Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keusote ryhtyy toimiin petosepäilyn vuoksi – "Pidämme asiaa erittäin vakavana"

Keusote järjestää sisäisen tarkastuksen Securitasin ex-päällikköön kohdistuvien Keusoteen liittyvien petosepäilyjen vuoksi, johtajaylilääkäri Pirjo Laitinen-Parkkonen kertoo.

Laitinen-Parkkonen toimi kuntayhtymän johtajana epäiltyjen rikosten tai rikoksen tekoaikana vuosina 2021-22.

– Pidämme asiaa tämän hetkisten tietojen pohjalta erittäin vakavana. Asian todellinen laajuus selviää varmasti, kun poliisin tutkinta etenee, Laitinen-Parkkonen kertoo sähköpostivastauksessa kysymykseen "kuinka vakavana pidätte esiin noussutta epäilyä".

Epäilty rikos tapahtui, kun Keusote oli vielä kuntayhtymä. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen siirtyi vuoden vaihteessa hyvinvointialueelle, josta käytetään niin ikään Keusote-nimitystä. Silloinen kuntayhtymäjohtaja Laitinen-Parkkonen jatkaa Keusoten palkkalistoilla johtajaylilääkärinä sekä tutkimus- ja kehittämisjohtajana.

Kuntayhtymäjohtaja kertoo saaneensa tietää rikosepäilystä viime vuoden puolella.

– Tarkemmin minulla ei ole mahdollisuutta vastata tässä vaiheessa

Poliisi on Keusoten tiedotteen mukaan määrännyt, että petokseen liittyvistä asioista kertoo tässä vaiheessa poliisi.

– Poliisin toimintaohjeet asian käsittelyyn liittyen organisaation sisällä ovat olleet hyvin seikkaperäiset, Laitinen-Parkkonen kirjoittaa.

Keusoten kuntayhtymän hallituksen silloinen puheenjohtaja Jaakko Rainio (kok.) kertoo saaneensa tiedon rikosepäilystä vasta viime viikolla somen kautta.

– Siitä ei tullut Keusoten kuntayhtymän hallitukseen tiedonantoa, Rainio perustelee tietämättömyyttään.

Myöskään hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu (kok.) ei kertomansa mukaan tiennyt rikosepäilystä ennen kuin sen tultua julkisuuteen.

– Tämä on tapahtunut kuntayhtymän aikana. Minä olen hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja. Ei tästä asiasta ole tarvinnut tullakaan tietoa hyvinvointialueen puolelle, Perttu sanoo.

Sisäiseen tarkastuksen ryhdytään, kun se poliisin tutkinnan etenemisen näkökulmasta on mahdollista, Laitinen-Parkkonen kertoo.

Petosepäilyssä on kyse rikoksesta, jossa turvapalveluyhtiö Securitaksen johdon entisen edustajan epäillään sotkeentuneen törkeään petokseen. Rikoksesta tai rikoksista epäillään aiheutuneen noin kolmen miljoonan euron vahingot.

Epäiltynä on myös Keusoten sosiaalitoimen edustaja. Häntä epäillään virkarikoksesta.

Hän olisi ylittänyt valtuutensa päättäessään huomattavista hankinnoista ilman tosiasiallista oikeutta niihin.

Täyttä selvyyttä tapahtuneesta ei ole. Kyse on ilmeisesti kokonaisuudesta, jossa Securitasin ex-turvallisuuspäällikön epäillään järjestäneen ulkomaalaistaustaiselle naiselle ympärivuorokautisen suojelun ilman todellista tarvetta.

MTV Uutisten tietojen mukaan keskiössä on kunniaväkivalta- ja pakkoavioliittotapaus, jota poliisikin on selvittänyt.

Petoksia saattaa olla myös muita tapauksia. Mahdollinen kolmen miljoonan euron vahinkosumma on niin iso, että sen syntyminen yhden suojelutapauksen vuoksi tuntuu epäuskottavalta.