Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona, influenssa ja RS kaatavat nyt petiin – lääkäri suosittelee oireisiin kotihoidoksi lepoa ja lääkkeitä

Vuosi vaihtui Keusoten alueella virustautien jyllätessä. Liikkeellä on koronan lisäksi influenssa A:ta ja B:tä sekä RS-virusta.

– Influenssatapaukset alkoivat lisääntyä marraskuussa. Joulukuussa tapauksia oli jo 18-kertainen määrä. Suurin osa influenssasta on A:ta, Keusoten tartuntataudeista vastaava lääkäri Paula Hiljanen kertoo.

Influenssaepidemia alkoi poikkeuksellisen aikaisin muihin talviin verrattuna.

Myös RS-virustapaukset lisääntyivät loppuvuoden aikana. Joulukuussa niitä todettiin noin kolminkertainen määrä marraskuuhun nähden.

Tautitilanne on ruuhkauttanut Keusoten päivystyksiä.

– Osa asiakkaista on jouduttu ohjaamaan joko Keusoten Akuuttiin Järvenpäähän tai Hyvinkään sairaalan yhteispäivystykseen. Asiakasmäärät ovat kasvaneet varsinkin Keusoten Akuutissa, avopalvelujen päällikkö Päivi Mäkelä-Bengs kertoo.

Tartuntalääkäri suosittelee influenssaan ja koronaan kotona oireenmukaista hoitoa, lepoa sekä tulehduskipulääkettä tai parasetamolia.

Lääkärin arvio on tarpeen silloin, jos infektioon liittyy hengenahdistusta sisätiloissa liikkuessa tai lepäillessä.

Vaikeita arvioitavia oireita ovat myös yleistilan lasku, voimattomuus, paheneva yskä ja korkea kuume kuumelääkityksestä huolimatta.

– Kotihoitoisen potilaan kohdalla hoidon tarpeen arvio tehdään ensin etäyhteydellä hyvinvointialueen palveluihin. Vain osa vaikeaoireisimmista kutsutaan kiirevastaanotolle lisätutkittavaksi. Hätätilanteissa soitetaan 112.

Päivystyksissä testataan vain murto-osa hengitystieinfektioiden taudinaiheuttajista.

– Julkisin varoin kustannettua testausta kohdennetaan useimmiten vakavan taudin riskissä oleviin, sairaalahoitoon joutuneisiin sekä hoivalaitosten epidemioiden tunnistamiseen, Paula Hiljainen linjaa.

Jouluviikolla Keusoten alueella todettiin lähes 500 koronatartuntaa. Vuoden viimeisellä viikolla todettiin lähes 250 tartuntaa.

– Nämä tapausmäärät ovat aiempaa pienempiä lomakauden vuoksi. Tarkoituksena onkin, että varsin kalliita laboratoriokoronavirustestejä tehtäisiin enää lääketieteellisen tarveharkintaan perustuen.

– Määrällisten lukujen valossa koronaepidemia on jatkunut, mutta hoidettavien määrän lisääntymistä ei ole tapahtunut, Paula Hiljanen sanoo.