Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulussa piilee vaaroja kissoille – erityisen vaarallisia kissoille ovat liljakasvit

Kauniit joulukasvit luovat jouluista tunnelmaa, mutta kissoille joulun kukat ja kasvit voivat aiheuttaa myrkytyksen oireita.

Myrkytyksiä tapahtuu toisinaan, vaikka ne ovatkin harvinaisia.

Myrkytysvaara syntyy, jos kissa esimerkiksi pureskelee myrkyllisen kasvin lehtiä tai vartta.

– Pahimmillaan myrkytys voi johtaa kissan menehtymiseen, eli kissataloudessa kasvit ja kukat tulee valita tarkkaan, Agria Eläinvakuutus muistuttaa jouluisessa tiedotteessaan.

Erityisen vaarallisia kissoille ovat liljakasvit. Niistä pahimpia ovat lilium-sukuiset kasvit.

Sekä itse kasvi että sen erittämä maitiaisneste ovat kissoille vaarallisia.

Pienikin maistiainen voi aiheuttaa vatsavaivoja ja pahimmillaan hengenvaarallisia munuaisvaurioita.

Joulun aikaan moni saa kuitenkin vierailtaan lahjaksi joulukukkia. Varminta on sijoittaa ne kissan ulottumattomiin.

Joulukuusen koristeet voivat olla kissalle vastustamattomia: kissa saattaa haluta leikkiä koristeilla, tai kiivetä puuhun ja kaataa sen.

Mahdollisuuksien mukaan kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisimman avaraan paikkaan ja kauas muista huonekaluista. Kuuselle kannattaa hankkia tukeva jalusta.

Yksi tapa ennaltaehkäistä mahdollisia tapaturmia on asettaa kuusen ympärille ja alle jotain materiaalia tai tuoksua, josta kissa ei pidä.

– Kuusen alle voi esimerkiksi levittää muovisen maton, foliota, kuplamuovia tai muuta materiaalia, jonka päällä seisomisesta tai kävelemisestä kissa ei pidä, tiedotteessa neuvotaan.

Kissojen kiinnostusta voi vähentää suihkuttamalla sitruksen tuoksua tai piparminttua kuuseen.

– Kissaa kannattaa leikittää aktiivisesti sen omilla leluilla, jotta joulukoristeet eivät vaikuta yhtä kiinnostavilta ja kissa todennäköisemmin jättää ne rauhaan, eläinvakuutusyhtiö neuvoo.