Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apposen asuntoja tulossa vihdoin vuokralle

Joululahja Mäntsälälle? Kolme vuotta tyhjinä olleet asunnot ja arvokiinteistö saamassa asukkaita.

Apposen vanhan kenkätehtaan asunnot ovat vihdoin tarjolla vuokralle. Kenkätehtaaseen on saneerattu 71 kerrostaloasuntoa ja ne ovat periaatteessa kaikki vuokrattavissa. Talo on viime silausta vaille valmis.

– Sähkötarkastus ja palotarkastus on tehty ja hyväksytty. Ensi keskiviikkona (21.12.) talossa on osittainen käyttöönottotarkastus, jonka tarkoituksena on saada asuinkäyttöön nämä 71 huoneistoa, Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine kertoo.

Osittainen käyttöönottotarkastus sen vuoksi, että talosta puuttuvat väestösuojat, huoneistokohtaiset varastot ja talon omat parkkipaikat. Puuttuva on tarkoitus rakentaa ensi kesänä. Talon lähellä Vanhan Porvoontien varressa on kunnallinen parkkipaikka jo valmiina.

Talo on puolalaisessa omistuksessa Western Lights -nimisen yhtiön kautta.

–  Puolalaisten kanssa on kuitenkin sovittu, että Nuorisosäätiö ottaa vastatakseen taloon liittyvistä asioista, Laine kertoo.

Talossa on ollut jo asuntonäyttöjä ja vuokrasuhteita on lukittu, myyntipäällikkö Tuula Kuusisaari Habita Mäntsälästä kertoo.

Lopullisesti vuokrasuhteet varmistuvat vasta sitten, kun talon kaikki luvat ovat kunnossa.

Apponen on onnekas

Jari Laine

Apposella on pitkä historia talossa toimineen kenkätehtaan lopettamisen jälkeenkin.

2000-luvun alussa kunta halusi purkaa koko rakennuksen. Myös talon myyminen jollekin rakennuttajayhtiölle oli esillä kunnanvaltuuston iltakoulussa vuonna 2005.

Purkua lähdettiin kuitenkin hakemaan.

Vuoden 2009 lopussa Helsingin hallinto-oikeus hyväksyi Uudenmaan ympäristökeskuksen valituksen purkupäätöksestä, eikä kunta valittanut asiasta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Siitä lähtien Apposelle alettiin etsiä uutta käyttöä.

Talo oli erilaisessa harrastus- ja liikekäytössä, mutta rähjäinen. Ulospäin näkyvin käyttäjä oli Mäntsälän taideyhdistys näyttelyineen.

Ensimmäinen kauppakirja rakennuttajana silloin olleen UVM-yhtiön kanssa tehtiin kesällä 2012, yli 10 vuotta sitten. Se kuitenkin kaatui yhtiön rahavaikeuksiin.

Alkuvuodesta 2017 Nuorisosäätiö ja UVM yhtiö allekirjoittivat sopimuksen, että yhtiö rakentaa Apposeen asuntoja keskustataustaiselle Nuorisosäätiölle.

Nuorisosäätiön silloinen johto, toimitusjohtaja Aki Haaro ja hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen olivat nousseet esille jo kesällä 2016 Yleisradion jutuissa epämääräisistä rakennusbisneksistään.

Riitoja ja sotkuja tuli myös Mäntsälässä. Epäilyksen alaisena oli, onko Nuorisosäätiön entinen johto maksanut tyhjästä yli kolme miljoonaa euroa rakentaja- ja omistajayhtiö Western Lightsille.

Riidat on kuulemma saatu soviteltua.

Nuorisosäätiön nykyinen hallituksen puheenjohtaja Jari Laine vakuuttaa, että oikeusjuttuja ei tule.

– Asiat on saatu suullisesti sovittua puolalaisten kanssa. Nimet kuitenkin puuttuvat vielä (sopimus)papereista, hän kertoo ja vakuuttaa, että vireillä olleet oikeusjutut vedetään puolin ja toisin pian pois..

Talo ja asunnot ovat olleet kutakuinkin valmiina lähes kolme vuotta. Pitkä odotus on päättymässä joulun alla.

Laineella on ollut paljon sotkuja selvitettävänä entisen johdon jäljiltä. Laineen mukaan Apponen ei periaatteessa poikkea muista epäselvistä kohteista. Yksi poikkeus on.

– Apponen on onnekas kohde. Tänne tuli talo, jota päästään vuokraamaan, Laine sanoo.