Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

LL: Oikeuspsykiatri ihmettelee, miksi vartijakoulutuksessa opetetaan yhä päinmakuulle rajoittamista – "Seurauksena voi olla sydämen rytmihäiriö"

Oikeuspsykiatri Kari Ojala kummastelee vartijakoulutuksen käytäntöä laittaa kohdehenkilö kiinnipitotilanteessa niin sanotusti päinmakuulle maahan. Ojalan mukaan käytäntöön sisältyy äkkikuoleman riski.

Niuvanniemen sairaalan johtavana lääkärinä työskennellyt Ojala kommentoi asiaa Lääkärilehdessä.

Alan käytännöistä on keskusteltu runsaasti sen jälkeen, kun espoolaisessa kauppakeskus Isossa Omenassa menehtyi lauantaina 35-vuotias nainen kiinnipitotilanteen yhteydessä. Videomateriaalin perusteella neljä vartijaa piti naista aloillaan nimenomaan päinmakuulla.

– Kun ihminen viedään maihin ja varsinkin vatsalleen, ja jos vielä kädet ovat selän takana, hengitysfunktio ja sydämen virtaus heikentyvät. Alentunut hengitysfunktio ja sydämen toiminnan heikentyminen aiheuttavat metabolisen muutoksen. Seurauksena voi olla sydämen rytmihäiriö, asystole tai muukin rytmihäiriö. Tämä on kuoleman mekanismi, Ojala sanoo Lääkärilehdelle.

Lehti kertoo, että Niuvanniemen sairaalassa tämä rajoittamistapa lopetettiin kokonaan jo vuonna 2012. Jos tilanne kuitenkin jostain syystä päätyy lopputulokseen, jossa potilas on vatsallaan, siitä pitää luopua mahdollisimman nopeasti.