Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turhasta tarkkuudesta luovuttiin yleiskaavassa -Kaava luo vain yleisiä periaatteita

Osalla mökkialueista helpotettaisiin vakituista asumista

Mäntsälään tehdään koko kunnan kattavaa yleiskaavaa. Kaavaa on tehty lähes viiden vuoden ajan. Projekti käynnistettiin maaliskuussa 2018

Suururakka on kokenut monia vaiheita. Tekijät ovat vaihtuneet ja periaatteita on muutettu. Uusin muutos on viime vuoden lopulla tehty linjaus.

Erityisesti kiinteistönomistajien keskuudessa paljon puhetta herättänyt kaava on päätetty tehdä suurpiirteisemmäksi kuin alunperin ajateltiin. Kaava on saanut nimeensäkin tarkennuksen: se on nyt strateginen yleiskaava.

Pieniin asioihin ei puututa. Niihin paneudutaan vasta tarkemmassa suunnittelussa.

– Tavoitteena on ketterä yleiskaava, joka katsoo riittävän pitkälle ja ohjaa kunnan kehitystä sopivalla tarkkuudella, yleiskaavainsinööri Tuula Vuorinen kuvaa.

Väljempi tekotapa saattaa jouduttaa kaavan valmistumista.

–  Tavoite on kaksiosainen. Koko kunnan yleiskaavalla tutkitaan isot linjat ja osayleiskaavoituksella tehdä tarkempaa suunnittelua. Tavoitteena on laatia uusia osayleiskaavoja osalle niistä alueista, joista ne nykyisellään puuttuvat kokonaan sekä tulevaisuudessa korvata vanhoja osayleiskaavoja uusilla osayleiskaavoilla., Vuorinen kuvaa.

Yleiskaava ohjaa nimensä mukaisesti maankäyttöä yleisesti. Se sijoittuu maakuntakaavan ja asemakaavan väliin, mutta Mäntsälässä yleiskaavaa tarkennetaan osayleiskaavoilla, joita on jo laadittu monelle alueelle.

Yleiskaavat täydentävät maakuntakaavaa.

– Jos esimerkiksi maakuntakaavassa ei ole tuulivoima-alueita, niin niitä on haastava esittää yleiskaavassa, Vuorinen kuvaa.

Iso kaava ja paljon tehtävää. Se on näkynyt Mäntsälän yleiskaavan teossa. Kun kaavan tekoon ryhdyttiin keväällä 2018, tavoitteena oli saada kaava valmiiksi saman valtuustokauden aikana eli juhannukseen 2021 mennessä.

Niin ei käynyt. Seuraava valtuustokausi on jo pitkällä. Nyt tavoitteena on viedä kaava nähtäville ehdotuksena vuonna 2024. Tämä tarkoittaisi, että kaava saataisiin myös hyväksyttyä vuonna 2024, mikäli kaavaehdotus menee kunnanvaltuustossa läpi.

Tällä vaalikaudella yleiskaava saadaan valmiiksi, mikäli käsittely on päätöksessä viimeistään keväällä 2025, eli nykyisessä aikataulussa on hieman varaa. Löysäilyyn ei kuitenkaan ole varaa, mikäli kaava halutaan tämän valtuustokauden aikana valmiiksi.

Kaavan voimaantulo on eri asia kuin se, että valtuusto on sen hyväksynyt. Valituksia tällaisesta kaavasta voi hyvinkin tulla.

Yksi viime aikojen muutos on se, että haja-alueilla rakentamisoikeutta määrittävän emätilatarkastelun periaatteista ei sittenkään luovuta. Pari vuotta sitten Mäntsälä selvitti, voisiko tarkastelun poikkileikkausajankohtaa muuttaa nyt voimassa olevasta (1.7.1959) lähemmäs nykyaikaa.

Se osoittautui vaikeaksi. Todennäköisesti Mäntsälässä edetään niin, että nykyiset käytännöt pysyvät ennallaan.

Yleiskaava on vietävä siihen tehtävien muutosten jälkeen uudelleen luonnoksena nähtäville. Kaavaluonnos on tavoitteena saada seuraavan kerran nähtäville syksyllä 2023.

Vuonna 2021 nähtävillä olleesta yleiskaavaluonnoksesta annettuihin palautteisiin annetaan vastineet siinä vaiheessa, kun uusi kaavaluonnos tulee nähtäville.