannata mennä, sillä nopea ihon jäähtyminen vedessä voi laukaista kylmäsokin, jonka seurauksena alussa pidättää hetken hengitystä, mitä seuraa tihentynyt liikahengitys ja mahdollinen kylmäkipukohtaus.

Kun muistaa, että näin voi käydä ja hengittelee vain rauhallisesti eikä panikoi, se menee ohi. Elimistö tottuu kylmään viikossa kahdessa.